fredag 18 december 2009

Bambuser - And theres an app for that!

Ho Ho Ho!
Bambuser har äntligen en app för iPhone och jag har testat. Ni hittar resultatet i högermenyn en bit ner...
Fungerar klockrent tycker jag. I alla fall på andra försöket.
Apple har givetvis släppt en julreklam för iPhone och App-Store!
Njut God Jul!!


torsdag 17 december 2009

Så länge det finns kreativitet så finns det hopp!

Det lackar mot Jul och den första snön har lagt sig i Skåne!! och kylan verkar kunna stanna ett tag... hmm
En termin har gått och massor har hänt och skrivits. Vi har fått en ny Skollag presenterad som innehåller skolbibliotek. Lund har blivit presenterad en IKT-strategi som är ute för remiss och min skola har testat Unikum med mer smak...

Till nästa år stundar en ny resa till BETT med mina rektorer denna gång skoj. Nya datorer till skolan och kanske något mer vi får väl se...

Filmen nedan visar att om man tänkerOM och använder sin kreativitet är allt möjligt ;)
Tack för tipset IT-mamman och

God Jul och Gott Nytt År!

onsdag 16 december 2009

En söt historia...

Dödar skolan kreativiteten!? del 2

För ett tag sedan skrev jag om denna rubrik...
Tack vare DrPO har jag hittat ännu ett inslag i debatten. Här är Fredrik Härén om ämnet "Dödar skolan kreativitet?!"

tisdag 15 december 2009

Bullshitfilter and the Media Revolution!

Tack vare Lena Carlsson och Johanna Karlén fick jag upp ögonen för Dr PO´s Third Opinion! där han i ett inlägg skriver om vikten av att ge våra elever ett Bullshit-filter. Fantastiskt ord och bra formulerat med stor fniss faktor... Tack PO! Det finns även en fortsättning del II
Där i första avsnittet skriver han:
Våra barn växer upp i en värld där tillgängligheten till information är i det närmaste obegränsad. Att de då ska lära sig årtal för krig, kungars namn, floder i Italien och andra fakta utantill bara för att fylla en läroplan känns väldigt fel. Jag säger inte att de inte ska lära sig dessa saker i skolan, men syftet med att lära ut skall vara för att ge eleverna ett bra bullshitfilter.

21th century learning enligt John Seely Brown

Ta en timma och lyssna!

måndag 14 december 2009

Framtiden - vad finns det då?

Omöjlig uppgift att gissa egentligen. Det vet vi det finns många uttalanden om datorer och Internet som varit fel...
E del har dock varit rätt, se Tankar om en framtid
Så att gissa om vad som komma skall är nästan omöjligt men en coool sak har jag hittat på Youtube, denna fantastiska resurs, där Sports Illustrated visar en prototyp av tidningen inför framtiden... strunta i de lättklädda damerna för det är inte de so är det intressanta utan läsupplevelsen... Här är ett företag som tar tag i framtiden i stället för att följa den...


Eller IKEA-katalogen på en enligt uppgift kommande iTablet från Apple...

Framtiden är redan här!

Den är bara lite ojämnt fördelad! (William Gibson)

Vad menar han/jag med? Hmm lite förenklat... trots att jag och de flesta av er som läser detta redan vet att det finns så otroligt mycket där ute på det sk nätet som vi kan använda i skolan redan idag till ingen kostnad så är det fortfarande så att de flesta lärare delar dator med 2-3 kollegor om ens det. Att det går i bästa fall 8 elever på varje elevdator. Dessutom vet inte ens de flesta lärare om hur de kan använda det eller får utbildning i det.
Men det finns bra exempel över hela Sverige där ledningen eller enskilda lärare gör en skillnad. Där man tänker om och utan för boxen som resulterar i bra exempel.

Google levererar faktiskt många bra lösningar för bland annat skolan. I USA har de något som heter Google Teacher Academy förkortat GTA, hmm nåja en gratis tjänst för skolor att på en dag utbilda sina lärare i hur man kan använda nätet som resurs. När får vi det i Sverige?


Google Labs har kommit med något nytt och intressant som de kallar Living stories. Tillsammans med två stora tidningar, "The Wasington Post" och "New York Times" har de skapat en test där man kan följa "story" i realtid dvs allt från originalet till hur detta uppdateras och utvecklas. Låter som ett mycket intressant verktyg för SO tex...


Tipset från Free Technology for Teachers en bra blogg värd att följas...

fredag 11 december 2009

Vi har alla möjligheter! - TÄNK OM!

Från Hans Rehnman får jag idag input om att vi faktiskt lever i de bästa av länder.
Vi i Sverige har alla förutsättningar som behövs för en skola för framtiden och ett land i framtiden.
Hans tar upp:
Vi är världens mest IT-mogna land.
Vi är det land i världen som har bäst förutsättningar att ta den absoluta tätplatsen i Kreativitetssamhället, som ju nu kommer efter Informationssamhället. Det har Richard Florida redan talat om för oss, men ingen lyssnar.
Enligt Inglehart, Welzel & Foa är svenskarna dessutom i princip världens lyckligaste folk. Läs mer om det HÄR.
Men det enda vi fokuserar på är hur bra det var förr....
Om vi bara återskapar skolan hur den såg ut på 50-talet då, då ni kommer allt att bli bra.
Nej Jan Björklund och alla ni som tror att det var bättre förr. Det var det kanske då men nu är nu och det går inte att gå tillbaka. Fokuser i stället på det som är bra just nu och gör det bättre.

TänkOM!

torsdag 10 december 2009

Internet är stort – men hur stort?!?


Tack till Kaffemannen Jan Svärdhagen för tipset. Läs mer på Lifehacker

onsdag 9 december 2009

Jag har fått ett brev från Arne Trageton! =D

Jag fick ett mail igår em från Arne. Wow tänkte jag och mycket riktigt var det ytterligare info till mitt inlägg om "skriva sig till läsning" så jag tar och publicerar hans svar här nedan. Tack Arne för att du tog dig tid och utvecklade mina tankar om ditt eminenta arbetssätt.
Hei!
Ved surfing på "att skriva sig till läsning" oppdaget jeg din interessante blogg, med siste artikkel, der du kommenterte Erica Lövgren og Guldäpplet.
Men så skrev du om "ljudande tangentbord" Det var vel fra TV programmet Skolfront: Ut med pennan-in med datorn? Jeg mener dette kan være nyttig for svakere elever, men ellers er pararbeide bak datorn sentralt for meg. Her får du to elevers "ljudande", de hjelper hverandre, intens muntlig kommunikasjonstrening om hva de skal skrive, og det er gratis. Som studiodiskusjonen til slutt viste, brukte Brickebacken bare gratis begagnade dator+skriver, ingen internetttilkopling. Selvsagt trenger klasser på høgre trin mer avanserte saker men for F - åk2 mener jeg det viktigste er å bli duktig til å skrive og lese. Da får de bedre utbyte av de mer avanserte ting senere.

