torsdag 6 maj 2010

Vad vore en bal på slottet?

CC cranberries BY NC ND, Flickr.com
När vi börjar tänka om tänker andra vidare. För Falkenberg som reste till Maine, USA för att inspireras resulterade denna resa i En-till-En, en dator till varje elev. Först på två skolor och nu hela kommunen. Nu tre år senare är de tillbaka i Maine och jag läser på Kristina Björns blogg, projektledare för En-till-En konceptet, om vad de än så länge varit med om. Fick förmånen att sitta vid samma bord som Kristina på Unikums användarträff i förra veckan så jag vet att de även skall få träffa Ruben Puentadura vars idéer inspirerat mig och många andra inom TÄNK OM. Se här på en podcast där han lägger ut sina idéer.
Kristina redovisar ett intressant besök på Yarmouth Highschool som haft En-till-En i 6år. Så de har ju lite erfarenhet av idéen. Där har man lagt stor vikt vid och mycket tid på sina lärares kompetensutveckling. De såg ett fortsatt ökat behov av detta och sätter just nu av två timmar i veckan och någon heldag per år för detta. Och inte sällan engagerades elever … som utbildare!
Kristina skriver vidare
På Yarmouth ges elever ibland uppgifter som att försöka hitta olika nya sätt att presentera saker och sedan dela med sig av sina ”fynd” eller screena exempelvis Youtube efter bra filmsnuttar som fokuserar på ett specifikt ämne. Resultatet får de sedan delge sina lärare. De får också hjälpa till med att utbilda sina lärare i olika programvaror.
Så självklart och så enkelt! Hur ofta händer detta hos oss? Hur får vi det att hända oftare?
Detta är definitivt något att tänka vidare på. På YBC gav man ju elever med extra kunskaper i användning av datorer Svart MacBook när dessa fanns. Vi kanske skulle ta och ge några utvalda en MacBook Pro i som kompensation för att alltid ställa upp och svara på frågor från kompisar och inte minst lärare...