fredag 22 oktober 2010

You're on my mind

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Lars Odemark
Har ni tänkt på hur fantastiskt idiotiskt tangentbordet är konstruerat. Läste i CS (Computer Sweden) för ett tag sedan att orsaken till att tangenterna sitter där de sitter är inte för att öka produktiviteten hos skrivmaskinerskorna utan att minska?!? Jo för när det fanns skrivmaskiner, ja jo det fanns , då vr det ju så att man utan el! kunde skriva ett blad i taget med hjälp av mekanik. Typerna satt på små plattor som i sin tur satt på armar som när man slog!! på tangenterna for upp och satt ett avtryck på papperet med hjälp av ett färgband... Nåja om det nu var så att skrivmaskinerskan, jo det var nästan bara hon, skriv för snabbt så trasslade armarna fast i varandra. Lösen? Jo att sätta de mest frekventa tangenterna så långt ut  som möjligt från varandra så att man inte kunde skriva så snabbt... jaja tur att vi inte gör så med våra elever ;)
Så när skall vi ändra på detta QWERTY-tangentbord då. Många av tangenterna använder vi inte längre eller mycket sällan utan i stället är det andra som @ vi använder ofta. Dessa måste skrivas med två eller tre olika tangenter samtidigt inte så där väldigt effektivt enligt mig.

Därför är jag alltid intresserad av hur man styr olika saker. Det har kommit ett nytt sätt att styra din iPhone med. Jag såg det för ett tag sedan men Kjell påminde mig idag om det igen så här kommer det. Så om du har tröttnat på användargränssnittet på din iPhone och vill styra den på ett nytt och innovativt sätt så finns nu det perfekta tillbehöret i form av XWave. Ett tillbehör som låter oss styra iPhone endast med våra tankar. XWave består av en stor pryl som du sätter på huvudet som med hjälp av en teknik kallad NeuroSky kan läsa din hjärnverksamhet. Med lite övning genom de medföljande specialapparna skall man efter ett tag kunna styra exempelvis musikspelare med endast tankens kraft.


4 kommentarer:

Morrica sa...

Argh, nej! Mitt älskade QWERTY, är det hotat? Hur ska jag då kunna skriva lika fort som jag tänker?

Nu vet jag plötsligt precis hur det känns när det kommer en teknisk innovation som hotar det arbetssätt jag är van med och rotad i! Mycket nyttigt, tack för denna väckarklocka.

Fredrik Pedersen-Dambo sa...

Hej! Att bokstäverna för det engelska ordet för skrivmaskin (Typewriter) finns på samma rad på tangentbordet(under siffrorna) kan visa på hur mycket av det tidigare som finns kvar idag då en del yngre inte ens vet vad en skrivmaskin var eller har provat en sådan. Vilka fler styrande arv finns i nutida produkter som styr användningen?

Jens sa...

Du har lite fel i "Jo att sätta de mest frekventa tangenterna så långt ut som möjligt från varandra så att man inte kunde skriva så snabbt.."

Anledningen till att man satte de långt ifrån varandra var för att öka hastigheten. Eftersom de sitter på var sin sida så kan de endast fastna om du slår dem exakt samtidigt. Tar du däremot två stycken som båda är i mitten så kan de fastna med längre mellanrum mellan slagningarna.

Testa på en gammal skrivmaskin så får du se själv ;)

Unknown sa...

@Morrica ;)
@Fredrik såsant så sant
@Jens därom tvista de lärde. Jag är dock medveten att jag spetsade till det lite ;) Själva konstruktionen är jag mkt medveten om. Min Mor var skrivmaskinslärare en gång i tiden...