måndag 1 mars 2010

Kör du Windows? - Snart dags att välja webbläsare


Kör du Widows kommer du idag eller inom någon dag att få frågan om vilken webbläsare du föredrar, se bilden. Detta pga att EU-kommissionen varit i luven med Microsoft sedan en längre tid bla pga av att Windowsanvändare "tvingas" att använda Internet Explorer. I december nådde kommissionen en uppgörelse med Microsoft som innebär att alla som använder Explorer ska få välja om de vill fortsätta att använda den webbläsaren eller installera någon annan, som till exempel Firefox, Safari, Opera eller Google Chrome.
Uppgörelsen i december innebär också att datortillverkare får rätt att som förvald läsare installera andra webbläsare än Internet Explorer i nya datorer utrustade med Windows.
Det roliga är att Microsoft inte tror att det kommer att påverka Internet Explorers tapp av användare.
Personligen hoppas jag att de tappar massor men mest för att ie inte följer de standarder som finns för hur en webbläsare skall fungera vilket i sin tur gör att webbutvecklare måst utveckla olika webbsidor beroende på vilken webbläsare...

1 kommentar:

Unknown sa...

Nja, som webbutvecklar tycker jag att i dom senaste versionerna av de olika webbläsarna är alla lika bra (lika goda kålsupare) vad det gäller standarder. Historiskt så har IE varit värst (hemska minnen av IE6) men iom IE8 tycker jag spelfältet är rätt jämnt. Visst har Chrome och FF mer stöd för olika CSS bitar men dom lägger ofta på egna prefix så det blir att göra special fall. Stora nackdelen med IE är att den är klart långsammast vad gäller hastigheten på javascript-motorn vilket tydligen dom lägger krut på till nästa version. Det blir alltid bättre med nästa version :).