tisdag 20 maj 2008

Privatsajter filtreras bort

Rubriken finns att läsa i dagens CS
Undersökningar visar att de anställda surfar bort flera timmar i veckan. Allt fler arbetsplatser börjar filtrera bort privatsajter. "Vi spärrar en herrans massa adresser och fildelningsprotokoll", säger Smittskyddsinstitutets it-chef Mikael Strålfors.
Detta är samma inställning som många skolor har och många fler haft, om att man måste filtrera bort det "skadliga". Stäng sajter som inte anses passande i skolan vilket i er för sig är vanligare i USA. Sidor typ Youtube, IM mm, som om de används rätt är ovärderliga som resurser i undervisningen. Även mobiltelefoner hamnar här ibland. Låt eleverna anväända mobilerna till något nyttigt. Fotografera tavla t.ex. efter en genomgång så lär de sig att använda resurserna till något positivt.
I papperbilagan har jag för mig att någon uttalar sig om att det inte är lösning att filtera bort innehåll utan att man skal lita på de anställda och att även om en del jobbsurf kan ses som privat så surfar många hemma på jobbrelaterat innehåll...
Det är ju så vi bör göra i skolan. Att salutogent se på elevernas arbete mot det målet som ställt upp. All inlärning sker ju inte inom skolans ram och allt arbete sker inte på kontoret.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jepp, filter ska vara i hjärnorna, inte i datorerna. Skulle vara lite intressant att se förhållandet mellan mitt egna jobbsurfande hemma vs mitt privatsurfande på skolan. Eller, kanske inte ....;D