måndag 30 mars 2009

Ny läroplan! - På tiden säger jag!

En ny läroplan som fokuserar på de åtta nyckelkompetenserna och inte bara på vad som av tradition har varit det stoff som skolorna skall lära ut.
Bloggande, wikis, Twitter och Podcasts in i undervisningen. WWII och Viktorianska tiden ut.

Ja det är tyvärr rätt! Det är inte den svenska skolan som får en ny läroplan, ännu!
Det är det Brittiska skolsystemet som får det. Det är Sir Jim Rose som tidigare var chef för Ofsted som fått i uppdrag att skriva denna redan kontoversiella läroplan. I onsdags gav tidningen The Guardian en liten förhandsvisning utav innehållet och i TimesOnline kan man läsa lite om tankarna mot innehållet

Bra tycker jag, att den är kontroversiell alltså, för annars vore den inget att ha. En läroplan måst vara det betänk bara vår "nya" läroplan LpO94 när den kom och vilket rabalder det blev och fortfarande blir...

Men viktigast av allt det är en läroplan som tar ett avstamp mot framtidens lärande och med ett sikte mot framtiden. En del påminner om våran med stor val frihet för läraren om vilket stoff som skall behandlas men med den stora skillnaden att ICT SKALL vara med!

De du Jan Björklund och skolverket och alla som har något att säga till om i skolsverige. Dags att börja läsa och tänka och komma fram till något innan vi är omsprungna även på denna del av dagordningen.

Bra svenska tips från bl.a. Cecilias Omvärld men även IT-pedagog (Patrik Aspling) och DN som alla skriver om detta.

3 kommentarer:

Andreas E sa...

Visst måste vi sikta mot framtiden. Skolverket har fått i uppdrag att skrva om läroplanen. Jag var på samråd i matematik hos Skolverket och vi pratade framtidens skola. Nya läroplanen kommer 2011.

www.skolverket.se/skola2011

Anders Erenius sa...

Ja vad kan man säja...
Det är bara att låta sig inspireras. Skola i samklang med sin samtid skulle ju vara bra. Men med sikte på framtiden är självklart bättre. Det svåra är ju såklart att veta vad framtiden kommer att kräva. Men att IKT kommer att vara viktigt kan väl knappast någon säja emot.

Mattias Wirf sa...

Kul det måste jag titta närmare på. Förutom ICT borde de satsa kretiavitet, men det går väl inte för högerpolitiker att prata om inför valet - gissar på mer regelmentalitet från 50-talet för att gå hem hos väljarna.