Her kolliderer jeg ofte med IT teknisk ansvarlige i Sverige. Mange lærere får ikke bruke gratismaskiner fordi IT ansvarlig er redd for ekstra arbeid med å serve disse maskinene. Så sant de ikke er tilkoplet internett og kun brukes som skrivemaskiner blir det sjelden problem. Dersom det blir problem, bare kaster en datorn og henter opp en nygammal fra lageret i kjellaren.
Beste helsing
Arne Trageton
Mer info finns att hitta om du söker på skriva sig till läsning på Google

tisdag 8 december 2009

Vill du utöka ditt tänkande? - Prova Primal Fusion

Har du tänkt en tanken men vet inte vad du skal använda den till eller att du har många tankar som du inte får att hänga samman.
Primal Fusion kan hjälpa dig. OBS detta verktyg är fortfarande i sluten Alpha men jag tycker det verkar lovande.Hur fungerar det då?
Anteckningar + Brainstorm + Sökningar och eget material liksom sammanfogat...
Hmm ja... titta på filmen, det är enklare ;)

torsdag 3 december 2009

Skype för möten i skolan...

Idag kommer två exempel.

Det första handlar om 6-åringar som skypar med 6:or och kommer från Lena Gällhagen som berättar om hur en 6:a i Orminge Skypar med en förskoleklassen i Älta.
Eleverna var väldigt spända, och det här märktes att de tyckte var jättekul.
Först hade sexorna förberett ramsor där de mindre barnen skulle fylla i ett rim. Sedan blev det frågestund.

- Hur är det att gå i 6:an? undrade någon,
- Ska det bli spännande att börja i 1:an?
- Gillar ni fotboll?

Att kommunicera med skypes videomöte kändes enkelt och inspirerande. Direkt efter mötet funderade 6-åringarna på om de i vår skulle kunna åka till sexornas skola och hälsa på "på riktigt".

Det andra exemplet kommer från Falkenberg, Frökens Funderingar, där man tagit till Skype för utvecklingssamtal. Inte alla samtal men de som kommer i mellan. Ni vet de familjer som man egentligen vill träffa oftare.
Med hjälp av Skype och Unikum så håller man mellanmöten för avstämning och uppföljning. Enkelt och snabbt och alla får komma till tals. Så här skriver Lena Carlsson
Det finns flera fördelar, som jag ser det:
Vi blir inte lika tidsbundna: Det är lättare att lägga in strötider för läraren, det gör inte så mycket att det inte är fem samtal på rad, eftersom man inte behöver vänta ett par timmar i skolan innan föräldern kan komma. Är man hemma kan man utnyttja tiden mellan två samtal till annat. Miljömässigt spar vi in transporter till och från skolan + de utsläpp som då sker.
Tänk på skolor med riksintag, eller där den ena föräldern bor långt borta, plötsligt kan de enkelt vara med!
Nackdelar? De första samtalen vill jag nog träffa vårdnadshavarna ändå, när jag fått en ny klass. Det kan nog vara bra för föräldrarna att få känna in skolans miljö på plats också.
Men jag skulle gärna sedan, när en relation finns etablerad, mycket väl kunna ta en majoritet av samtalen via Skype.
Och tänk så smidigt att använda det till de uppföljningssamtal där man egentligen bara konstaterar att de insatta resurserna har gett resultat!
Japp, jag ska definitivt prova!
Genialiskt båda två...

...synd bara att Lund inte kan använda Skype pga plattformen inte innehåller det programmet och många fler nyttiga program. Men nu bryter Gunnesboskolan sig loss och jag misstänker att fler kommer att följa. Jag vill dock deklarera att jag är för idéen med en central IT-avdelning som står för grunden. Dvs att alla skall kunna nå Internet och ha tillgång till datorer men när denna grund inte släpper loss kreativiteten hos beställarna utan håller dem tillbaka t.o.m. motverkar utvecklingen då har IT-avdelningen tappat sin legitimitet.
Jag tror numera på en balans, med en IT-adelning som står stommen d.v.s. nätverket och vissa centrala obligatoriska system och som kan erbjuda tilläggsmoduler som förvaltningarna och skolorna kan köpa om de vill men även köpa från externa aktörer om de passar verksamheten bättre. Dessa tilläggsmoduler kan vara datorer tillbehör mm.

onsdag 2 december 2009

Twitter in Plain English

Hittade denna film i min "Google Reader"-ström idag och kände att jag måste dela med mig av den...

tisdag 1 december 2009

IKT-strategi och nya datorer!!

Lunds kommun har i dagarna släppt sin nya IKT-strategi till remiss. Inget är alltså taget eller beslutat men själva texten i sig är intressant och framtidssträvande. Snyggt jobbat Judith och Johanna!!!
Inga jätte nyheter för de som har följt denna blogg och helt i linje med mina tankar om en skola för framtiden men intressanta delar är bla
  • Ett mål är att all personal och alla elever ska ha tillgång till en bärbar dator.
  • Pedagogerna ska kontinuerligt erbjudas tid för kompetensutvecklande insatser och tydliga planer för dessa ska utarbetas. Liknande planer måste också finnas när det gäller skolledarnas kompetensutveckling.
  • För att uppnå målen måste en skolövergripande investering göras. Inom en tvåårsperiod, med start våren 2010, ska samtliga pedagoger och elever i årskurs 7-9 och alla gymnasieelever utrustas med en egen bärbar dator.
Lund skall alltså satsa på 1-1 om strategin går igenom och detta inom två! år!!!

Det enda jag egentligen reagerar negativt på är ett stycke i strategin där man kan tolka att det är IT-avdelningen som skall stå för leverans, support och underhåll av dessa elevdatorer. Detta är enligt min mening totalt vansinne, framför allt ekonomiskt. Att kommunen skall bygga upp en organisation som skall stå för logistiken för 15 000 datorer är inte rätt. Vi måste i så fall anställa nytt folk som vi tar arbetsgivaransvar för i alla framtid, nåja nästan. Vad som behövs om fem eller tre år vet vi inte men det finns externa aktörer som bara står och väntar på att få hjälpa oss med detta och som både kan och vill. Nej köp in denna tjänst och ge eleverna och pedagogerna datorer utanför den nuvarande plattformen. Den, plattformen alltså fungerar inte så dynamiskt som krävs för att den skall serva skolan med det som vi behöver.

Som ett steg i denna riktning kommer Gunnesboskolan 6-9, att byta ut alla nuvarande stationära PC maskiner mot bärbara MacBook. Det kommer att finnas en dator per pedagog och en vagn med 10 MacBook per arbetslag efter jul! Samt en vagn med 12 MacBook i stället för dagens IKt-hylla samt 8 iMac 20" för eleverna i biblioteket. Bildsalen utrustas med 4 iMac 21" för filmredigering och bildhantering.
Inom resten av områdets skolor kommer vi också att starta en upprustning. Trådlösa nät är eller skall beställas till Hubertusgården och Gunnesboskolan F-5. Bärbara datorer till lärare som klarat nivå 3 och som vill använda datorerna i klassrummet är beställda. Till nästa år kommer de stationära PC som idag finns att bytas ut mot bärbart. Om det blir MAc eller PC är upp till pedagogerna. Det är ju trots allt de som i samråd med rektor bestämmer vilket läromedel som skall användas.
Ett steg i rätt riktning och början till vår 1-1 satsningen inom området. Mot framtiden med tillförsikt...

Spotify och Twitter!

Twitter har blivit en stor sak för bl.a.a företag att hålla koll på. Jag har hört många berättelser om personer som har haft synpunkter på ett företags produkter på bl.a. Twitter och nästan direkt fått kontakt från företaget om hur de kan rätta till det som uppstått. Snacka om att vända ett klagomål till en en positiv marknadsföringsåtgärd.
Spotify inte minst har förstått det här med sociala medias kraft. Framför allt gillar jag det att jag direkt i Spotify kan Twittra om en låt eller lista. På deras SpotiChart följer de Twitter flödet i realtid och snappar upp alla Tweets som handlar om just Spotify.

Julkalender från LTH och svt.se

Årets julkalender i svt.se har en chans att bli klassisk. Mini och Midi skrattade gott åt första avsnittet. Super Snälla Silver Sara och Stål Henrik har blivit pensionärer och får i uppdrag av dotter Studs Stina, tror jag det var, att passa barnbarnen. Stål Henrik som precis gjort färdigt Superhjälte boken med alla hans och Saras äventyr plockar fram boken och berättar om hur det började...
Där efter tog vi fram den bärbara till matbordet! och tittade på LTH´s Kemi Julkalender 2009 som starkt rekommenderas Dagens lucka är flammande intressant ;)
Det finns ett experiment per dag som läggs upp på LTH kanal på YouTube Tyvärr kan man inte klistra in filmen här i bloggen men gå dit och titta med barnen varje dag!

Eftersom LTH inte låter mig visa sina avsnitt via embedded så kommer här första avsnittet från svt i stället...

måndag 30 november 2009

Ny vecka och nya insatser...

För att sprida lite ljus i denna mörka tid är här ett kort men roligt inslag från en favorit.
The Muppet Show!



På tal om Phun så kommer här en enkel film om programmet på svenska från En December Tjej! Själva programmet kan du ladda ner gratis här. En fantastisk resurs för att experimentera med hjälp av datorn.

torsdag 26 november 2009

I stället för en Smartboard till en bråkdel av priset!

Jag har förut tagit upp interaktiva skrivtavlor och vad jag tycket om dessa. Dvs att de är för dyra... (ca 21 000 SEK)
Här är en film om en ersättaren dvs en ritplatta... (ca 1300)


Nyheter, vågen och ett skägg i brevlådan...


Google håller på att experimentera med ett nytt utseende. Bilden föreställer just det nya. OK kanske inte så dramatiskt i ändå. För att se hur det ser ut live så gå till Google.com. OBS det fungerar inte på den svenska sidan utan måste vara den amerikanska...

Klistra sedan in denna fras i adressfältet
javascript:void(document.cookie="PREF=ID=20b6e4c2f44943bb:U=4bf292d46faad806:TM=1249677602:LM=1257919388:S=odm0Ys-53ZueXfZG;path=/; domain=.google.com");

Ladda nu om Google.com. Tack PC för Alla för tipset.

Läser i Infotology att en skånsk kommun, säger inte vilken ;), har infört ett nytt datorbaserat tidssystem för de anställda. En oväntad konsekvens är att de anställda nu låter datorerna stå på under natten för att det tar sådan tid att starta upp och logga in på morgon... Det är nämligen så att närvarotiden räknas från det att de har loggat in på systemet.
Snacka om att svälja kamelerna och sila mygg. Dessutom säger det en del om vad man anser är arbete och varför det tar sådan evinnerlig tid att få något gjort i en kommun. Tur att skolan inte infört systemet och talar jag med min närmaste chef så vill hon inte använda systemet för fältet heller, puh!

PS jag har nya invites till Google Wave så om ni vill ha en skriv en komentar med din e-postadress...

onsdag 25 november 2009

Skolan i din ficka!

Vad behöver man för att starta en skola från scratch?
En iPhone, en miniprojektor och en solcellsladdare. Det är allt och allt detta rymms i din ficka.
Tror du mig inte, kolla in videon från stockholmcollege


Testar Ustream!

Efter ett tips inom TänkOM kom jag på att jag faktiskt registrerat mig på tjänsten Ustream för länge sedan men aldrig testat vad den går för. Minst sagt dags att testa alltså! Sagt och gjort upp till bevis.
Det finns idag en app till iPhone där man direkt kan spela in redigera och sedan ladda upp filmen till Ustream. Smarta kopplingar till Facebook, Twitter, MySpace och Youtube gör tjänsten lätt använd och ger kompetenta möjligheter. Enkelt och snyggt.
Här är mitt första försök direkt från min iPhone med en presentation av min arbetsplats. Det är ju möjligt nu när den är nystädad. ;)


Hur kan vi i skolan använda detta då? Spela in våra elevers förehavande och dela med oss med detta till föräldrar. Ett sätt att nå tonårsföräldrar som tyvärr sällan kan delta i deras barns skolvardag. Men givetvis även ett sätt att spela in lektioner och genomgångar.

Ett försvar för Internet!

Tack Mattias för tipset till denna film där Jeff Jarvis försvarar Internet.


tisdag 24 november 2009

Tyck till om de nya kursplanerna

by JKim1

Nu är kursplaneutkasten (grundskolan) publicerade på Skolverkets webbplats för en tredje remissomgång. Till och med 30/11 går det bra att tycka till. Som vanligt är det ont om tid.
http://www.skolverket.se/sb/d/3052/a/17377

Det är sista remissomgången av det här slaget. I julveckan startar det traditionella remissförfarandet, från och med då och fram tills 1/2 går det bra att skicka in yttranden/remissvar på förslagen till kursplaner.

Vill du hålla dig uppdaterad med Skolverkets arbete att ta fram samlade läroplaner för den obligatoriska grundskolan? Här kan du anmäla dig till nyhetsbrevet
http://www.skolverket.se/sb/d/2628

Vill du hålla dig uppdaterad om arbetet med den nya gymnasieskolan - Gy2011? Här kan du anmäla dig till nyhetsbrevet
http://www.skolverket.se/sb/d/3027

Att skriva sig till läsning!


Årets Guldäpple vinnare Erica Lövgren har under många år arbetat med Arne Tragetons idéer om hur eleverna kan skriva sig till läsning med hjälp av en dator. Skippa Pennan när det är så svårt motoriskt och använda en dator med talande tangentbord och talsyntes. Ett talande tangentbord ljudar varje bokstav eleven skriver och en talsyntes läser upp texten som eleven skrivit. Erfarenheten av detta arbete är att eleverna lär sig läsa mycket snabbare och når en högre måluppfyllelse. När sedan man både läser och skriver på datorn är det dessutom enklare att lära sig att motoriskt forma bokstäverna eftersom eleven nu har en bild på hur det skall se ur och en större motorisk färdighet.
Och allt detta till en kostnad av knapp 300 kronor per månad....

Mer läsning om Att skriva sig till läsning hittar ni här och här

onsdag 18 november 2009

Var inte som flugan mot fönstret - TänkOM!


Jag läser med stort nöje Hans Rehnmans blogg YBC – Young Business Creatives. I hans senaste inlägg skriver han om en mycket intressant metafor som Richard Gerver gärna drar och som Rehnman sedan dess har använt då han leder TänkOm-utbildningarna för skolledare:
Han berättar om flugan mot fönstret som frenetiskt surrar och surrar och som kämpar för att komma ut, men som kommer att dö av detta – bara på grund av sin rena instinkt, av sin obönhörliga vilja att söka sig mot ljuset.
Men tänk om flugan hade förmågan att stanna upp och tänka: ”Tänk Om det finns ett ANNAT sätt?” (Det flugan inte vet är att det finns en öppen dörr tio meter bort..)
På samma sätt arbetar rektorer idag: Skolor måste lösa all världens kriser, alla problem, nå alla mål. Och det gör att rektorer och lärare blir som flugor mot rutan. Vi tror vi gör det som förväntas av oss. Vi är committade, lojala, kunniga, plikttrogna och följer regelboken till punkt och pricka. Vi surrar och surrar och surrar mot rutan. – Men vi kommer att ta livet av oss mot den där rutan.
Hans den kommer jag att använda! Tack för en bra blogg och ett bra citat ;)

PS glöm inte att kolla mina del.icio.us bokmärken här till högre och Twitter flödet till vänster (Klicka på fliken). Där publicerar jag löpande det som jag tycker är värt att uppmärksamma och "bokmärka". Oftast sådant som inte blir till inlägg här i bloggen men ibland kan det bli det ;)

tisdag 17 november 2009

Top 100 Tools for Learning 2009!

Idag hittade jag en intressant sida, Social Media in Learning examples, där man röstat fram de bästa 100 verktygen för lärande 2009. Det är en amerikansk sida men jag kände igen de första 25 verktygen direkt sedan började det dyka upp nyheter. Skoj för man är aldrig för gammal för att lära nytt, eller hur?
Intressant att mail som funktion kommer först på 73 plats och att nästan alla av de första 50 är gratis program. En annan ska att notera är att Google äger 16 av 100, både Microsoft och Apple har med 5 exempel var och att även Adobe finns med på listan. Vid en snabb genom gång verkar det som om 29 av de 100 är kommersiella verktyg och resten finns som för gratis nerladdning eller i alla fall en gratis version...



PS tack alla ni som gav er tillkänna för en Google Wave invite i förra inlägget. De är nu på väg till er alla som bad om invites i eget namn. och det finns faktiskt en invite kvar...

torsdag 12 november 2009

Nu rör det på sig -alla gör vågen!


Idag har jag mött representanter för den lokala AEC (Apple Education Center) för att diskutera utbrytning av alla våra PC datorer till Macar!
Vi kommer alltså vara helt bärbara from terminstart nästa år...
4 vagnar med minst 10 datorer för eleverna och en dator till varje pedagog, och det till samma kostnad som våra PC plattformsdatorer sett ur ett tre års perspektiv.

Äntligen!

Ett annat äntligen är att PIM 2009 nu finns ut skarpt! Yes!!!
Du hittar den nya versionen av PIM här.

Det nya är att du nu kan välja på olika operativsystem (OS) och olika programvararor för samma uppgift. Har OpenOffice hemma behöver du inte längre gissa dig fram hur du skall lösa din uppgift när du arbetar hemifrån. Eller om du som jag valt Mac så finns alla tips som du behöver anpassade för det OS eller det program du vill använda.


PS Jag har 8 invites till Google Wave om någon är intresserad? Lämna en kommentar med din mailadress...

tisdag 10 november 2009

Digital kompetens föråldrat? - redan innan det införs...

Från Stefan Pålssons Twitterflöde fick jag idag upp ögonen för dels Bloggen för IT och Utbildningen av Jan Hylén där han argumenterar om att han anser att Digital Kompetens redan är föråldrat. Hylén menar att vi måste tala i termerna kunskaper för det 21:a århundradet, 21st Century Skills och Assessment and Teaching of 21st Century Skills (ATC21S).
På den nyligen avslutade på NML-konferensen diskuterades de kunskaper som krävs för det 21:a århundradet men som ännu inte är definierade, men det står helt klart att IT-relaterade kunskaper bara är en av flera delar, där kommunikativa och inte minst sociala färdigheter betonas starkt.
Efter diskussionen om Europeiska datakörkortet för tio år sedan som många ansåg för snävt tekniskt kom det fram andra varianter av information literacy och media literacy på förslag. Dessa gav betydligt större utrymme åt förmågan att inhämta, granska och värdera information.
Ett exempel på just Media Literacy kan ni ta del av här nedan...

måndag 9 november 2009

För att fokusera på vad det vi gör...

Här kommer en favorit i repris!
Om vad som gör vårt arbete så viktigt som motvikt till skolminsterns retorik.
Sträck på era ryggar pedagoer! Ni är viktiga eller som Dalton Sherman säger

"Do You Belive in Me!"
njut...

torsdag 5 november 2009

Tuberadio - kombinerar iTunes, Last.fm och Youtube till en upplevelse

Det har skrivits spaltmeter om Spotify sedan informationen om att de skulle starta men något vi ofta glömmer är att Youtube innehåller massor av musikvideos.
Det är här TubeRadio.fm kommer in i bilden. Det är enklare att uppleva än att beskriva, kolla in filmen...

onsdag 4 november 2009

Jag önskar att all pedagoger kan se denna film!


För er som följer Johan Malm på Twitter eller läser Ann-Marie Körling så har ni nog redan sett denna film men jag har precis som A-M tårar i ögonen när jag hör denna historia och då är det faktiskt inte första gången jag hör den...
Vad är det för fel på vår skola? Varför ställer vi inte den frågan istället för att hitta felen hos eleverna....
Läkaren i historien visar varför det Salutegena förhållningssättet är det enda rätta.

Läs även Fredriks reflektioner om Richard Gerver

Ps tack ni alla läsare som fäljer mig. Ni är nu 61 som följer mig öppet via Google Friend Connect.

tisdag 3 november 2009

IKT som en del av den vanliga vardagen!


Har fem exempel jag vill dela med mig av. Tre kommer från andra bloggar och två från min skola..

Exempel 1 kommer från Broängens Ettor som har haft sitt först och inte sista tysta klassråd?!?
Jo via datorer med två och två samt Todaysmeet hade man i måndags klassråd som vanligt men lite annorlunda.
Idag testade vi ett virtuellt mötesverktyg där alla skrev in vad de tyckte. Barnen fick sitta två och två vid datorn för att kunna diskutera frågor sinsemellan innan de skrev ett inlägg på forumet. Många inlägg skrevs, lästes och besvarades. I 45 minuter genomfördes kanske det tystaste klassrådet någonsin. Men alla kom till tals. Engagemanget och delaktigheten var stor, vilket vid en snabb utvärdering (numera i form av en nick mellan mig och Pernilla), ledde till beslut om att detta blir formen varje måndag framöver.

Fördelarna var många. Den demokratiska aspekten och tillgängligheten då klassrådet kan pågå när man har behov och kan logga in och skriva ett inlägg. Att delaktigheten ökar genom att föräldrar kan logga in på veckans klassrådstråd via en länk i veckobrevet OCH kommentera gör att man direkt tänker att detta måste vi tipsa våra politiker i kommunen om!
Ett mycket bra exempel på hur IKT kan öka allas engagemang och inlärning i vardagen. Tack Janni och Pernilla!

