tisdag 5 oktober 2010

I Wish I had a ... – Om en ny utbildingsminister


AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Mike_tn
Riksdagen har en ny talman och det är nog snart dags att presentera en ny regering. Nå den tilltänkta utbildningsministern har ett digert arbete framför sig. En ny skollag med ny läroplan och nya kursplaner samt ett nytt betygsystem är aviserat. Tyvärr står det inte ett ord om IT, eller IKT för den delen, i dessa.
Hans Rehnman skriver i ett inlägg på Framtidens lärande bloggen om en lista där han ger den blivande ministern tre punkter att arbeta med

  1. Visioner och ett salutogent perspektiv
  2. Framtidsfokus
  3. IT-strategi för skolan
Under den sista punketen skriver han
En ny utbildningsminister måste sätta ned foten här och tydligt markera att vi nu befinner oss i det 21 århundradet och att pedagogiska metoder och praktiker på svenska skolor måste ta sin utgångspunkt i en-dator-per-elev, i webben och i tekniker & möjligheter som redan finns och som bara ligger där och väntar på att skolan ska ta tag i dem (social media, podcasting, wikis, mobilt, film, simuleringar, spel, foto, musik, osv, osv). Där kan vi i så fall börja se konturerna av ett helt nytt slags skolsverige, som förändrar oss alla som kunskapsvarelser. Ett skolsverige som uppdaterat sin syn på kunskap och lärande.
Jag kan bara hålla med Hans om att Sverige skall få någon roll i framtiden måste vi visa var skåpet skall stå och använda denna fantastiska infrastruktur som alla satsade miljoner gett oss till att skapa en skola för framtiden.

Inga kommentarer: