onsdag 22 oktober 2008

ibland blir man så trött!

När man stöter på kollegor som missat själva grundbulten, kärnverksamheten.

Att skolan är till för eleverna.

För det är ju så det är. Vi är där för dem inte tvärtom och det måste man alltid ha med sig i alla resonemang.

Hur gör vi skolan bättre för eleverna?

Detta är nog egentligen alla som arbetar i skolan, i alla fall de flesta, översens om
Men ändå hör man
  • hur vissa kollegior klagar över att de aldrig har planeringstid medans de där andra har...
  • att ens kollegior hellre vill välja den enkla vägen i stället för den rätta. Tex att det är så svårt att gå till datasalen, hu vad jag hatar det ordet, när Internet är på för då sitter eleverna och chattar, surfar, BDB or U name IT i stället för det de skall...
Inse
  • dels att den nya generationen faktiskt är multitasking
  • dels att det kanske är fel på din undervisning eller dina frågor som gör att eleverna hellre gör annat.

Jag tror, och det menar jag verkligen, att om jag som pedagog ser till att eleverna förstår varför de gör en sak så komme de också att göra det. Känner de också mening med det de gör kommer de att lyckas. Kan du påverka vad vi gör då kan vi börja flytta berg!

Därför är det altid en sån fröjd att titta in till Anne-Maries blogg och få lite styrka. Tack

Det är dags att förändra vår svenska skola från grunden. En ny grundskola som bygger på ett salotugent förhållningsätt gentemot eleverna med respekt för deras åsikter och funderingar och i samklang med deras verklighet. För när vi är där då kan vi faktiskt flytta deras verklighet lite åt det håller som vi vill tom åt det hållet som läroplanen vill att vi skall.
Kämpa på för det skall jag göra.
Ropen skall utbildningen till alla. Lärdom till alla
Ropen skall en dator åt alla!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kräver nog en kommentar ...

Värst vad du tar i, men bra. Visst blir man trött ibland, men det som skiljer agnarna från vetet är den som håller ut, inte låter sig nedslås av dylika kommentarer, fega eller tröga ställningstagande eller bara slentrianmässiga och allmänt patogena förhållningssätt till dagens unga. Det är dags att ändra grundvalarna... en-till-en låter bra, tycker jag.

Vi ses på barrikaderna!

Anders Erenius sa...

Ja Jonas så är det. Nu är det min tur att uppmuntra dig (som du gjort mig). Det är vi som har rätt! När man vet att man har rätt så blir man frustrerad över dem som ännu inte insett vart vi är på väg. Men med vår gemensamma envishet och med den glädje som jag vet att du sprider omkring dig inför detta skrämmande nya så kommer vi att få fler och fler med oss. Vänta bara framtiden är snart här. Fast då har vi förstås redan satt nya mål.