tisdag 2 september 2008

Fronter? eller inte Fronter? det är frågan!

Just nu är vi i kommunen inne i ett skede som både är spännande och skrämmande. Efter snart fem år med Fronter är det dags för en nya upphandlingsrunda. Det är så lagen säger att vi skall. Var femte år måste vi upphandla stora system, men tydligen inte ProCapita, vårt personaladministrativa system i kommunen... vilket jag inte förstår.
Nåja läroplattform var det. Vi har under de fyra läsår som gått i olika grad börjat använda Fronter. Vissa skolor så som min egen använder numera Fronter som ända informationsvägen... nästan andra har knappt varit inne och kollat men alla betalar.
Att behöva byta känns då skrämmande men kanske också spännnande. Det är dock inte klart att vi skall byta det är bara säkert att vi måste upphandla på nytt.
Vad finns det då för alternativ...
Det finns kommersiella plattformar så som; SchoolSoft, Ping Pong, IST, First Class mm sedan finns det alltid möjligheten att bygga en egen med hjälp av Share Point och tex Atea så som Nacka kommun håller på att göra men sedan finns det även Open Source lösningar så som Sakai och Moodle som växer sig starka på marknader utan för Sverige men är starka och blir atarkar på stora universitet vilket betyder mycket för stabilitet mm.
Fördelen med att köpa en färdig lösning är att men får en färdig lösning inget utvecklande och så... nackdelen är att man får en färdig lösning utan möjlighet att utveckla. För de andra aleternativen är det omväntt. Här kan vi skräddarsy en lösning som passar oss. Väljer vi Microsofts SharePoint så låser vi oss faast i pyttmjuksprogramvara och lösningar men om vi använder OpenSource kan vi få det som vi vill med öppna standarder som alla följer, tex Fronter är kompatibel med dessa och vi kan alltså relativt enkelt migrera över till en lösning i Modulus eller Sakai. Sakai är nyare och därmed mer anpassad till Web 2.0
First Class är egentligen inte en lärplattform utan en kommunikationsplattform med begränsingar. Ja alla har sina fördelar och sina nackdelar. Fronter anses ju ofta som osnygg men har stora möjligheter eftersom den är så flexibel men ivsst det är många klick...
Personligen är jag rätt intresserad just nu i vad Open Source kan ge...
Min mardröm är att vi måste in i en sluten lösning som gör oss uppbundna.
I upphandlingen får man inte räkna in kostnader för migrering och utbildning!
Det vi nu skal göra är att ta reda på vad vi vill ha. Ni vet som Sven Mellander säger i sketschen; "Vad är det du vill ha?" till barnet... ja ni vet annars har ni en intressant sketsch att lyssna på på sr.se.
En del av detta arbete är gjort i form av enkäter och djup intervjuer i våras. Det bildas nu två grupper, den lilla gruppen med rektorer mm där bla min Rektor Ulf Tornberg ingår, läs hans synpunkter och tankar om detta i Ledarbloggen. Den andra gruppen den stora innehåller alla de som idag är ansvarig på skolorna när det gäller Fronter. Dessa grupper skall också få säga sitt om vad man vill ha sedan skall en lite grupp på kansliet tillsammans med MA-enheten (MatrialAnskaffning) sätta samman en kravspecificering och upphandling. Denna upphandling är det fritt fram för alla att bjuda på. De billigaste och bästa får anbudet...
I januari vet vi vad som gäller för ytterligare 3 år med option på 2 till. Det blir en spännande vinter...
Blogged with the Flock Browser

2 kommentarer:

Anders Erenius sa...

Jo då!
Själv skulle jag tycka att det var kul att lära mig ett nytt system. MEN....
Vad innebär det för mitt förtroende kapital ute i verksamheten. Katastrof. Här har man fått lärarna att äntligen ta ett nytt system till sig (några i alla fall). Då skrotas det och de tvingas att lära nytt. Jag har en stark känsla av att det leder till total död av intresset från stora delar av lärarkåren. De som inte är lika glada för IKT och lärande som jag är.
Det känns inte helt lockande....

Men va faan. Är det bättre så kör vi. Man kan ju inte köra VOLVO hela livet. Det är ju kul med en och annan Porsche också.
Fast gärna med pansarglas då .....

Lars Ekelöw sa...

Jag tycker inte att du är så insatt i Sharepoint, :)