onsdag 1 april 2009

IT's time for a change!


Jag fick ett mail i morse.
Vid skolchefsmötet den 31 mars beslutades att anta IST Sverige AB som leverantör av Lärplattform för den kommunala skolverksamheten inom Lunds kommun.

Enligt anbudsutvärderingen, 2009-03-24, har IST Sverige AB – It´s Learning – bedömts vara den leverantör som har lämnat det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet i upphandlingen av Lärplattform för den kommunala skolverksamheten inom Lunds kommun.

Fem anbud fanns vid anbudsöppningen och placeringen blev följande:

IST Sverige AB (It´s Learning)
Ping Pong AB
Doubleklick AB (Fronter)
Podb & Co AB.
Devtalk HB

Till It´s Learning´s webbsida: http://www.itsolutions.no/imaker.exe?id=1

Hans Olsson
Utbildningskansliet

Nu är det klart! Lunds kommun byter Lärplattform. Efter 5 år med Fronter är det dags att sätta tänderna i IT's Learning! Det kommer att krävas mycket jobb och en hel del pengar att byta.
Tre av de fem var realistiska kandidater enligt min mening och en av dessa har vi fått.
Som sagt nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja jobba.
Några frågaor jag ställer mig är. När börjar vi? När är skarpt läge?
Skoj nu har vi en ny utmaning!

13 kommentarer:

Habe81 sa...

Jag trodde som du, på nån av de tre översta. Beskedet var inte helt oväntat. Nu kan vi få en nystart på Lärplattformsarbetet i skolorna i Lund, men det kommer att kosta! I alla fall så känns det som en utmaning och en nytändning! Jag önskar oss alla lycka till!

Bengt sa...

Borde det inte vara billigare med Moodle?

Mattias Wirf sa...

Jag har jobbat i flera lärplattformar på olika skolor och nivåer, men den som fungerat än så länge är Moodle. Det har inte en organisation som är med i anbud dock. Och det är gratis (=suspekt i upphandlingsvärlden).
Men jag ska inte vara för negativ, hoppas ni lyckas bra :) It's learning har jag inte provat, den kanske är jättebra.

Unknown sa...

Moodle är en bra lösning men det var redan från början inte intressant med en lösning som inte hade eget stöd!

Man tager vad man haver och gör det bästa av det. Eller som de sa i militären "Gilla läget!"

Bengt sa...

Är det vettigt att gilla läget när kommuner och skolor varslar lärare trots att de slösar med resurserna på licenser som man inte behöver ha...

Jag tycker inte att man ska gilla läget. Svenskar "gillar" läget alldeles för ofta och är inte tillräckligt kritiska mot politiska och tjänstemäns beslut...

De "gillar" läget. Trots att det är korkade beslut....

Unknown sa...

Missförstå mig rätt Bengt. När jag säger gilla läget så är det vad vi i Lund får göra just nu. Förvaltningarna har bestämt att vi skall ha det så här nu. Vad vi däremot måste göra är att på sikt hitta en lösning spom är pedagogiskt bra och kostnadsmässigt acceptabel. Moddel har en sak mot sig och det är att den bara finns för engelska och eftersom vår lösning skall klara F-9, Gy Komvux måste den klara svenska samt att det var ett tydligt beslut från början om en lösning med support eget "hemmabygge".
Jag återkommer i ärendet när så är lämpligt!

Bengt sa...

Det är klart den klarar svenska. Du kan välja om kursen ska vara på svenska. Alltså tvinga så att kursdeltagarna får en svensk version.

LHS har använt moodle verkar det som...
https://moodle.lhs.se/

Dvs Stockholms Universitet så språket är inget problem. Det är att man antar att ett open source verktyg är inte en full god lösning. Jag har snarare sett tvärtom där en köpt lösning är något som liknar en betaversion med massor av fel och brister...kika in i Stockholms Skolwebb...Det har blivit bättre, men är långt från en bra lösning.

Här har du förresten dokumentationen på Svenska.
http://docs.moodle.org/sv/Huvudsida

Är det något mer som saknas i Moodle?

Unknown sa...

I, I stand corrected!

Sorry

Viveka på Humlebacken sa...

Jaså, den fanns på svenska..det är jag som står korrektad:)..
Fast om den finns på svenska, varför söker de då översättare till svenska? Finns verkligen allt på sv?? Undrar jag..

Bengt sa...

Viveka: Du får väl prova på det själv och se hur det fungerar. Det jag har sett av It's learning var väl så där. Ett rätt rörigt gränssnitt men många bra funktioner.

Fördelarna med Moodle är att det är enkelt att använda och allt du kan göra på webben är enkelt att implementera. Jag har dock sett en del nackdelar med vissa moduler helst när man ska uppdatera. Det är ett problem som alltid finns. Det kan man också se hos Wordpress. Plugins som inte funkar i en ny wordpressversion.

Fördelar är att du kan ha helt olika utsseende på olika kurser. Du kan alltså ha ett utseende för den tidiga skolan där du har ett mer lekfullt tema. Sedan har du ett annat utseende för de senare åren.

Andra fördelar att det är enkelt att föra över olika material mellan kurserna och mycket enkelt att skapa material.

Administrationen är också enkel och kräver inte så mycket även om det är en hel del att sätta sig in i. Det finns massor av inställningar som man kan göra för att skräddarsy kurserna och hur olika personer har tillgång till olika funktioner.

jeffjeff sa...

Det som finns klart för svenska (och 70 andra språk vilket kan vara intressant om man har invandrade elever) är alla språksträngar till själva Moodle gränssnittet. (och de flesta hjälpsidor som kommer fram när man klickar på (?) knapparna intill de flesta funktioner.)

Sedan har Moodle ett "flerspråksfilter" som gör att du kan erbjuda ditt egenproducerat material i olika språk utefter vilket språk eleven har valt.

Om någon vill prova använda Moodle, trots att din skola har köpt något annat, så finns det båda billiga och gratis hostningsmöjligheter. Jag har själv provat en "$5/month" host med goda erfarenheter. Jag skulle kunna göra min dokumentation av det tillgänglig om det finns intresse.

Sedan finns det Moodle Partner företag (2 representerad i Sverige, MoodleRooms och Netsapiensis) som man borde kunna be skolorna att ha med i anbudsupptagning.

Unknown sa...

Den främsta anldeningen till att alternativ Moodle inte kom med är integrationen till våra andra system för personal och elever inte finns i en öppen lösning. Dvs måste bygga dem själv och erfarenheter från tidigare lösningar avskräcker.

jeffjeff sa...

Om inte jag misstolkar dig, menar du att integrera med andra databaser (som skolan redan använder). Moodle skall kunna kopplas med väldigt många olika system. Jag har inte jobbat med den sidan av Moodle själv men har sett en hel del om det. Moodle har även fått utvecklingspengar från Micro$oft för att Moodle skall stödja MS databas (och gjort det, som jag fattar det). Moodle har blivit så populär att MS tyckte det var snopet att Moodle inte passade bra med deras databas. Annars är det vanligast att Moodle använder MySQL och Postgres (eller vad det heter) som databas. Lösningen skall vara sån att anpassning till alla andra databaser underlättats också.