fredag 6 december 2013

Take it from me, the storm will someday end

Image credits: suspiciousminds
Det stormar om svensk skolpolitik. Jag tror att skolan kommer bli ett minst sagt hett ämne i den kommande valrörelsen. Problemet är att politikerna skyller i på varandra i stället för att agera.
Att kasta pajer på varandra leder inte till några framsteg.
Vad som krävs är att alla som har något med skolan att göra tar sitt ansvar och gör något åt situationen. Vi vet från forskningen att det är viktigt med:
  • Välutbildade föräldrar
  • Engagerade lärare
  • Trygghet
  • Heterogena klasser
Varför har vi då fria skolval, en övertro på kateder undervisning, tomma platser på lärarutbildningen, politikers som skyller från sig, lärare som menar att de inte kan ge sina elever en utbildning eftersom de inte är tillräckligt förberedda? osv
Att staten bör ta ett huvudansvar för skolan är väl självklart. Vi är ett litet land och har inte råd med att inte ge alla våra uppväxande barn och ungdomar en så bra utbildning som möjligt. Att vi sedan kan låta våra skattepengar gå till friskolor vars enda mål är att maximera vinsten är så dumt att jag inte ens vill kommentera det. Men alla vi som arbetar i skolan måste också ta vårt ansvar för att våra lektioner blir så bra som möjligt. Det är väl bara att kavla upp ärmarna och börja.
Här passar det att citera JFK

“We choose to go to the moon in this decade and do the other things. Not because they are easy, but because they are hard.”

Inga kommentarer: