tisdag 29 september 2009

Egen dator eller penna?!?


Idéen med en egen dator till varje pedagog och elev är inte ny. I delstaten Main i USA har man under många år arbetet med 1-1 och har idag 60 000 datorer i omlopp...
Deras initiativa om "Roadmap to 21th Century Classroom" har väckt och väcker mycket uppmärksamhet. Vill du veta lite mer om hur man tänker och vad den pedagogiska forskningen som ligger till grund för denna satsning säger kolla in iTunesU och As We May Teach
I Sverige finns det exempel på kommuner/skolor som satsar på 1-1 i Nacka, Falkenberg och Jönköping men även tex Umeå och Älvsborg i Göteborg satsar... men när skall resten fatta?!?

Den som läser denna blog vet att jag tror på konceptet 1-1 men inte för att jag tror att datorn är det verktyget som vi letat efter som skall ge oss frälsning. Nej, det verktyget finns inte! Men jag tror på det därför att tekniken i sig kan framtvinga en förändring. Ett omtänk som i grunden förändrar skolan från en passiv tycka synd om sig själv organisation som inge förstår till en dynamisk stark organisation för att hjälpa mänskligheten vidare mot nya och viktiga mål. Att överleva på jorden och att låta jorden överleva t.ex.

Inom TänkOM: projektet som jag är en del av och som är en del av Apples 1-1 koncept är det en av de stora delarna. Att verkligen integrera nya teknik i vardagen och på detta sätta tvinga fram nya frågeställningar som utmanar. Anders Erenius sätter pricken över i:et om skolan i sitt inlägg "Frustration en kraft att räkna med" och "Skolbokens död"
Hur ser det ur i ramtiden då? Min personliga uppfattning är att de som inte idag har fattat att en dator per elev är grunden är redan efter. Inom 2-3 år talar vi om 1-1 i huvuddelen av våra skolor. I min kommun betyder det minst 10 000 maskiner i omlopp och vi får inte ens idag externleasa!??! Hur tänker man då? Nej just det man tänker inte. Pratade med en person som jag har förtroende för på upphandlingen igår och han hade inte förståt att det var så många maskiner och så när in på. En enkel sak. Idag har kommunen en försäkring med en självrisk på 2 basbelopp! Det är idag 83 600 SEK!!! Löjligt om vi måste internleasa. I externleasing ingår försäkring för handhavande skador. För om vi talar 1-1 så måste man räkna med att:
  • även om man har det bästa av datorer (;) så går dessa sönder fram för allt om man tappar dem och barn och grejor , ja då går det sönder
  • distrubutionen av 10 000 datorer från IT-avdelningen, skojar du de klarar knappt 5000 med det manskapet de har idag
  • datorsäljarna har mist sin kassako i hem-PC och ser skolan som det nya eldoradon
Mitt råd är att om ni som bestämmer, om ni verkligen vill få fram en förändring och vända skutan mot framtiden. Satsa då på 1-1 nationellt ( en kostnad på knappt 5% av vad skolan kostar idag i min kommun) men tänk igenom det innan. Kolla på det som redan gjorts och de misstag som gjorts. Lär av dessa, ge frihet under ansvar och TänkOM: På det viset kan vi få världens bästa skola för alla! För vi har verkligen den chansen nu.
  1. Vi har en läroplan som om den följs kommer att ge ett fantastiskt resultat det har jag sett på de ställen där det görs och vi har fortfarande ett försprång inom skolans värld.
  2. Det ekonomiska läget verkar ha nått botten och då skall man satsa så att infrastrukturen finns när det pekar uppåt.
För då behöver vi alla skarpa hjärnor vi kan få och dess kommer från... just det skolan!

TänkOM: och satsa nu!

tisdag 22 september 2009

Skolan har spelat ut sin roll? Tänk OM:!

