torsdag 20 oktober 2011

There are nine million bicycles in Beijing,

I veckan fick jag ett trevligt besök från Peter Andersson på DN.Factlab. Tjänsten har funnits ett tag och första gången jag stötte på den var under PIM-tiden. Men tjänsten är bra och fortfarande aktuellt fram för allt numera då den fungera på allt från iPhone via iPad till min dator. Det är inte bara Windows installerade PC som kan köra denna för skolan fantastiska tjänst.

Tjänsten går ut på att man kan jämföra faktiska data mellan varandra. I sann statisk anda, ni vet den där sketchen med Hasse & Tage där man säger lögn, förbannad lögn och statistik, kan man visa att ju starkare socialdemokratierna är i en kommun desto sämre går det för eleverna.

Ett intressant påstående som kräver att man tittar lite djupare i faktan bakom. För visst stämmer det statistiskt för trendlinjen är negativ. Men det är inte väljarnas åsikter om partierna som är avgörande. Det är helt enkelt så att i kommuner med hög medel inkomst är sambandet ännu starkare och om man tittar på sambandet mellan utbildningsnivå och meritpoäng får man en mycket stark korrelation. Föräldrarnas utbildningsnivå är alltså den främsta orsaken till att det går bra för barnen. Kanske inte så konstigt att lund varit bland de fem bästa skolkommunerna de senaste tio! åren. Lite skämtsamt kan man än en gång bevisa att det viktigaste valt man gör här i livet är det första. Vilka skall bli mina föräldar ;)

DN.Factlab har enligt mig en självklar plats i ett framtida klassrum av idag tillsammans med Google Earth, dagstidningar online, Wikipedia mm Nästa så man skulle vilja gå om skolan med denna möjlighet till att koppla skolan till verkligheten.
Vill du veta hur tjänsten fungerar kolla in detta klipp...


PS rubriken kommer från Nine Millions Bicycles – Kate Melua och låt texten fortsätter That's a Fact!

Inga kommentarer: