tisdag 28 april 2009

Finns det hopp om e-id?!

En rad tunga namn i it-branschen tar nu ett gemensamt krafttag för att reda ut problemen med svenska e-legitimationer. "Alla inblandade är lyriska", säger Predrag Mitrovic, talesman för projektet.
Utvecklingen för e-legitimationen står och stampar. Stora myndigheter kan utnyttja dagens modell relativt framgångsrikt, men den breda användningen tar inte fart. Kommuner och små myndigheter saknar lösningar som passar dem och användarna upplever tekniken som krånglig. Näringslivet är inte alls med på banan.
Detta låter som skön sång för kommunerna eller borde. Sedan anmälan från Stockholm stad till datainspektionen har det i alla fall för mig stått klart att vi i kommunen måste ha tillgång till en säker inloggnings lösning för våra målsmän och elever om vi skall kunna köra elevdokumentation, närvaro och portfolio på nätet. Att varje kommun skall fixa en sådan lösning är orimligt men tyvärr så har det mest varit käppel om saken tills nu.

I dagens Computer Sweden finns på ett helt uppslag om hur man konkurrentet i mellan har gått samman för att hitta en lösning Med lite tur finns den på marknaden i höst hoppas bara vi är beredda att implementera denna lösning då...

Inga kommentarer: