tisdag 29 september 2009

Egen dator eller penna?!?


Idéen med en egen dator till varje pedagog och elev är inte ny. I delstaten Main i USA har man under många år arbetet med 1-1 och har idag 60 000 datorer i omlopp...
Deras initiativa om "Roadmap to 21th Century Classroom" har väckt och väcker mycket uppmärksamhet. Vill du veta lite mer om hur man tänker och vad den pedagogiska forskningen som ligger till grund för denna satsning säger kolla in iTunesU och As We May Teach
I Sverige finns det exempel på kommuner/skolor som satsar på 1-1 i Nacka, Falkenberg och Jönköping men även tex Umeå och Älvsborg i Göteborg satsar... men när skall resten fatta?!?

Den som läser denna blog vet att jag tror på konceptet 1-1 men inte för att jag tror att datorn är det verktyget som vi letat efter som skall ge oss frälsning. Nej, det verktyget finns inte! Men jag tror på det därför att tekniken i sig kan framtvinga en förändring. Ett omtänk som i grunden förändrar skolan från en passiv tycka synd om sig själv organisation som inge förstår till en dynamisk stark organisation för att hjälpa mänskligheten vidare mot nya och viktiga mål. Att överleva på jorden och att låta jorden överleva t.ex.

Inom TänkOM: projektet som jag är en del av och som är en del av Apples 1-1 koncept är det en av de stora delarna. Att verkligen integrera nya teknik i vardagen och på detta sätta tvinga fram nya frågeställningar som utmanar. Anders Erenius sätter pricken över i:et om skolan i sitt inlägg "Frustration en kraft att räkna med" och "Skolbokens död"
Hur ser det ur i ramtiden då? Min personliga uppfattning är att de som inte idag har fattat att en dator per elev är grunden är redan efter. Inom 2-3 år talar vi om 1-1 i huvuddelen av våra skolor. I min kommun betyder det minst 10 000 maskiner i omlopp och vi får inte ens idag externleasa!??! Hur tänker man då? Nej just det man tänker inte. Pratade med en person som jag har förtroende för på upphandlingen igår och han hade inte förståt att det var så många maskiner och så när in på. En enkel sak. Idag har kommunen en försäkring med en självrisk på 2 basbelopp! Det är idag 83 600 SEK!!! Löjligt om vi måste internleasa. I externleasing ingår försäkring för handhavande skador. För om vi talar 1-1 så måste man räkna med att:
  • även om man har det bästa av datorer (;) så går dessa sönder fram för allt om man tappar dem och barn och grejor , ja då går det sönder
  • distrubutionen av 10 000 datorer från IT-avdelningen, skojar du de klarar knappt 5000 med det manskapet de har idag
  • datorsäljarna har mist sin kassako i hem-PC och ser skolan som det nya eldoradon
Mitt råd är att om ni som bestämmer, om ni verkligen vill få fram en förändring och vända skutan mot framtiden. Satsa då på 1-1 nationellt ( en kostnad på knappt 5% av vad skolan kostar idag i min kommun) men tänk igenom det innan. Kolla på det som redan gjorts och de misstag som gjorts. Lär av dessa, ge frihet under ansvar och TänkOM: På det viset kan vi få världens bästa skola för alla! För vi har verkligen den chansen nu.
  1. Vi har en läroplan som om den följs kommer att ge ett fantastiskt resultat det har jag sett på de ställen där det görs och vi har fortfarande ett försprång inom skolans värld.
  2. Det ekonomiska läget verkar ha nått botten och då skall man satsa så att infrastrukturen finns när det pekar uppåt.
För då behöver vi alla skarpa hjärnor vi kan få och dess kommer från... just det skolan!

TänkOM: och satsa nu!