Exempel två kommer från Josef Sahlin på Årstaskolan där han beskriver sitt arbete med elever i ettan. Inte första ring, utan åk 1, Sjuåringar! Joachim skriver så här i skolväskansblogg om det hela
”Det är torsdagskväll på höstlovet. Jag tar en titt in på klassens blogg. Evelina har just skrivit att hon lärt Märta hur man skriver inlägg. Märta gick i klassen tidigare och följer tydligen vårt fortsatta arbete över Internet.”

”Datorn och Internet ger oss möjlighet att mötas mitt i processen.”

”Att ”rätta” böcker handlar mer om att se och bekräfta varje enskild elev. Den uppgiften delar jag istället med så många andra när elevernas arbeten har fler mottagare.”
Exempel nr tre kommer från Anders EreniusKillebäckskolan i S Sandby. Hanbeskriver sitt arbete med i SO så här:
Tänker köra en gammal klassiker igen. Religionsarbete med redovisning i form av bloggar.
Som vanligt så är det svåraste att få eleverna att förstå att jag är mer intresserad av kreativitet och originalitet än av fakta. De är så inkörda på att skriva som om det var en vanlig inlämning av ett word dokument. De litar inte riktigt på att det är kunskap om det inte är träigt och tråkigt.
Dessutom är de övertygade om att det är fusk om man hjälps åt eller ber om hjälp. De är minst sagt skeptiska till om detta verkligen är skolarbete.
Det säger väl ganska mycket tycker jag.
Hur har det kunnat bli så här? Sorgligt är det.
Men vi skall ha kul nu ett tag och de är med på det tro inte annat. De bara undrar om det verkligen kan ligga till grund för betygssättning. Om de bara visste hur lätt det är att göra just den biten när man väljer den här arbetsformen.
De två sista exemplen har jag i er för sig faktiskt redan skrivit om innan på denna blogg men bra exempel tål att upprepas. Då under Det skriv som aldrig förr! Följ Gunnesboskolan läsutmaning!
Utmaningen, bloggen 60mil!, går ut på att om eleverna läser sig till Stockholm innan den 23 april 2010, världsbokdagen, bjuder vi på fest. Just nu har de läst minst 8,9 mil dvs ungefär i höjd med Hässleholm. Idéen är att man läser böcker och räknar ut hur långt man läst i meter, se bloggen för mer info, för att sedan redovisa i form av blogg inlägg dels med en recension om bok och dels med antal meter. Avstånd adderas och tillsammans kan vi sedan se hur långt de läst.

Sista exemplet är inte riktigt färdigt men årets nior har arbetet med tema kärlek som redovisas i form av en hemsida som heter Sex tänkande hattar om sex! De skall skapa en sida med den faktan som de vill ha om sex och samlevnad! Redovisar som presentationer och eller filmer. Återkommer när det är färdigt!

söndag 1 november 2009

TänkOM varje uppgift i skolan...

  • väckte elevernas nyfikenhet
  • utgick från elevernas frågor
  • stimulerade eleverna att lära sig...
Watch, Reflection, Act!

Welcome to the Learing age, not the information age!



Tack TinaTe för tipset...

lördag 31 oktober 2009

En mycket inflytelserik blogg!


Inte dåligt En IKT-pedagogs Fundringar är en mycket inflytelserik blogg. Endast 2% av Sveriges bloggar är mer inflytelserika. Allt enligt inflytande.se.
Känns riktigt bra att vara där på toppen ;)
Skämt åt sidan men jag är mycket stolt över hur väl det går ur besöks och citerings hänseende. Med tanke på att jag alltid sett detta som mitt anteckningsblock med idéer funderingar och tips mest för mig själv och de som vill läsa.
Så tack alla ni som läser och kommenterar. Det är jätteviktigt för mig att veta att ni finns där...
Dagens citat kommer från @swedishteacher:
#happyhalloween Just pointing out there's nothing happy about dead people...

NIKT och Google Wave!

Omvärldsbloggen tar upp NIKT i senaste inlägget.
Förra året belönades Njurunda/Bredsands skolområden i Sundsvall med Skolforums skolutvecklingspris för sin satsning NIKT – Naturligt användande av IKT. På årets Skolforum höll Helena Westin, IT-ansvarig skolledare, och Heléne Oskarsson, IT-pedagog, en presentation som kort beskrev bakgrunden, syftet med arbetet, hur man går tillväga och gav en glimt av framtiden.
Deras sätt att arbeta aktivt med IKT i skolan är intressant ut många synvinklar. Det som slår mig är att inte alla arbetar på detta sätt. För att IKT skall bli en naturlig del av skolvardagen måste det till att man sprider budskapet vidare genom att belysa de goda exemplen som finns i verksamheten och att någon/några tar tag i att bevaka vad som händer dels i den egna organisationen men även i omvärlden. Denna funktion måste enligt mig vara fristående från den dagliga verksamheten för att fungera. Alltså inte inblandad i vanlig support och systemdrift utan som en pedagogisk ledare inom IKT för hela eller delar av kommunen. Med en budget att dels bedriva funktionell och relevant utbildning av medarbetare i organisationen men även att kunna komma ut och se vad som händer i resten av landet och världen. Utan detta kommer inte skolan att ta ett grepp om potentialen i IKT i skolan. Pedagogerna i Sverige är överlag mycket duktiga och kreativa och förvånansvärt duktiga i att ta till vara det de ser och integrera det nya i verksamheten men de har inte den tid det krävs för att omvärldsbevaka utan det behövs dels på skolorna men även centralt i kommunen personer vars engagemang och kunskap kan ta till vara alla de idéer och funktioner som finns där ute och som kan berika elevernas skolvardag och gör det möjligt att nå en större måluppfyllelse.
Det är i detta sammanhanget som NIKT är så intressant för som Stefan Pålsson skriver.
NIKT är både ett handlingsprogram, en tipsbank, en inspirationskälla och ett förhållningssätt till lärande. Det handlar om att skapa förutsättningar för lärarna på kommunens skolor att utveckla och förändra sin undervisning genom att dra nytta av teknikens möjligheter.
Önskar att fler kommuner/skolor skulle ta Njurunda/Bredsands skolområden i Sundsvall, Nackas, Stenungsunds eller Södertäljes initiativ och anställa IKT-pedagoger som kan hjälpa ledning och pedagoger vidare in i framtiden. Sådana initiativ tas och Staffanstorp kommun har bland annat gjort det genom att anställa en central IT-pedagog i Staffan Thorsen rapporterar Sydsvenskan nu i veckan. Men mer behövs och om nu Sverige skall kunna utnyttja potentialen i det som kommer dvs 1-1, ja jag tror faktiskt att det inom något år är så att huvuddelen av eleverna i alla fall från år 7 kommer ha tillgång till en dator, men då behövs fler stöd funktioner och att man i sina kalkyler räknar in detta. Annars når vi inte till nivå 4 omdefinition och har därmed kastat pengarna i sjön. Som alltid man får vad man betalar för och en bra satsning innehåller alltid väl riktad utbildning som är relevant annars funkar det inte.

