onsdag 29 oktober 2008

En interaktiv skrivtavla för 625 kronor!!!

Många har frågat så nu är det dags att visa hur man på ett billigt sätt kan fixa sig en interaktiv skrivtavla. Det betyder givetvis att du får göra det själv men som sagt det kostar inte mycket.
Här kommer info om hur man kan fixa en Interaktiv skrivtavla för rätt lite pengar:
Här finns det en film till att se:



Sen kan du tanka ner programmet här:
Low-Cost Multi-point Interactive Whiteboards Using the Wiimote
http://www.cs.cmu.edu/~johnny/projects/wii/

Läs mer i forumen här:
http://www.cs.cmu.edu/~johnny/projects/wii/

Och sist men inte minst köpa en IR-penna här för 200 kr.:
http://www.cs.cmu.edu/~johnny/projects/wii/

Ja en remote till Wii, måste du också köpa, ca 425 kronor.
Tex här http://www.dustinhome.se/pd_5010100745.aspx

Håll tillgodo och tack till Jonas Lindqvist som tipsade mig...
Blogged with the Flock Browser

tisdag 28 oktober 2008

Google Earth och Microsofts moln

Nu är den äntligen här.
Google Earth för iPhone. Den finns för gratis nerladdning via AppStore.
Enligt de första testerna verkar det som att det är en lika stor Killer App. på den nya plattformen som i en PC oavsett OS...
Programmet flyter smidigt även på 3G, Edge och WiFi. Har tyvärr inte testat den på 3G eftersom jag ännu inte fått tag på en sådan men på WiFi fungerar det jättebra.
När version 2.2 av iPhone kommer så skall enligt uppgifter även StreetView stödas samt att det finns med en kompass som känner av hur telefonen hålls förtillfället. Coolt

Testade för övrigt Googlemaps nu i när jag var i Stockholm och behövde ett systembolag i en för mig okänd stad. Fantastiskt är allt jag kan säga.

Nu skall jag hemma till Ann-Marie Körling och får en karta med färdväg direkt på telefonen. Vem behöver Gps!

Microsoft har släppt sin version av Molnet läser jag i ComputerSweden. Den bygger på EC2 som Amazon släppte tidigare i år. Molan är det nya inom datorvärlden. Bort med trädtrukturer och in med relationer mellan olika appliaktione filer och användare. Man behöver inte ha saker installerat på klienterna utan allt kan köras via Molnet. Hiur coolt som helst...
Vi går en spännande framtid till mötes.
C U in the Cloud.
Blogged with the Flock Browser

Passion Pedagogik och Unikum

En snabb rapport från andra dagen.
Jag inledde dagen med ett lite mindre gäng idag men ändå mer än halvfullt. Fram för allt satt Elza Dunkers i publiken och det var inspirerande. Ja det var alla ni andra också. Än en gång blev jag introducerad sv Stig-Roland. Tack!

Pratade lite med DIU (Datorn I Utbildningen) efteråt och de vill snacka mer så det blir nog en fortsättning där...

Pratade med Jonas från och de har startat med ett sammarbete med Elmins om en Portfoliomodul till deras redan fin IUP lösning. Mycket intressant och framför allt det tänkte som Jonas och Uniqum har för att nå eleverna på deras spelplan. Vi utbytt lite idéer och jag ser fram mot att se det i realiten. Det kan bli något riktigt stor.

PassionPedagogik som skrev om igår är nu online. Så anmäler er nu. Jag har gjort det och det skall bli skoj vad som kan bli av det...

Blogged with the Flock Browser

måndag 27 oktober 2008

Jan Björklund och Stig-Roland Rask

Till Jan Björklund skulle jag villja ge ett citat från en framsynt vis man, Ian Fox rektorn för Buckland Beach Intremediat i Auckland NZ som sagt mycket bra saker. Men det som passar bäst efter att ha hört vår utbildningsminsiter idag är.
The problems with schools today is not that they are not what they where.
The problem with Schools today is that they are what they where!

Vi skall inte tillbaka till en skola från förr. Det fungerar inte! Med det menar jag inte att vi inte skall ha krav eller utvärderingar! För det skall vi men det är för enkelt med betyg i några steg där dessutom två står för underkänt...
Ett skriftligt omdömme säger så mycket mer. Det som vi redan idag ger våra elever på Gunnesboskolan.