I våras fick jag ett erbjudande att få vara med och forma en nya skola. En skola där 1-1 är centralt, dvs varje elev har var sin dator. Detta betyder att vi i skolan måste ändra vårt sätt att undervisa. Tänk OM: erbjuds de skolor som går in i Apples 1-1 satsning. Läs mer på Rektorsakademien.
Nu är vi igång och första utbildningen är avklarad. Skall bli skoj att höra utvärderingen

Det har varit lite tyst här på bloggen men det beror nog på att jag har haft annat göra. Vi har bl.a. varit med att på skolan starta upp Unikum. Det hela är inte sjösatt ännu men de inledande utbildningen och importen är klar. Verktyget är så flexibelt att det nästan blir jobbigt eftersom allt är möjligt. Denna termin skall vi och fyra andra skolor utvärdera Unikum och sedan skall kommunen jämföra med det verktyg som finns i IT´s Learning. Personligen är jag ser jag många möjligheter med Unikum bl.a. att använda Matriser direkt i utvärderingen och omdömena och att det är faktiskt så att "The Sky is the Limit"

Richard Gatarski är intervjuad om den svenska skolan i Lära och detta nummer är han dessutom omslagspojke. Riktigt bra bilder men framför allt bra synpunkter. Jag finns dessutom omnämnd på sidan 18 vilket är roligt.

onsdag 16 september 2009

Morgondagens skola - Drömfabriken!

by orangeacid Flickr

Som om det var en tanke så läser jag idag efter tips från @Alice_Cecilia att Nacka har tagit fram en rapport om vad unga tycker är viktigt i en framtida skolan.
Begreppet skola har mångt och mycke spelat ut sin nuvarande roll och söker en ny. En roll som ständigt är i förändring för att ligga steget för samhället.

Möjlighetsfabriken främjar kontinuerligt kreativitet genom positiv uppmuntran, utmaningar, problemlösningar samt olika undervisningsmetoder anpassade efter individens behov. Eget tänkande och engagemang är egenskaper som värdesätts. Kritiskt och granskande tänkande kring tillgänglig information är grundläggande.

Att unga människor ska ha inflytande i alla frågor som rör dem står i artikel 12 i FN:s Barnkonvention. Alltför ofta begränsas unga människors inflytande inom den kommunala verksamheten och unga tillfrågas inte ens i frågor som direkt rör dem.
Ur detta växte projektet Ungt Inflytande fram och genomfördes för första gången i Nacka kommun 2008.

Läs hela rapporten här det finns mycket att fundera på och bygga på...

tisdag 15 september 2009

Hur skall ett klassrum vara utrustat för framtiden?

by kiki-la-la Flickr
Det är en bra sammanfattning om vad en kommun bad mig att ha synpunkter på. Närmare bestämt dessa två frågor
  • Vad tycker du att vi ska tänka på att ett klassrum ska erbjuda eleverna både i förskolan, grundskolan och gymnasiet?
  • Och från vilken ålder skulle du anse att eleverna är mogna att ta eget ansvar för sin utrustning genom att kunna ta den mellan hemmet och skolan?
Mitt svar blev

Ett klassrum skall enligt mig erbjuda eleverna en spännande och varierande inlärningsmiljö som ger eleverna och pedagogen möjlighet att variera sin inlärning.

Det skall finnas olika zoner för olika typer av arbete. Se framtiden klassrum

Jag personligen anser att alla elever i Sverige skall ha tillgång till en bärbar dator redan from det året de börjar med sin läsinlärning, se skriva sig till läsning och Arne Trageton.
De skall dock inte i denna låga ålder bära med sig dator till och från hemmet men det skall ha tillgång till en dator när de tränar språket under skoltid.

Alla klassrum skall självklart vara utrustade med ljud och projektor samt trådlös Internetuppkoppling. För de
mindre barnen tom år ca 4-6 i samband med en interaktiv skivtavla och varje pedagog skall ha sin egen dator.

Det skall finnas tillgång till kameror från Förskoleklass med möjlighet att spela in video för dokumentation. Kankse i kombination med mobiltelefoner som har GPS

Någon gång i år 4-6 är eleverna tillräckligt mogna för att ta hand om sin egen dator och skall kunna börja ta den med sig hem. Därför är det viktigt att kommunen tänker igenom det här med försäkringar och garantier samt att man funderar i banorna med leasing av datorfunktionen. Alltså hela kitet med funktionell hantering, support mm

För de äldre eleverna skall det finnas tillgång till och kunskap om simuleringar streamad film för att förklara komplicerade förlopp. USB mikroskop för att undersöka världen Webbkameror och mikrofoner för att kommunicera med världen och lärplattformar, helst öppna, där man kan ta del av varandras framsteg och upptäckter.

Genom att leasa hela kitet, från dator till nätuppkoppling, kan man relativt enkelt byta inriktning efter 3 år elelr vilken tid man nu leasar med. För vi vet inget om framtiden. Redan i dag finns det telefoner som kan i princip allt det en dator kan för samma kostnad och då ingår tex GPS och telefoni. Se även Falkenbergs kommun om hur de har löst IT-avdelningen, 2 man!

För att detta skall fungera krävs en medvetenhet från ledningen och politikerna om vikten av att det får ta tid fortbildningen och att man visar på goda exempel både inom den egna organisationen och utifrån.
Det handlar om fortbildningen i Internet, Källkritik, Web 2.0 Ungas användning av Internet och att våga ge eleverna ansvar under kontroll.

Först då kan vi tala om en skola för alla och där alla förväntas lyckas bli framtiden medborgare. I alla fall så ser jag det från min utkikspost..

Det snurrar i huvudet och bladen bläddras i vinden...

by Thomas Hawk Flickr

För många av mina användare snurrar det rejält just nu. Inför detta läsår så bestämde sig min kommun för att lämna Fronter för att hitta ett mer ekonomiskt fördelaktigt system. Det blev flera system.
  • It´s Learning som lärplattform och internmeddelanden
  • Live@Edu för e-post
  • Unikum för IUP och skriftliga omdömmen (OK vi testar bara och skall utvärdera detta system mot IT´s Learnings nya Mentor verktyg)
Utöver det finns sedan innan
  • AD för inloggning på kommunens datorer och nätverk
  • Skola 24 för närvaro
  • PMC (Pedagogiska Media Centralen) som via sli.se sänder strömmande media samt
  • NE (National Encyclopedin)
...och för alla gäller att ingen som helst samordning av lösenord. Nja från början fick alla ett användarnamn och lösenord för att komma in. Samma för alla utom tex Live@Edu då det är epostadressen som gäller dvs anvnamn@utb.lund.se.
Jag, naiv som jag är trodde att man skulle lyssna till mitt och andras tal om att vi måste ha en överliggande katalog, tex kommunens AD som styr och ställer när det gäller lösenord. Dvs om jag ändrar i ett system så ändras lösenordet för alla de andra, men icke. Nu har eller skall lärare och elever själva se till att de har koll på sina lösenord. Till råga på allt anser vår IT-avdelning att det inte är säkert att eleverna behåller sina lösenord under en termin alt läsår utan de skall byta lösenord var 90 dag. I praktiken blir de någon gång mellan 76-90 dagar eftersom de får första påminnelsen om att byta 14 dagar innan de måste för att inte få sitt konto låst. detta betyder att alla elever skall byta lösenord minst 4 gånger under ett läsår och blir det fel så måste de komma till en lärare eller IKT-ansvarig för att återställa lösenordet. Detta tar tid, mycket tid. Jag räknade på det i våras och då kom jag fram till att kommunen minst lägger ner 1.9 miljoner på att låta sina medarbetar hjälpa elever och kollegor att byta lösenord minst 4 gånger per termin. Då har jag inte räknat in den tid det tar extra för att vi inte har ett system där alla lösenord för elevena automatiskt återställs varje sommar och jul. Det är ju ett längre lov då och de flesta elever kommer tillbaka efter lovet med inget minne av något lösenord.
Detta system resulterar i att så gott som alla skriver ner sin lösenord i kalendrar eftersom de är rädda att glömma lösenordet. Detta i sin tur resulterar i att det är relativt enkelt att få reda på ett lösenord och komma in ändå. Många elever delar med sig av sina lösenord för att kompisar skall kunna komma in...
Vad får vi då för säkerhet och ordning i leden? Inga som helst menar jag. utan
Samordna alla system med ett centralt i vårt fall AD som styr vem som har rätt att logga in och med vilken behörighet. AD får i sin tur uppgifter från vårt administrativa stenålderssystem ProCapita. Denna koloss på lerfötter som ingen vågar rör eftersom man är rädd för att det skall kollapsa. Då får vi två fördelar. Dels får vi ett system som alla aktörer kan synka mot. Windows AD kan man ha synpunkter på men det är det ledande systemet för att hålla koll på rättigheter mm och det vet alla leverantörer och har lösningar som fungerar mot detta system. Dels får vi en och förhoppningsvis fungerande integration med ProCapita som även Tietor borde vara nöjd med...
men framför allt får vi som användar känslan av att det är ett system jag arbetar mot eftersom det är ett användarnamn och ett lösenord som styr. Hur svårt kan det vara? Systemen skall väl vara till för användarna, eller?

