torsdag 11 juni 2009

IKT i skolan av i dag men inte över allt!

Denna film visar att det som vi för det mesta skriver om som Framtidens Lärande finns här i dag nu!
Framtiden är redan här!
Det är dags att aggera nu!

Teknologin finns här idag och den ryms inom vår budget. Det handlar bara om att vi måste Tänka OM! Skolan har gott om två saker. Tid och pengar! Det handlar om hur vi använder oss av dem...
Det har talats mycket om teknik och verktyg men det måste talas om hur vi använder denna till att förhöja elevernas upplevelse av skolan och göra skolan mer lustfylld. Film visar på många olika sett att använda tekniken till just lustfyllt lärande. Så gör som mamman i filmen. Engagera dig i dina barns skola och uppvakta politiker och tjänstemän så att vi i Sverige som satsar mest pengar av alla länder på skolan också kan ge våra elever en framtid med hjälp av bland annat teknik. Teknik som vi faktiskt har råd till även i en den lågkonjuktur som vi nu befinner oss. För hur skall vi komma ur den om vi inte satsar nu?
Men det kräver att skolan skaffar sig ett nytt "Mind Set!" Ett nytt sätt att tänka Tänk OM!Jag hade förmånen att vara en av 15 utvald personer som i förrgår fick träffas och diskutera just detta. Hur vi får Sveriges skolor att tänka om inom ramen för TänkOM! projektet som Rektorsakademien och Apple startar till hösten inom Apples 1-1 projekt. Tanken är att skolor som satsar på 1-1 får utbildningsplatser för rektorer och av rektor utvalda lärspridare. Denna utbildning är inte teknisk utan handlar om hur vi gör för att ställa nya utmaningar och uppgifter till eleverna så att vi till fullo kan använda datorernas potential. Jag ser mycket framemot att få vara med om att verkligen utföra en förändring av skolan. Eller som en av deltagarna sa under dagen. Spräng skolan!
Tack till Pellepedagog för filmen och Rektorsakademien för chansen...

2 kommentarer:

Björn Kindenberg sa...

Den här kommentaren är ett lite allmänt riktat tack för inspiration och uppslag, efter att jag kollat igenom dina senaste inlägg.
Nu har jag bland annat pimpat bilden på skolans hemsidas startsida, efter tips om PicNik.
Tack!
www.vinstagardsskolan.stockholm.se

Anonym sa...

Det är absolut i en sådan skola jag skulle vilja arbeta. Frågan är bara om den skolan verkligen kommer att finnas nu eller i framtiden, vilket jag tyvärr inte tror. Inte inom den kommunala skolan iaf. Kankse någon friskola kan, vill och vågar ta språnget. Den kommunala skolan kommer aldrig att förändras, den är så jäkla trög, seg, ickeinnovativ och ickekreativ - nej fy fasiken vad pessimistisk jag blev idag då. Men TänkOM det händer saker iaf =)