Livet är inte binärt utan fullt med nyanser!

Till Stig-Roland skulle jag vilja tack för en fin introduktion på skolforum idag. Det känns mycket bra att bli presenterade av just dig. Tack! Tyvärr missade jag dig två gånger idag men man hinner inte med allt.
Blogged with the Flock Browser

Passion för pedagogik!

Efter en dag på Skolforum känner jag mig lite trött. Många intryck och ett eget framträdande har satt sina spår. Sitter nu i Utställar Lougen och njuter av tystnad. Det ända som hörs är Seijas tagnettryckningar när hon förbereder en artikel om dagens event.
Jag har idag varit med om att Jan Björklund öppnat skolforum med att tala sig varm om hur viktigt vi pedagoger är för skolan och påtal om det så har det startats ett nytt nätverk för oss pedagoger, i sann Rektors akademin anda, tänker skapa ett nätverk för pedagoger De kallar sig PassionPedagogik tyvärr fungerar inte länken i srivande stund men de lovar att det skall fungera inom kort.
De skriver i sin folder
  • Var med och utveckla framtidens skola
  • Ta tillbaka makten över skolan
  • Ta del av ny spännande forskning!
  • Lärare är proffs men behöver fortbildning!
  • Vi delar med oss av konkreta verktyg
  • Lyft blicken och se helheten
  • Näringsliv och samhälle in i skolan
  • Nu har du chansen!
Låter intressant och jag tänker följa utveckling och till och med gå med så fort det går.

Annars påminner skolforum om en mindre version av BETT-08 med massor av interaktiva skrivtavlor och program samt läromedel och massor av besökare
Blogged with the Flock Browser

söndag 26 oktober 2008

I morgon händer det saker!


Då syftar jag inte på att jag går upp på scenen i morgon på IT-torget kl 13....
utan på att på Britannica Blog kommer min nya hjälte Howard Rheingold att skriva om "R.I.P.: Lectures, Notes, and Tests (Scrapping the Old Ways)." Tack för tipset Stefan
Samma ämne som Anne-Marie Körling skriver om, en annan hjäte, i sin blogg.
Tune in on The Britannica Blog och kom gärna förbi IT-torget på skolforum...

i min iPhone - Cardigans - I Need Some Fine Wine And You You Need To Be nicer...

... 10 minuter kvar till Stockholm C

fredag 24 oktober 2008

Välkomna till ett fantastiskt insticksprogram (add-on)!


Ett av de stora skälen till att jag har kört Safari parallet med Flock är Inquistor. Nu läser jag i The Apple Blogg att denna fantstiska plugg-in (add-on) som ger dig svaren på dina sökningar via en rullgardin i sökfältet så att du kan välja direkt utan att ta omvägen via google alt Yahoo.
Nu finns den för Firefox och Internet explorer. I er för sig som Beta men välkomna.
Du hittar den på http://www.inquisitorx.com/
Så vänta inte. Ladda in den. En lite brasklapp klart eftersom det fortfrande är en Beta. Så om du får problem med en instabil webbläsare bör du ta bort den och om du är ovan bör du nog vänta lite tills den skarpa versionen kommer...

Öppna utbildningar och öppen kunskap

Skriver Stefan Pålsson och fortsätter:

"MIT Press har precis kommit ut med en intressant antologi om öppna digitala lärresurser: Opening Up Education - The Collective Advancement of Education through Open Technology, Open Content, and Open Knowledge. Den är redigerad av Tory Iiyoshi, chef för Knowledge Media Laboratory på The Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching, och Vijay Kumar, som är ansvarig för Office of Educational Innovation and Technology på MIT.


Antologin är släppt under en Creative Commons-licens, och kan både laddas ner gratis som PDF och läsas fritt på skärmen via ebokstjänsten Scribd. Den kan förstås även köpas i tryckt format. "

"./.." Ursäkta men jag är trött och fortsätter att klippa in citat från stefans blogg....

"På Youtube är intervjun publicerad i tre delar. Den första delen har jag klippt in här på sidan, och här är länkarna till del två och del tre.

Det finns även en kanal för boken på Youtube. Här finns ytterligare några korta filmer, bland annat med David Wiley, som är en av författarna, och som publicerat en del extramaterial på sin blogg som inte rymdes i boken."




View Original Article

Blogged with the Flock Browser

torsdag 23 oktober 2008

Howard Rheingold är min nya hjälte!

Howard är ju helt fantastisk. Tack Richard för att du tipsade mig.
En innovatör och tänkare som dessutom är nyfiken och inte rädd för att prova nya media.
Efter Fredrik Svensson, IT-mamman, Richard Gatarski och Jan Svärdhagen är han definitivt en person jag vill träffa. OK Steve Jobs eller Bill Gates hade också varit coolt, framför allt tillsammans. :-)
Ni bara måste in och se hans undervisning på http://vlog.rheingold.com

Blogged with the Flock Browser

Gubben Rheingold

Via en vis gammal man ;-) Richard Gatarski, till en annan vis gammal man Howard Rhiengold, som gör skäl för sitt namn, får vi ta del av en intressant och MYCKET tankeväckande lektion i vilken väg skolan snarast bör ta.
Howard driver en Vlogg alltså en videoblog där han i detta avsnitt lär oss om Vernacular Video In Culture and Education. Howards filmer är som Richard skriver

Ta det lugnt, han inleder med att berätta vad “Vernacular” betyder. Naturligtvis är videon delbar till max, så jag klipper in den nedan. Knappt sex minuter sammanfattning som hjälper oss förstå bättre. Och är du riktigt reflekterande så inser du att bakom finns tunga, mycket tunga, filosofiska konsekvenser. Howards skola ÄR i världsklass.



Blogged with the Flock Browser

Join the video conversation!


Har via 30 day challenge snubblat över en cool funktion.
Nämligen en videochatt på http://seesmic.com/
Som jag skrivit så många gånger förr. Det finns mycket där ute som vi kan använda i skolan om vi vågar. Jag skall prova och se vad för potentienal som fins här.
OBS det är fortfarande i Alpha-stadiet så du bör nog vara lite insatt i IT för att prova men då ju hälften redan vunnit!

Blogged with the Flock Browser

Youtube nu på svenska

Jan Svärdhagen skriver i sin IT&Etik att:
"En nyhet som man nog bör känna till i och med alla lite yngre hänger där är Youtube på Svenska. Kan denna sajt bli ännu mer populär nu...jag tror det.
Svenska Youtube"
Blogged with the Flock Browser

onsdag 22 oktober 2008

Mobil teknik i skolan Fusk eller bara...

Så stog det i ämnes raden i ett mail jag precis fick. Från KK-stiftelsen.
Det var inte så illa som det lät utan dels handlade detta infomrationsbrev om Let´s Go Learning där
- Eleverna ska utforska, tänka och resonera på sätt som liknar det vetenskapliga arbetssättet, förklarar Marcelo Milrad. Därför är det viktigt att de får undersöka, beskriva och analysera olika fenomen ute i naturen. Vi förser eleverna med olika tekniska hjälpmedel och verktyg som stödjer sådana processer, säger Marcelo Milrad, docent i datavetenskap och en del av forskningsgruppen CeLeKT vid Växjö universitet.
Dels handlade det om att Stig Roland Rask, som för övrigt kommer att delta i en debatt tillsammans med bla Elsa Dunkers på Skolforum, skriver om att "Fusk! Eller bara ett nytt sätt att skriva"
Vi lever i en tid som kräver ett nytt lärande. I detta nya lärande är IT en central ingrediens. Men för att den nya teknikens potential ska kunna tillvaratas måste man ha strategier för att hantera de problem som dyker upp i teknikens kölvatten

Mer om detta kan man läsa i en avhanling som Lars-Erik Nilsson disputerat med ”But Can’t You See They are Lying, Student Moral Positions and Ethical Practices in the Wake of Tehnological Change”. Om detta kan man lära sig mer om den 19 november och anmäla sig här

Apple har sålt mer än 10 miljoner iPhone tills idag i år

Jag läser i TAB The Apple Blog att Apple redan innan den sk Holiday season dvs julrushen då man normalt säljer bäst redan Sålt 6,9 miljoner iPhone 3G. De har alltså redan 3/4 in på året nått sitt mål. Coolt!

ibland blir man så trött!

