onsdag 30 mars 2011

Say Say Say

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by courosa
I morse var jag med om en genomgång om en tjänst från TPB (Talboks- och Punktboksbiblioteket) som heter Egen nerladdning. Nu kan, i Folkbibliotekens regi, de personer som har behov att pga någon form av nedsättning, typ läs- och skrivsvårigheter eller fysiska handikapp, få tillgång till en tjänst där de kan ladda ner sina talböcker själv direkt från TPB's katalog. Fram till idag har dessa personer varit hänvisade till att gå till biblioteket för att be om att få dessa böcker nerladdade till ett fysiskt media, CD eller  minneskort, som de sedan lånat som en vanlig bok. Dvs med en viss fördröjning. Numera kan man alltså ta kontakt med sitt folkbibliotek och efter ett samtal med ansvarig bibliotekarie få ett konto på TPB för att själv ladda ner det man vill. Är personen under 18 år sker samtalet i målsmans närvarande eftersom man skriver ett kontrakt med folkbiblioteken där man förbinder sig till vissa regler. Bl.a. att man lovar att ta bort filen inom 6 månader och inte sprida den vidare. Som låntagare har man dock rätt att gör en fysisk kopia, inte digital alltså, på verket som man kan spara.
Detta gäller alltså skönlitteratur, för läromedel gäller andra avtal.
Så om du känner någon som har behov av inlästa böcker be dem ta kontakt med sitt folkbibliotek så fixa de saken. De nerladdade böckerna kan man lyssna på sin dator i ett Daisy-program eller på sin mobil eller Mp3-spelare.

Har du en iPhone finns gratis programmet Daisy Reader att ladda ner på App-store. Detta program har tom en Facebookgrupp för Daisy Reader. Du kan läsa mer om programmet på TPB's sida.
InDaisy är en annan app som i er för sig kostar men fungerar för iPhone och iPad och klara text och ljud filer.

Daisy-program för Text och ljud för PC Amis (gratis) och för Mac ReadHear (kostar) Annars finns Emerson eller Olearia som klara enbart ljud. Det finns idag två Daisyformat. Dels en med enbart ljud. Detta klarar alla programmen jag tar upp. Dels en variant med text och bilder med och det är här enbart Amis och InDaisy fungerar. Tycker det är intressant att TPB kan utveckla program som enbart fungerar för PC. Undrar om det följer lagen om opartiskhet ;) eftersom det faktiskt inte finns några gratisprogram för Mac med funktionen text och ljud.

Inga kommentarer: