tisdag 15 september 2009

Det snurrar i huvudet och bladen bläddras i vinden...

by Thomas Hawk Flickr

För många av mina användare snurrar det rejält just nu. Inför detta läsår så bestämde sig min kommun för att lämna Fronter för att hitta ett mer ekonomiskt fördelaktigt system. Det blev flera system.
  • It´s Learning som lärplattform och internmeddelanden
  • Live@Edu för e-post
  • Unikum för IUP och skriftliga omdömmen (OK vi testar bara och skall utvärdera detta system mot IT´s Learnings nya Mentor verktyg)
Utöver det finns sedan innan
  • AD för inloggning på kommunens datorer och nätverk
  • Skola 24 för närvaro
  • PMC (Pedagogiska Media Centralen) som via sli.se sänder strömmande media samt
  • NE (National Encyclopedin)
...och för alla gäller att ingen som helst samordning av lösenord. Nja från början fick alla ett användarnamn och lösenord för att komma in. Samma för alla utom tex Live@Edu då det är epostadressen som gäller dvs anvnamn@utb.lund.se.
Jag, naiv som jag är trodde att man skulle lyssna till mitt och andras tal om att vi måste ha en överliggande katalog, tex kommunens AD som styr och ställer när det gäller lösenord. Dvs om jag ändrar i ett system så ändras lösenordet för alla de andra, men icke. Nu har eller skall lärare och elever själva se till att de har koll på sina lösenord. Till råga på allt anser vår IT-avdelning att det inte är säkert att eleverna behåller sina lösenord under en termin alt läsår utan de skall byta lösenord var 90 dag. I praktiken blir de någon gång mellan 76-90 dagar eftersom de får första påminnelsen om att byta 14 dagar innan de måste för att inte få sitt konto låst. detta betyder att alla elever skall byta lösenord minst 4 gånger under ett läsår och blir det fel så måste de komma till en lärare eller IKT-ansvarig för att återställa lösenordet. Detta tar tid, mycket tid. Jag räknade på det i våras och då kom jag fram till att kommunen minst lägger ner 1.9 miljoner på att låta sina medarbetar hjälpa elever och kollegor att byta lösenord minst 4 gånger per termin. Då har jag inte räknat in den tid det tar extra för att vi inte har ett system där alla lösenord för elevena automatiskt återställs varje sommar och jul. Det är ju ett längre lov då och de flesta elever kommer tillbaka efter lovet med inget minne av något lösenord.
Detta system resulterar i att så gott som alla skriver ner sin lösenord i kalendrar eftersom de är rädda att glömma lösenordet. Detta i sin tur resulterar i att det är relativt enkelt att få reda på ett lösenord och komma in ändå. Många elever delar med sig av sina lösenord för att kompisar skall kunna komma in...
Vad får vi då för säkerhet och ordning i leden? Inga som helst menar jag. utan
Samordna alla system med ett centralt i vårt fall AD som styr vem som har rätt att logga in och med vilken behörighet. AD får i sin tur uppgifter från vårt administrativa stenålderssystem ProCapita. Denna koloss på lerfötter som ingen vågar rör eftersom man är rädd för att det skall kollapsa. Då får vi två fördelar. Dels får vi ett system som alla aktörer kan synka mot. Windows AD kan man ha synpunkter på men det är det ledande systemet för att hålla koll på rättigheter mm och det vet alla leverantörer och har lösningar som fungerar mot detta system. Dels får vi en och förhoppningsvis fungerande integration med ProCapita som även Tietor borde vara nöjd med...
men framför allt får vi som användar känslan av att det är ett system jag arbetar mot eftersom det är ett användarnamn och ett lösenord som styr. Hur svårt kan det vara? Systemen skall väl vara till för användarna, eller?

Google tas ofta upp som något som kan vara ett hot mot vår integritet för att de vet förmycket om oss och våra nätvanor. Må så vara men samtidigt kan jag inte låta bli att imponeras av dem för de har knappast stridit fördigt med förläggarna i deras projekt att göra alla böcker tillgängliga så startar de nästa projekt. Under namnet Google fastflip skall de denna gång för att göra alla tidningar sök och bläddringsbara på nätet.

7 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Hear hear!!
(för lösenordstänket alltså)

paradox55 sa...

jojo google är bra...men det betyder inte att de är gratis...

allt du gör ägs av google..rättigheter alltså

Unknown sa...

Sant Bengt men o andra sidan jobbar jag för kommunen så jag är redan "livegen" ;)

Johanna Karlén sa...

Jonas - du är inte naiv :-) Och även om kvarnarna kanske mal långsamt i kommunen, så ÄR det saker på gång!!

Unknown sa...

Tack Johanna jag väntar med samma lugn som ekorren i "På andra sidan häcken" efter det att han fått Espresso ;)

Unknown sa...

opps klickade på publicera lite snabbt där...
Jag hade nämligen 6:or och 7:or på hyllan idag för att just hjälpa till med inlogg. Oj vad rörigt det blev...

Sune Nordström sa...

Stackars er, vad krångligt det verkar. Vi kör Procapita och Procapita Education med TimeEdit för att registrera frånvaro. Procapita Educations QDS för omdömen, IUP-er och åtgärdsprogram. Betygsregistrering via webbmodul. Fullständig integration mellan systemen. En inlogg för lärare, elever och vårdnadshavare ger åtkomst till alla uppgifter både i skolan och varhelstifrån. Automatiserad skapande av nya användare med epost och lösenord från Procapita till Lärplattformen. Problemfritt är det inte men det är ändå ett samordnat system som för det allra mesta funkar bra.