När man stöter på kollegor som missat själva grundbulten, kärnverksamheten.

Att skolan är till för eleverna.

För det är ju så det är. Vi är där för dem inte tvärtom och det måste man alltid ha med sig i alla resonemang.

Hur gör vi skolan bättre för eleverna?

Detta är nog egentligen alla som arbetar i skolan, i alla fall de flesta, översens om
Men ändå hör man
  • hur vissa kollegior klagar över att de aldrig har planeringstid medans de där andra har...
  • att ens kollegior hellre vill välja den enkla vägen i stället för den rätta. Tex att det är så svårt att gå till datasalen, hu vad jag hatar det ordet, när Internet är på för då sitter eleverna och chattar, surfar, BDB or U name IT i stället för det de skall...
Inse
  • dels att den nya generationen faktiskt är multitasking
  • dels att det kanske är fel på din undervisning eller dina frågor som gör att eleverna hellre gör annat.

Jag tror, och det menar jag verkligen, att om jag som pedagog ser till att eleverna förstår varför de gör en sak så komme de också att göra det. Känner de också mening med det de gör kommer de att lyckas. Kan du påverka vad vi gör då kan vi börja flytta berg!

Därför är det altid en sån fröjd att titta in till Anne-Maries blogg och få lite styrka. Tack

Det är dags att förändra vår svenska skola från grunden. En ny grundskola som bygger på ett salotugent förhållningsätt gentemot eleverna med respekt för deras åsikter och funderingar och i samklang med deras verklighet. För när vi är där då kan vi faktiskt flytta deras verklighet lite åt det håller som vi vill tom åt det hållet som läroplanen vill att vi skall.
Kämpa på för det skall jag göra.
Ropen skall utbildningen till alla. Lärdom till alla
Ropen skall en dator åt alla!

måndag 20 oktober 2008

IT-pedagoger.se


Nu lanseras IT-pedagoger.se läser jag i IT-mammans blog. Det är hon och Åsa Cronqvist (PIM) som ligger bakom. Det är tänkt att man här skall kunna skriva om saker som har mer IT i skolan att göra. Bra initiativ tjejer! Jag lovar att skriva jag också, för det har jag lovat men inte prioriterat ännu, som jag numera lärt mig att säga.
För om det är något vi har gott om så är det tid...
synd bara att det är så mycket man vill göra!

fredag 17 oktober 2008

En bild säger mer än tusenord!

Tack vare Richard Gatarski får jag ofta inblickar i en värld som är långt från min. Tyvärr för jag känner ofta att det vore otroligt roligt att få jobba i en kreativ värld av reklam. OK mer kreativ än min för min är kreativ. Jag får jobba med elever och idag med Midi i rummet brevid. Hennes klass har hemkunskap...
Nåja Richard skriver om David Armano som mest är känd för sin informativa illustrationer.
Här har han verkligen satt pricken över i.
Njut av hur en till synes enkel bild skapar...
Han har fått över 50 kommentare på bilden och som Richard skriver
Ett slående exempel på hur en bild ger grund för en kreativ konversation. På tal om det. Var befinner sig din organisation i kurvan?


torsdag 16 oktober 2008

Flock 2.0 är nu flygfärdig!

Häromdagen släpptes Flock 2.0 i skarp version och är tilräckligt stabil för normalanvändaren.
Jag skrev om denna social webbläsare tidigare i somras i min blogg.
Det är ett sätt att samla alla dina strömmar från dels RSS-flöde men även de socialwebtjänster som du deltar i. Fantastisk tjänst faktiskt.
Blogged with the Flock Browser




I Flock

onsdag 15 oktober 2008

Apple sänker kostnaden för MacBook med $100!


För er som tänker En-till-En har det blivit ännu billigare.
Med sitt nya släpp idag med nya laptops rakt av; ny MacBook Pro, ny MacBook, Uppdaterad MacBook Air, prissänkt vit MacBook som alla lanserades igår 19-20 CET, har Apple än en gång satt en ny standard vad gäller hur en dator skapas och ser ut...
Nu känns det som jag vill ha en ny dator.
Wow vilka datorer och vilket pris på en vit MacBook att ge till eleverna. Det måste betyda en sänkning av priset med 11%
Blogged with the Flock Browser

Idag är jag både glad och ledsen!

