torsdag 2 april 2009

IT´s Time to make a change!

by Cayusa
Nu har vi chansen att skapa något nytt och genomtänkt i Lund!

Jag ser nu möjligheter att skapa det som jag velat göra länge men som av olika anledningar aldrig blivit till. En Skolportal i Lund.

Skolportalen som jag ser framför mig startar i varje skola hemsida. Denna sida är ju skolans främsta reklampelare utåt och det är ju här som skolans elever och personal skall börja sin arbetsdag.

Från sidan som innehåller allt som behövs för ens utbildningen/arbete når man den relevanta informationen som man behöver.

Här finns förutom den information som finns nu även ingång till
- e-post och lagringssystem, Live@Edu hoppas jag,
- läromedel inform av bibliotekskatalog, lärplattform, databaser mm som de skall ha tillgång till
- Närvaro, schema
- Elevdokumentation i form av skriftliga omdömen IUP och Portfolios

Självklart ser jag den sk medarbetarportalen som en integrerade del av denna portal. Det är inte bra som det är idag att huvuddelen av kommunens medarbetare inte kan nå denna under en stor del av sin arbetstid! I framtiden måste vi i skolan även kunna nå medarbetarportalen om den nu skall kallas det även den delen av arbetstiden då vi inte vistas på skolan och då som en del av skolans hemsida.

Allt paketerat på ett sätt så att besökaren inte tänker på att den går mellan olika system. Det sistnämnda viktigare än kan man kan tro. Besökaren skall inte tänka på om de är i Live@Edu eller IT's Learning eller Skola 24. På så sett kan vi om så behövs byta ut system utan allt för stora protester eller utbildningsinsatser i framtiden. En annan del av saken är att Lunds kommun har en grafisk profil som skall genomsyra allt i verksamheten även skolans verksamhet!

För att denna känsla skall finnas måste givetvis alla systemen styras från en gemensam katalog som styr användarnamn och lösenord. Lösenorden skall givetvis anpassas till den typ av verksamhet som man arbetar med. Det är inte rimligt att ett förskolebarn har samma krav på säkerhet som en skolläkare eller socialarbetare. Ett användarnamn och ett lösenord för alla kommunens tjänster är väl det minsta man kan begära.

Ser fram emot viktiga beslut och arbete i vår med en ny fin skolportal för Lunds kommun!

6 kommentarer:

annemarie sa...

Jag älskar visioner. Jag älskar människor som har visioner. Jonas... äh... du vet vad jag tycker. A-M

Unknown sa...

ehum. Tack! =D

Bengt sa...

Gör inte samma misstag som Skolwebben och bygg ihop kommunikation och säkerhet...

Håll isär ett system som håller i frånvaro och betyg....

Ett annat där det är öppet och inbjudande för kommunikation mellan skola,elev och föräldrar....

Unknown sa...

Ja vi kör skola24 för närvaro och betyg och det blir ju IT´s Learning för lärplattform. Vad vi skall använda för elevdokumentation, skrifliga omdömmen och portfolio är inte helt klart. Dels finns ju Omdömme 24 och dels finns ju Uniqum och dels så kommer IT´s Learning med en lösning til lhösten som vi skall titta på allihopa och utvärdera.
Alla dessa s
ystem måste man logga in på var för sig men med ett anvid/lösen hoppas jag... Så visst vi håller det i sär. Kanske bygga ut hemsidorna med bloggar och kanal i Youtube. I alla fall på min skola. Lite som man gjort i Ystad fast med olika verktyg. Någon mer som har tips så är det välkommet.

Bengt sa...

Jonas: Jag kollade litet på Elgg som också har utvecklats en hel del. http://elgg.org/

Tyckte det var litet rörigt även om det var väldigt flexibelt. Drag and drop för nya funktioner och enkelt att skapa nya sidor + att sidorna fick en bra struktur.

annemarie sa...

Hej - jag hittade på den där rapporten - rena önsketänkandet. A-M