Google tas ofta upp som något som kan vara ett hot mot vår integritet för att de vet förmycket om oss och våra nätvanor. Må så vara men samtidigt kan jag inte låta bli att imponeras av dem för de har knappast stridit fördigt med förläggarna i deras projekt att göra alla böcker tillgängliga så startar de nästa projekt. Under namnet Google fastflip skall de denna gång för att göra alla tidningar sök och bläddringsbara på nätet.

fredag 11 september 2009

Jag trivs bäst i öppna landskap!

Citatet är ju inte helt okänt.... men jag syftar på öppnen standard
Läser i PC för alla (jo läser den också ;) om, en liten nyhet helt kort bara några rader men något som kan betyda stort, att
Tio företag tillsammans med flera teknikleverantörer meddelade igår att de gemensamt kommer att stödja standarden Openid. Openid gör det möjligt för användare att använda samma inloggningsuppgifter på olika internettjänster.

De företag som kommer att börja testa tekniken är Yahoo, PayPal, Google, Equifax, AOL, VeriSign, Acxiom, Citi, Privo och Wave Systems. Dessutom har amerikanska myndigheter uppgett att de kommer att stödja tekniken. Först ut är Obamas webbplats Change.gov.

Genom att använda Openid kommer det bli möjligt för amerikanska medborgare att identifiera sig själva när de kommunicerar med olika amerikanska myndigheter.
Om ni nu tar en titt i senaste Datorn i Utbildningen så på sidan 34 skriver Jonas Rydberg, Unikum, om sina kommentarer kring Skolverkets rapport med bedömning av utvecklingsarbetet.
Där skriver Jonas bl.a. under måsten att "Huvudnycklen (SSO)-lösningar - baserade på öppen standard - så vi inte drunknar i lösenord"...

Utifrån detta är det en stor nyhet att så många och stora aktörer på den amerikanska marknaden går samman kring en öppen standard för identifiering Hallå svenska regeringen och myndigheter vad gör ni för att arbeta mot öppenstandard för identifiering Bank-Id finns men kostar massor för kommuner att använda vilket ju är vansinne. Vi behöver en snabbt en standard, billig sådan, för hur vi skall kunna identifiera våra föräldrar vid elevbedömning (hellre beröm), skriftliga omdömen, IUP och betyg som är enkelt att administrera BankId kan på ett enkelt sätt identifiera en person med personnummer som i sin tur kan kopplas till LMS, elevdokumentation mm utan att kommunen måste lägga ner tid och pengar på att skapa och distrubera en sådan lösning men det kräver att stadsmakten går in och visar vägen.

Ropen skall öppen källkod till alla
i alla fall identifiering till alla!

torsdag 10 september 2009

Till vem ställde vi dessa 2.7 miljarder frågor innan B.G?

B.G. betyder Before Google.
Lyssna och lär från filmen som e-mentorerna tipsar om idagens inlägg...

onsdag 9 september 2009

Självbedrägelsernas tio-i-topp inom skolan!

Efter ett intressant tips från Mats Lindholm läste jag Självbedrägelsernas tio-i-topp inom tidningsbranschen av Joakim Jardenberg som i sin tur översatt en lista gjord av Judy_Sims på sin blogg Simsblog ”Top 10 Lies Newspaper Execs are Telling Themselves”.
Här listar men de tio största lögnerna som tidningar försöker intala sig för tro att de har kontroll över läget, vilket de givetvis inte har eftersom bloggarna har förskjutit maktbalansen.
Mats kom med en intressant vinkling på ämnet genom att överföra det till skolan.

"Det är vi i skolan som står för kunskapen" är en lögn menar Mats
Detta koncept skulle utan problem kunna överföras till skolan och precis som du säger. Vi tror att det är vi som står för kunskapen! Dream On! när varje elev har tillgång till alla världens kunskap i mobilen eller datorn så måste vi anpassa vår undervisningen på detta. Ut med Jeopardy och in med Kanskap. Ja kanskap inte kunskap. Skillnaden är att kanskap är något jag kan använda!

"Vi vet vad ni skall kunna!" är nästa lögn. Historien visar gång på gång att det svåraste som finns är att skåda i framtiden. ändå påstår skolan på fullt allvar att vi vet vad ni skall kunna om 20 år när ni är klara. Dream On. Jag gick i skolan innan mobilen den fanns inte men många av oss som gick i skolan på 70-80-talet är de som har utvecklat en helt ny bransch.

Så till utmaningen. Hjälp till att fyll på listan genom att lämna en kommentar eller två ;)

tisdag 8 september 2009

Det fanns ett meddelande i min inkorg!

Jag är med i en Facebook-grupp som heter Ungdomar & Internet. Denna grupp verkar som ett öppet forum för diskussion och nyheter som rör ungdomars digitala tillvaro. Tanken är att alla som på något sätt arbetar med barn och ungdomars digitala tillvaro här kan informera om nya rapporter, intressanta workshops och kurser, artiklar posta länkar samt diskutera allt som rör ämnet.

Det lät bra tyckte jag och gick med. Idag fanns ett meddelande från Johnny Lindqvist om ett projekt som han och Ewa Thorslund skall driva fram till Mars/April 2010. Idé är att skapa en portal som tar upp vad som kan drabba ungdomar på Internet.
På portalen kommer 10 stycken case att publiceras. Alla casen tar sitt avstamp i olika former av problem som kan drabba unga på nätet. Men casen kommer framförallt ta upp vilka konsekvenser de får i klassrummet och i skolan.
Casen ska kunna användas i utbildningssyfte, men även läsas för att öka sin kunskap om unga och nätet. I samband med casen kommer personer med kunskap om det aktuella caset att intervjuas, för att ge sin bild av problemet. Även unga kommer att intervjuas.
När allt är klar t kommer det att finnas 10 olika case att arbeta med i skolan med eleverna och allt material görs tillgängligt gratis för skolan.
Ett fantastisk projekt som stöttas av Internetfonden.
De söker nu personer som kan vara intresserade att blogga på portalen och delta med kommentarer och förslag. Intresserad ta kontakt på ungaochinternetgmail.com.

måndag 7 september 2009

IT i skolan hetare än någonsin?!?

by angela7dreams Flickr

Räknar till inte mindre än 4 artiklar i media idag som handlar om IT i skolan och en som sablar Jan Björklunds skolpolitik i övrigt längs fotknölarna. Idag känns det gott att leva.
Först vill jag efter tips från Stefan Paulsson på Twitter ta upp Modernare skola - IT, datorer och lärare måste gå hand i hand i dagens skola, skriver riksdagsledamoten Margareta Pålsson (M) i Helsingsborgds Dagblad. Där Pålsson agiterar för mer IT i skolan och i förlängningen en egen dator till alla elever, sk 1-1. Pålsson menar att
Det verktyg som från början mest berörde IT-teknikern, ingenjören och börsmäklare är nu vardagsmat även för vårdbiträdet, vaktmästaren och chauffören. Alla måste de i sin yrkesroll behärska datorer och Internet. Därför är det mycket viktigt att våra svenska elever redan från början får god kunskap om denna teknologi.
Pålsson tar även upp att datorer är ett jätte bra verktyg för individualisering för elever med särskilda behov. Hon använder detta begrepp på samma sätt som jag vill för det gäller både de som har det svårt men även för de som är begåvade utöver det vanliga. Bl.a. tar hon upp läs- och skrivinlärning med hjälp av dator.

I en annan artikel menar Johan Lundin att en dator till varje student förändrar undervsiningen i sin artikel i SULF - Bärbara datorer förändrar undervisningssituationen
Snart har varje student en egen bärbar dator och kan ständigt vara uppkopplad med tillgång till all information på nätet. – Universiteten måste förhålla sig till studenternas digitalisering som en resurs. Man måste ta ställning till de pedagogiska utmaningarna och möjligheterna i detta, hävdar Johan Lundin, informatikforskare vid Göteborgs universitet.
I MacWorld läser jag dessutom att delstaten Maine i USA som bl.a. gjort sig känd för att ge varje elev i deras form av grundskolan var sin dator nu utökar sin satsning till att gälla även studenter på deras universitet. Totalt 67 000 MacBook kommer att delas ut och betalas av delstaten.

I Malmö satsar Pauli gymnasium i Malmö på lustfyllt IT-lärande för att elever och vuxenstuderande ska nå ännu bättre resultat.
Alla lärare får en bärbar dator med programvara anpassad för att enkelt skapa nya former för elevernas lärande. Skolans klassrum utrustas med teknik som är anpassad för att möta de nya arbetssätten. Samtidigt görs en storsatsning för att öka lärarnas IT-kompetens. Dvs lärarna skall genomgå PIM

Som en avslutande knorr läser jag i Aftonbladet att Eva-Lotta Hultén går till frontalangrepp på Flumskola á la Jan Björklund. Där hon med fog menar att det som Björklund hela tiden orerat om, ordning och reda och mätbara bara orsakar till fel inlärning eller som hon skriver:
Om man vill göra något så komplext som skolans uppgift tydlig försvinner nämligen lätt det mesta utöver just mätbar faktainlärning. Men kunskap är något annat och mycket mer än att kunna rabbla fakta. Kunskap är att kunna skapa mening av fakta. Kunskap är det som vi förstått och tagit till oss och kan använda och fixeringen vid mätbarhet riskerar att leda oss fel.
Så nu undrar jag när våra politiker och
förvalningschefer i Sverige skall vakna?

I Lund görs i er för sig vissa försök på Gymnasieskolorna men inget inom Grundskolan. Jag frågar mig varför? För inte skall det vara IT-avdelningen som skall styra vårt pedagogiska arbete, eller? Det är väl IT-avdelningen som skall stödja oss i det pedagogiska utvecklingsarbetet som vi vill göra. Vi vill och kan visa på att det rymmer inom de ramar som fanns men då ändras plötsligt ramarna så det int elängre är möjligt. Är detta rätt?

torsdag 3 september 2009

Det duggar tätt med rapporter om IKT i skolan just nu!

by beta karel, Flickr

Från Skolverket kommer...
Utvecklingsbehov avseende IT-användningen inom skolan
Redovisning av uppdraget att bedöma verksamheters och huvudmäns utvecklingsbehov avseende IT-användningen inom förskola, skola och vuxenutbildning samt ge förslag på insatser

Sammanfattning 2:
Skolverkets redovisning av den del av regeringsuppdrag U2008/8081/S som avser att Skolverket ska:
  • bedöma verksamheters och huvudmäns utvecklingsbehov avseende IT-användningen inom förskola, skola och vuxenutbildning
  • föreslå eventuella insatser
  • belysa lärares användning av IT som ett pedagogiskt verktyg för att utveckla undervisningen
I rapporten under åtgärder kan man läsa

Skolverket avser att:
  • tydliggöra begreppet digital kompetens för skolväsendet, bl.a. med utgångspunkt i EU:s
  • definition av begreppet, inför kommande reformarbete med skolans styrdokument
  • integrera digital kompetens i styrdokumenten
  • initiera ytterligare utvärderingar och uppföljningar kring IT och lärande
och under kompetensutveckling och kunskapsspridning står det

Skolverket avser att:
  • formulera en strategi för kompetensutveckling av skolans personal inom IT-området
  • utifrån strategin vidareutveckla och tillhandahålla kompetensutvecklingsresursen PIM
  • utifrån strategin utveckla och tillhandahålla kompetensutvecklingsresurser inom källkri-
  • tik och säker användning samt frågor som rör lag och rätt i samband med IT-
  • användning
  • verka för ökad forskningsanknytning i IT-arbetet genom forskningsbevakning samt
  • spridning av forskningsresultat och lärande exempel

Ladda ner och läs den här. Agera sedan och aggitera för IKT i skolan till Politiker, Skolchefer, Förvaltningschefer, Rektorer, Pedagoger, Föräldrar!
och
Politiker, Skolchefer, Förvaltningschefer, Rektorer, Pedagoger, Föräldrar!
Nu är det minsann dags att börja agera!