Jag läser i Computer Sweden att Elizia Roszkowska skriver i ett debatt inlägg att
Satsa på it i skolan
Roszkowska skriver att för att motverka de mindre bra sidorna med Internet,
oetiska beteenden, som mobbning, utfrysning, spelberoende och utnyttjande av barn för pornografiska ändamål.
och fortsätter
Alltför många inser inte vilka konsekvenserna blir när de lägger ut bilder på sig själva eller på andra – bilder som de eventuellt ångrar längre fram, men tvingas leva med länge. Problematiken gäller även mobiltelefoner med sms, kamera och ljudinspelningar.
För att motverka detta vill hon och IVAs rapporten "Internetframsyn ur ett användarperspektiv" att vi inför ett nytt skolämne, dataslöjd. Detta gör mig ledsen.
Det är roligt att en riksdagledamot har förstått att IKT är viktigt och något vi måste satsa på i skolan, men (uttalas som Tony) att skapa ännu ett skolämne är inte rätt väg.

IKT är så pass viktigt att det SKALL genomsyra all verksamhet i skolan. Jag menar all verksamhet. Ingen sten får ligga orörd.

Märk väl att jag skriver IKT och inte it. It är för mig tekniken bakom. K står för kommunikation och med IKT menar jag hur vi använder it i skolan och i vår verklighet dvs användningen, det viktiga. Vi kan aldrig lära ut it i grundskolan. Det är alldeles för komplicerat för detta. Det gör att förslaget till vad som bör läras ut blir nästa patetiskt
Förutom att visa barn och ungdomar hur datorer och mobiler fungerar, hur man installerar brandväggar och uppdaterar antispam- och antivirusskydd kan skolan även belysa hur goda beteendevanor ser ut på nätet.
Först i slutet nästan som en bisats står det viktiga. Vi måste lära eleverna hur man agerar säkert på Internet hur man blir källkritisk hur man värderar information så att man kan agera på ett etiskt och säkerhetsmässigt korrekt sätt. Det andra med tekniken kan vi ändå inte lära ut till de som inte vill. Vi måste inte kunna exakt hur en bil fungerar i detalj för att få köra dem så varför skall vi förstår i detalj hur en dator/mobil fungerar. I stora drag JA! men att visa hur virusskydd installeras känns lite väl petimeter mässigt.
Nästa mening blir intressant om man tänker efter vad den verkligen säger, eller gör den det...
Förslaget är intressant även om det är centralt att utveckla en pedagogik för alla ämnen som bättre tar till vara möjligheterna med it och internet

Betyder det att Roszkowska inte tycker att dataslöjd skall bli ett ämne eller inte? Jag vet inte men jag hoppas det och jag hoppas att Roszkowska fortsätter att kämpa för att sätta fokus på IKT i skolan och lyckas övertyga även Jan Björklund om det.

Hoppas att vi ses på skolforum eller BETT-09 så vi kan tala om saken.

tisdag 14 oktober 2008

Passerade precis 5555 sidladdningar

Utvecklar norska lärarstuderande digital kompetens?

Så står det i i Stefan Pålssons Framtidens lärande på KK-stiftelsens web. Pålsson hänvisar till en norsk undersökning som presenterades igår av ITU: Digital kompetanse i norsk lærerutdanning.
Han skriver att

Hedland och Solstad konstaterar att det inte räcker att lärarutbildningarna lyfter fram digital kompetens som ett centralt mål i utbildningen. De måste också förankra det hela i organisationen, och ge personalen den kompetensutveckling som är nödvändig.

Lärarutbildningarna måste alltså förändras i en digital och mer utforskande riktning - annars blir det omöjligt för de blivande lärarna att utveckla den digitala och pedagogiska kompetens som samhällsutvecklingen kräver.

Detta kräver samtidigt att de skolor där de lärarstuderande praktiserar blir mer i takt med tiden. Därför är det också viktigt att lärarutbildningarna börjar satsa mer målmedvetet på att utveckla och förändra de skolor som finns i närområdet. Lärarutbildningarna och skolan måste dra åt samma håll för att visionerna ska kunna förverkligas.