Nå det där med Google Wave då...
Vi är några som fått prova och även om tjänsten fortfarande är i BETA-stadiet så kan man redan nu se att den kommer att vara mycket användbar för utbildningen och den "nya" viktiga beståndsdelen i kursplanerna Kollaboration!
Henrik Wideus gör en mycket bra summering, som alltid, i den potential som finns i Google Wave i sitt inlägg med samma namn. Eller som Henrik summerar det...
Hur hjälper du eleven i processkrivning? 1. Var aktiv i en våg tillsammans med eleven. När du är aktiv och närvarande kommer du att kunna iaktta exakt hur eleven arbetar med sin text, det vill säga i realtid se varje bokstav som tillkommer och försvinner i dokumentet, hur bilder och videoklipp förs in och ut. Du kan också gå in och hjälpa eleven med strukturerande element etcetera. 2. Möjligheten att i efterhand spela upp varje förändring eleven gjort borde kunna ge nya insikter i hur skrivandet går till... var styrkorna finns... (och hur copy and paste fungerar) - Detta är ett, utifrån tidsaspekten, mer troligt scenario. 3. Kollaborativa texter. Detta är det mest spännande området att utforska i wave. Elever i samarbete, som troligtvis kommer att inta olika roller; den strukturerande, den språkligt rättande, den kreative etcera.
Nya användningsområden tillkommer hela tiden och för att vara i BETA-stadie är det en stor potential i detta verktyg.

onsdag 28 oktober 2009

Vissa pedagoger skapar kreativitet!


När jag ser på klippen så känns det nästan som man var där men jag missade årets event. Snyggt jobbar Pelle!! och alla ni andra som var med. Här följer de klipp som Bröderna Gatarski fixade från kvällen... se även de resterande 3 klippen på Bambuser sidan




måndag 26 oktober 2009

Dödar skolan kreativiteten!?

TED är en fantstisk resurs som jag vid flera tillfällen tipsat om. Nu fick jag ett återtips om man nu kan säga så från Anders Erenius och Karlénskan.
Sir Ken Robinson är en fantastisk talare och han höll i juni 2006 ett tal på TED om just skolor och kreativitet. Jag tycket detta tal är så pass bra att det kan ses igen, så njut...

Presentationen på TED sida lyder så här
Sir Ken Robinson is author of Out of Our Minds: Learning to Be Creative, and a leading expert on innovation and human resources. In this talk, he makes an entertaining (and profoundly moving) case for creating an education system that nurtures creativity, rather than undermining it. (Recorded February 2006 in Monterey, CA. Duration: 20:02)


Uppdatering: Läs även Joachims inlägg om filmen på Skolväskans blogg!

söndag 25 oktober 2009

Enkla tips & instruktioner - Mobilen är inne!


Henrik Wideus tipsar via @henrikwidaeus på Twitter och IT-mamman via sin blogg på enkla sätt att använda nätet i skolan med "A Web 2.0 Workout".
Där kan du lärar dig hur du skapar dig en egen avatar, en Wordle, Twitter och mycket mera.

"Did you know" har nu kommit i version 4 och det står klart att mobilen är den nya plattformen för surf och kommunikation...

fredag 23 oktober 2009

En hektisk vecka går mot sitt slut!


Denna vecka är full av behagliga minnen.
Det jag först och främst tänker på är våra nior! De är så otroligt bra!
Helt fantastiska när de är stimulerade till arbete.
Idag var det inlämning till temat "Sex tänkande hattar om sex!" Till detta tema om sex och samlevnad har vi valt att låta eleverna göra en hemsida om allt de vill veta om sex och dela upp det enligt De Bonos tänkande hattar!!!
Redovisningen skall vara kreativ och appellera den unga publiken. Det har gjorts rapporter, artiklar, presentationer och filmer om det som de, eleverna alltså, ser som viktigt att veta.
Till filmerna har vi skapat en kanal på Youtube där vi kommer att publicera dem efter de blivit granskade av pedagogerna. För presentationerna kommer via att lägga ut dem via Slideshare och allt kommer att presenteras på en hemsida för er alla att ta del av när det är klart, håll koll på denna blogg eller Gunnesboskolans hemsida.
Känns som en uppgift på fjärde steget i EVO trappan. Omdefinition! TänkOM:
Intressant att Sydsvenskan idag hade en special artikel om Sexualkunskap som jag tyvärr inte hittar på nätet... de vill se alternativ til lden traditionella om sex och samlevnad. Nå Sydsvenskan gå in och kolla på Gunnesboskolans hemsida för där publicerar vi temat "Sex tänkande hattar om sex" inom kort! Stort tack till MacSupport som lånde oss lite extra datorer för att få ihop det logistiska.

torsdag 22 oktober 2009

Ut med blyertspennan in med datorer!


I kvällens Skolfront får vi träffat sjuåriga Millie som går i ettan och ännu inte fått lära sig skriva med penna. I alla tider har Sveriges sjuåringar lagt ner timmar på att skriva alfabetet. Kan de timmarna vara bortslösade?
I Reportaget träffar vi även Mona Wiklander från Sandviken. Mona fick Guldäpplet 2006. Peter Becker, Datorn i Utbildningen är med i studion efteråt.
Ni kan redan nu gå in på Skolfronts hemsida och titta på klippet i UR Play
Efter programmet eller innan kan ni diskutera i URs forum

"Det närmar sig med skrämmande steg"


Nja då menar jag inte skolavslutningen det är ju ett tag till för årets nior innan grundskolan slutar till sommaren men det är nu bara dagar kvar tills ett historiskt event på Skolforum.
Teachmeet 09 in Stockholm, Sweden på Skolforum den 26/10.
OM du har chansen se till att närvara! det kommer att bli magiskt!
Vad är då Teach Meet, nja ett ställe där lärare möter lärare och tipsar varandra, kolla filmen...


Tyvärr kan jag inte komma eftersom jag då håller en KeyNote på den av Opentext/First Class anordnade mini konferensen på Birka Paradise under namnet "Framtidens Lärande i Praktiken". Ser fram emot detta men att jag missar Teachmeet är lite smolk i bägaren.
Arbetsbeskrivningen är "Inriktningen skall vara mot E-learning 2.0 och framtidens lärande samt vart vi tror att vi är på väg när det gäller IKT i skolan. Den skall naturligtvis vara inspirerande men även utmanande." Jag lovar Nicke jag skall göra mitt bästa...

onsdag 21 oktober 2009

Jag gör vågen till Magic Mouse och en ny iMac!

Igår gick Apple Store ner för underhåll...
För er som inte är så insatta i Apples hemliga kod
  • dels var det tisdag igår. Nyheter släpps nästan bara på tisdagar eftersom de då för störst utrymme i media...
  • När man ser meddelandet till höger så är det dags för nyheter.
Oboy denna gång så lämnade inte Apple många besvikna.
  • Ny iMac 27" med trådlöst tangentbord och nya Magic Mouse som standard, se videon för mer info...
  • Ny trådlös mus, Magic Mouse, med multitouch funktioner
  • Uppdaterad Mac Mini




Man kanske skulle ta och kasta ut den gamla "tjock" TV där uppe och ersätta den med vår platt-TV i vardagsrummet för att sedan placera denna monster till iMac i vardagsrummet som mediacentral, hmm...