Uppdatering! Joachim skriver även om detta på Skolväskansblogg!

onsdag 2 september 2009

Det skriv som aldrig förr! Följ Gunnesboskolan läsutmaning!

by thejbird, Flickr

Så skrev Richard Gatarski igår i ett inlägg på Skolmarknad om hur skrivandet för unga idag skiljer sig från skrivandet när vi var små.
Du som är vuxen, skrev du för din lärare eller en publik när du gick i skolan? Att skriva på webben är att skriva för en publik som finns över hela världen. Ungarna har fattat det. Och jag är otroligt stolt över att få vara delaktig i Webbstjärnan och dess utbildningsmaterial, som bland annat handlar om skrivande på webben. Att publicera skolarbete på webben innebär ett kreativt kunskapande för elever, deras lärare och alla oss som kan ta del av det som skapas.

Det är sant att läsning av skönlitteratur utvecklar den språkliga förmågan. Men för vilken värld? Den gamla eller den nya? Ta in webben, mobilerna, datorerna och spelen i skolan. För där kan just nu hända så mycket mer än vad som sker i det övriga livet.
Han citerar en rapport från Stanford där man i en stor undersökning "Stanford Studie of Writing" där man lyfter fram att en av dom första sakerna man såg var att unga idag skriver långt mycket mer än tidigare generationers unga gjort. Men dom gör det på nya sätt, i nya medier och inför en publik.
När jag var liten så hade jag svårt att skriva. Min kära Mor hävdar än idag att jag lider av lite dyslexi men jag tror mest att jag inte var intresserad av att skriva till en person. Ett av skälen till att jag skriver här är att jag vet att denna blogg läses av ca 100 personer om dagen och att det jag skriver påverkar andra och att detta i sin tur driver utvecklingen framåt, inte så fort som jag vill men i alla fall. Nu när jag har en publik känns det enkelt att skriva. OK inte alltid rätt grammatiskt men jag tror nog att ni förstår vad jag menar.

På basis av vad Richard skriver och vad Stanford publicerar känns det jätteskoj att svensklärarna på Gunnesboskolan med Monica Carlsson, Sv/En/Ty och Petra Romberg Skolbibliotekarie startat en läsutmaning för eleverna i år 6-9. Idé är att eleverna skall läsa 60 mil innan världsbokdagen. Lyckas de med det blir det fest men om de misslyckas får de städa biblioteket...
Allt kan följas via bloggen sextiomil!, eller rättar sagt bloggarna. Det finns en huvudblogg där Petra publicerar resultatet och så en underblogg per årskurs där eleverna publicerar sina recensioner och avstånd.
Hoppas ni har tid att följa dem och ge dem all den uppskattning ni hinner.

Heja Eleverna!

PS som en parentes. Bilderna jag publicerar i denna blogg kommer från Flickr och är licenserade enligt Creatvie Commnons. I en test av Spara alla dina bilder i molnet får Flickr utmärkelsen Bäst i test!

tisdag 1 september 2009

Jobba med film i klassrummet! Det gillar eleverna!!!

Tack vare Film i Klassrummet finns det inga undanflykter längre.
Här går men pedagogiskt igenom och visar på hur man kan arbeta med film och nyheter i klassrummet. Du får exempel på övningar och uppslag.
En riktigt genomarbetad och bra sajt med andra ord.
Ett av många exempel från sidan
En av de enklaste övningarna man kan göra med sin klass när man ska bevaka och studera nyheter är att nyhetsvärdera själva. Gå till exempel in på TT:s hemsida http://www.tt.se mellan en halvtimme till timme innan en nyhetssändning. Titta på vilka telegram som finns och låt klassen/gruppen själv välja ut vilka telegram som de tycker verkar intressantast. Låt dem sedan skapa en egen nyhetssändning...