Intressant läsning och borde kunna appliceras direkt på sverige...

måndag 13 oktober 2008

Idag slog det mig...

Lilla jag skall tala på skolforum... ja jag vet lite tjatig börjar han bli, men jag fick idag se en sak på IT för pedagoger som fick mig att haja till. Skolverket gör reklam för att jag skall komma och tala 3x20 minuter. Coolt faktiskt nu när det trängt in, men samtidigt lite pirrigt.
Skall bli skoj!
Välkomna!

onsdag 8 oktober 2008

Geotagging på en HELT ny nivå! Woow!

Läser i Richard Gatarskis blogg webcenverse om en helt fantastisk idé
Det går liksom inte riktigt att beskriva.
Titta på filmen...

Trådlösa nätverk ger bättre betyg!


Det är rubriken i en artikel på Computer Swedens hemsida daterad 080107 08:50
Intressant påstående och intressant artikel. I artikeln hänvisar man till en undersökning gjord i USA.
Undersökningen som genomfördes av Wakefield Research på uppdrag av Wi-Fi Alliance baserades på intervjuer av 501 studenter vid olika universitet i USA. Hela 75 procent av de tillfrågade uppger att trådlöst Internet har höjt deras betyg.

Detta är nog inte helt överförbart till svenska grundskolan men ändå intressant att fundera över.
Jag har ju deklarerat att en En-Till-En lösning är det ända som jag kan se som en framtid för i alla fall år 7 och uppåt och i en mer konkurens utsatt verklighet med friskolor och lägre elevantal slåss nu gymnasieskolorna om eleverna med kniven på strupen. Därför blir nästa citat från artikeln ännu mer intressant

Nästan 60 procent av de tillfrågade studenterna skulle inte ens välja ett visst universitet om det inte hade ett trådlöst nätverk.

När jag dessutom har hört om stormiga möten med IT-avdelningen och Utbildnings Förvaltningen i Lund som gett ett ultimatum typ fixar ni inte det här så kastar vi ut er och går över till Apples lösning med En-Till-En...

Vi kanske inte blir först i Lund ändå... men spännande framtid är det.

Blir man då visare och får bättre betyg om man har trådlösa nätverk. Nej det tror jag inte men man förbättra utsikterna till höga betyg och bra arbete om man har digital kompetens och det bästa sättet att lära is to do!

tisdag 7 oktober 2008

Skolforum 27-29 oktober 2008


Läser i dagens inbox att
Årets upplaga av Skolforum innehåller rekordmånga seminarier. Under tre dagar i slutet av oktober genomförs över 250 seminarier om undervisning och skolutveckling på Stockholmsmässan. Till Skolforum kommer fler än 20 000 lärare, rektorer och andra deltagare från hela landet för att diskutera och ta del av skolnyheter.

Känns skoj att få delta i detta evenemang. Kollade lite på deltagande företag och seminarier. Det kommer inte vara svårt att fylla tiden mellan mina små gig ser jag.
Själv kommer jag att uppträda tre gånger i montern C17:51
Den 27 oktober kl 13:00-13:20, den 28 oktober kl 10:00-10:20 samt sista tiden sista dagen dvs 15:30-15:50... puh det är ju snart... Hoppas vi ses där!
och hur skall jag kunna hålla mig till bara 20 minuter...
tur man skall till Botkyrka den 23 och får 90 minuter på sig där ;-)

måndag 6 oktober 2008

Hi IT's me I'm back! again...

Efter en mycket avkopplande vecka i Spanien är jag nu tillbaka i kaoset och försöker plöja genom alla mail i inboxen 192! och alla inlägg på bloggarna jag följer..
På tal om det och Falkenbergs En-till-En har jag fått tips om två läsvärda bloggar.
Ni hittar dem på Flankenbergs hemsida
eller en och en på

Frökens Funderingar

Lena Carlsson, lärare på Söderskolan i Heberg delar med sig av sina tankar om hur det är att arbeta på en En-till-En skola.

Till "Frökens Funderingar"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Johnssons Tankar

Lars Johnsson, lärare på Skogstorpsskolan, tänker och tycker om hur det är att arbeta som pedagog tillsammans med elever som har personliga datorer.

Till "Johnssons Tankar"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ser mycket lovande ut och jag tänker följa dem