Nåja nästa nyhet denna vecka är att jag faktiskt äntligen fick chansen att prova min invite till Google Wave med min givare, tack Mattias. Det var en häftig upplevelse. Hur var det då? Jo lite förvirrande till att börja med men jag är nu helt! övertygad om att detta kommer att förändra vårt sätt att kommunicera totalt. OK Richard jag håller med dig att tekniken är ny och vi måste promota de social media som är "upp and running". Det gör jag och kommer att fortsätta men e-post uppfanns för 40! år sedan och en del har hänt sedan dess...
För er som inte riktigt förstått vad det går ut på så är här en charmig lite film om Google Wave...


tisdag 20 oktober 2009

Framtidens datoranvändning i skolan

Rubriken låter kanske lite pompös men i Lund har vi en lite grupp som fått i uppgift att göra en förstudie om 1-1 i Lund. Gruppen har träffats två gånger och diskussionerna är bra och koncentrerade på funktion och användningen och inte på teknik. Bra!
Samtidigt har det under veckan som gått pågått en vild diskussion om datorns vara eller inte vara i skolan som jag tycker verkar lite bisarr. För inte har vi väl någonsin debaterat pennans var eller inte var. Nej TänkOM:

Ni kan följa debatten på Skolväskans Blogg men jag ger er ett citat från bloggen här..
De första lärarna som var med i projektet var inte ett dugg IT-intresserade, men de var nyfikna på om IT kunde förbättra läsning och skrivande. Det enda de egentligen gör är att de använder Word. Ibland på egen hand. Ibland två och två. Inget hokus pokus. Inte för att lärarna ska slippa undervisa. Utan för att det fungerar!

Efter första året hade de sett följande fördelar:

- Lusten att skriva blir större
- Intresset för läsning ökar
- Det är lättare att samarbeta kring texter
- Texterna blir bättre och mer innehållsrika
- Lättare att skriva för elever med motoriksvårigheter
- Eleverna kan läsa vad de andra skrivit
- Det är lättare att redigera texten i datorn än för hand
- Eleverna lär sig stor bokstav och punkt snabbare
- Det blir naturligt mellanrum mellan orden
- Eleverna lär sig fingersättning naturligt och tidigt
- Läs- och skrivriktning blir automatiskt rätt
- Datorn blir snabbt ett naturligt verktyg i skolarbetet

och läsa mer kommentarer hos Anders Erenius tycker till om IT här och här
och så den tredje filen från Roglighetsteorin...
ni kan också läsa om vad Johanna tycker i frågan om att ha roligt och lärande här...

tisdag 13 oktober 2009

Hur engagerar vi våra elever!

Sagan fortsätter...



Det skall var kul att ha kul - Kalvin, Skånemejeriers kalv...

...på http://www.rolighetsteorin.se finns snart ett nytt exempel. Stay Tuned!

måndag 12 oktober 2009

Rolighetsteorin.se - The fun theory

Här är en film som illustrerar precis vad jag under min år som pedagog hela tiden hävdat. Det skall vara roligt att lära. Människan är av naturen nyfiken om det är roligt...
Se, njut och gå ut och gör svenska skola lite roligare för vår målgrupp! Eleverna!


torsdag 8 oktober 2009

IT ger möten!!

Jag sitter nu på mitt lilla hotelrum precis brevid Essingeleden i Stockholm och tänker på min dag samt går igenom alla inlägg på bloggar jag följer, Facebook och Twittrare.
För er som inte tror på social media kan jag meddela att det inte är försent att hoppa på tåget.
Vi är en grupp som skall träffas imorgon tack vare Skolverket och IT för pedagoger. Referensgruppens medlemmar hittar ni här. @itmamman och @itchristina och jag @joha88 insåg att vi skulle vara uppe i Stockholm dagen innan. Detta kom vi på via Twitter och föreslog en fika på centralen eller nåt... ordet spred sig via Twitter och plöstsligt var vi nio som träffades på Stockholm central för att sedan dra oss till ett mer mötesvänligt ställe... så till slut satt @weconverse, @stefan_palsson, @joachimth och @korlingsord. och vi tre innan nämnda samt Uddevalla Ylva och snackade om allt och ditt och datt. Senare hakade även @joakimvol. Det nästan vibrerade i luften av alla denna positiva anda och nyfikenhet som gruppens meddlemmar utstrålar. Jag känner mig stolt över att känna dessa människor som jag aldrig hade träffat om det inte varit för Twitter, Facebook och bloggen. Tack mina vänner och hjältar för en mycket trevlig kväll.
Att jag sedan kunde överraska min bror även på hans 45 års dag blev pricken över i:et!
Natti natti Sverige...

onsdag 7 oktober 2009

En liten nyhet som betyder väldigt mycket.

by Wysz

Läser i dagens TheAppleBlog att jätten AT&T nu tillåter websamtal via sitt trådlösa mobilnät. Detta är starten på en ny era. Nu kommer det att vara möjligt att ringa med datataxa vilket i förlängningen kommer att ge oss billigare telefonräkningar och kullkasta operatörernas sätt att ta betalt. Idag talar operatörerna enligt min mening ut hutlösa priser på SMS och roamingavtal dvs när man använder sig av andra nätoperatörersnät i tex utlandet.
Det bästa hade varit att vi betalade för den datatrafik som våra tjänster låg bakom för det är i nätoperatörerns värld ingen skillnad mellan telefontrafik och datatrafik. Det är ju bara ettor och nollor...

Samtidigt är det skoj att konstatera att årets Nobelpris i Fysik går till bl.a. fiberoptikens fader Charles Kao och för hans revolutionerande upptäckt som gett oss grunden till våra fiberoptiknätverk vi alla använder dagligen...

tisdag 6 oktober 2009

De nya kursplaneutkasten finns ute för synpunkter!


Skolverket har släppt de första utkasten till nya kursplaner för Grundskolan, Specialskolan och Sameskolan. Du hittar dem på Skolverkets hemsida inklusive en läsanvisning.
Skolverket har valt att fokusera på Syfte, Mål med förmågor och centralt innehåll för de olika årskurserna.
Gå in och läs igenom för det är nu som vi möjlighet att påverka!
När du läst igenom kan du gå in på diskussionsforumet och diskutera de olika ämnena
och sedan gå in på webbenkäten för varje ämne.

fredag 2 oktober 2009

Obama i Köpenhamn och USA får en Nationel IT-strategi

Känns lite konstigt idag. Så nära men ändå så långt borta. President Barack Obama är idag i Köpenhamn bara några kilometer bort...

