onsdag 20 oktober 2010

Changing Education Paradigms

Här är en animering av Sir Ken Robinssons numera klassiska tal om Changing Education Paradigms.
Njut lyssna se och lär!!

1 kommentar:

LoveCat sa...

Ja, den är fantastisk!!!! Min favoritdel är den som handlar om om skolan uppfostrar kreativa tänkare... Och jag tänker på hur vissa verkar tro att det finns ett samband mellan allvar, tystnad, räta linjer och god inlärning - att lust kommer bara genom hårt arbete och man ska fanimej göra som man blir tillsagd!

Vi leker för mycket med ungarna när de är små och VILL lära sig och har oändligt tålamod med att traggla för att behärska bokstäver och siffror, men sedan SLUTAR vi att leka med dem när de börjar få andra intressen som lockar och drar!

Vi vuxna i skolan måste föregå med gott exempel och leka! Visa HUR man lär sig på ett lustfyllt sätt, och ATT man lär sig genom att jobba hårt, men smart och på ett roligt sätt - inte bara dynga på eleverna material och en slutuppgift.

Det formella lärandet borde vara mer informellt - skolan borde lära av scouterna! Deras nya material är fantastiskt och spänner över många av skolans ämnen också. Pröva Aktivitetsbanken på www.scout.se och bläddra i scouternas böcker. Äventyrarnas handbok (12-15 år) innehåller både instruktioner för att skriva motioner och klassiska dikter. Utmanarnas bok (15-19år) behandlar ideologier och trosfrågor och hur man jobbar i projekt och engagerar sig i samhället. För att man vill, och för att man bryr sig. För det gör alla ungdomar - utanför skolan.