Stefan Pålsson skriver idag om om en ny IT-strategi som USA skall utveckla
Det handlar om ett arbete inriktat på fyra nyckelområden:
  1. Lärande. Alla amerikaner, även nyanlända invandrare och handikappade, ska ha snabb och enkel tillgång till digitala lärresurser av hög kvalitet som gör det möjligt för dem att lära och utvecklas genom livets alla skeden.
  2. Bedömning. Det gäller att utveckla system, tjänster och metoder som både mäter viktiga kunskaper och färdigheter och visar vilken undervisning och vilket stöd som krävs för att prestationerna ska kunna förbättras.
  3. Undervisning. Teknikutvecklingen skapar ständigt nya möjligheter att undervisa och det är viktigt att utforska hur IT och pedagogik kan förenas på bästa sätt.
  4. Produktivitet. Ineffektiva lösningar och arbetssätt måste ersättas av mer rationella och effektiva IT-baserade alternativ för att undvika slöseri med offentliga medel.
Tanken är att försöka samla in så många erfarenheter och idéer som möjligt, och därför är man angelägna om att få konkreta exempel och förslag inom de fyra nyckelområdena.
I början av nästa år kommer utbildningsdepartementet att presentera en preliminär version av planen för synpunkter och diskussion. Det ska bli intressant att se vad den innehåller!

I den mindre skalan kallar Lunds kommun till arbetsgrupp för Framtidens datoranvändning inom skolan på tisdag. Tanken är att arbetsgruppen skall komma fram till vad för funktioner som en elevdator måste kunna om Lund går in i 1-1. Oops lerjätten rör sig ;)
..men samtidigt har vi en policy om att inte använda oss av extern leasing., endast intern leasing dvs förvaltningen köper in och sedan betalar enhetern/skolorna av per månad. Det vi missar är en lite men mycket viktig sak nämligen försäkringen. Kommunens försäkring har en självrisk på 2 basbelopp (83 600 SEK)!!! om vi extern leasar så får vi samma maskiner med samma funktionallitet som idag men med försäkringar som har en självrisk på 1-2000 SEK och eftersom om vi talar 1-1 för elever år 7-gy i Lund talar vi om 10 000 maskiner. Det är stora belopp och det krävs ingen Einstein för att förstå att försäkringarna kommer att utnyttjas och då blir det stor skillnad ekonomisk. EN sådan policy måste ändras!!

tisdag 29 september 2009

Egen dator eller penna?!?


Idéen med en egen dator till varje pedagog och elev är inte ny. I delstaten Main i USA har man under många år arbetet med 1-1 och har idag 60 000 datorer i omlopp...
Deras initiativa om "Roadmap to 21th Century Classroom" har väckt och väcker mycket uppmärksamhet. Vill du veta lite mer om hur man tänker och vad den pedagogiska forskningen som ligger till grund för denna satsning säger kolla in iTunesU och As We May Teach
I Sverige finns det exempel på kommuner/skolor som satsar på 1-1 i Nacka, Falkenberg och Jönköping men även tex Umeå och Älvsborg i Göteborg satsar... men när skall resten fatta?!?

Den som läser denna blog vet att jag tror på konceptet 1-1 men inte för att jag tror att datorn är det verktyget som vi letat efter som skall ge oss frälsning. Nej, det verktyget finns inte! Men jag tror på det därför att tekniken i sig kan framtvinga en förändring. Ett omtänk som i grunden förändrar skolan från en passiv tycka synd om sig själv organisation som inge förstår till en dynamisk stark organisation för att hjälpa mänskligheten vidare mot nya och viktiga mål. Att överleva på jorden och att låta jorden överleva t.ex.

Inom TänkOM: projektet som jag är en del av och som är en del av Apples 1-1 koncept är det en av de stora delarna. Att verkligen integrera nya teknik i vardagen och på detta sätta tvinga fram nya frågeställningar som utmanar. Anders Erenius sätter pricken över i:et om skolan i sitt inlägg "Frustration en kraft att räkna med" och "Skolbokens död"
Hur ser det ur i ramtiden då? Min personliga uppfattning är att de som inte idag har fattat att en dator per elev är grunden är redan efter. Inom 2-3 år talar vi om 1-1 i huvuddelen av våra skolor. I min kommun betyder det minst 10 000 maskiner i omlopp och vi får inte ens idag externleasa!??! Hur tänker man då? Nej just det man tänker inte. Pratade med en person som jag har förtroende för på upphandlingen igår och han hade inte förståt att det var så många maskiner och så när in på. En enkel sak. Idag har kommunen en försäkring med en självrisk på 2 basbelopp! Det är idag 83 600 SEK!!! Löjligt om vi måste internleasa. I externleasing ingår försäkring för handhavande skador. För om vi talar 1-1 så måste man räkna med att:
  • även om man har det bästa av datorer (;) så går dessa sönder fram för allt om man tappar dem och barn och grejor , ja då går det sönder
  • distrubutionen av 10 000 datorer från IT-avdelningen, skojar du de klarar knappt 5000 med det manskapet de har idag
  • datorsäljarna har mist sin kassako i hem-PC och ser skolan som det nya eldoradon
Mitt råd är att om ni som bestämmer, om ni verkligen vill få fram en förändring och vända skutan mot framtiden. Satsa då på 1-1 nationellt ( en kostnad på knappt 5% av vad skolan kostar idag i min kommun) men tänk igenom det innan. Kolla på det som redan gjorts och de misstag som gjorts. Lär av dessa, ge frihet under ansvar och TänkOM: På det viset kan vi få världens bästa skola för alla! För vi har verkligen den chansen nu.
  1. Vi har en läroplan som om den följs kommer att ge ett fantastiskt resultat det har jag sett på de ställen där det görs och vi har fortfarande ett försprång inom skolans värld.
  2. Det ekonomiska läget verkar ha nått botten och då skall man satsa så att infrastrukturen finns när det pekar uppåt.
För då behöver vi alla skarpa hjärnor vi kan få och dess kommer från... just det skolan!

TänkOM: och satsa nu!

tisdag 22 september 2009

Skolan har spelat ut sin roll? Tänk OM:!

I våras fick jag ett erbjudande att få vara med och forma en nya skola. En skola där 1-1 är centralt, dvs varje elev har var sin dator. Detta betyder att vi i skolan måste ändra vårt sätt att undervisa. Tänk OM: erbjuds de skolor som går in i Apples 1-1 satsning. Läs mer på Rektorsakademien.
Nu är vi igång och första utbildningen är avklarad. Skall bli skoj att höra utvärderingen

Det har varit lite tyst här på bloggen men det beror nog på att jag har haft annat göra. Vi har bl.a. varit med att på skolan starta upp Unikum. Det hela är inte sjösatt ännu men de inledande utbildningen och importen är klar. Verktyget är så flexibelt att det nästan blir jobbigt eftersom allt är möjligt. Denna termin skall vi och fyra andra skolor utvärdera Unikum och sedan skall kommunen jämföra med det verktyg som finns i IT´s Learning. Personligen är jag ser jag många möjligheter med Unikum bl.a. att använda Matriser direkt i utvärderingen och omdömena och att det är faktiskt så att "The Sky is the Limit"

Richard Gatarski är intervjuad om den svenska skolan i Lära och detta nummer är han dessutom omslagspojke. Riktigt bra bilder men framför allt bra synpunkter. Jag finns dessutom omnämnd på sidan 18 vilket är roligt.