måndag 12 maj 2008

Ultrabilliga notebooks väntas bli skoldator enligt analysföretaget IDC


Ultrabilliga notebooks väntas enligt analysföretaget IDC inte bli någon succé på konsumentmarknaden, skriver analysföretaget IDC i en ny studie "Worldwide Ultra-Low-Cost Notebook 2008–2012 Forecast".

"Prisskillnaden mot fullt utbyggda billiga notebooks blir rätt liten och många konsumenter kommer att föredra att betala lite mer och få en fullt utrustad bärbar dator", säger Bob O´Donnell, analytiker vid IDC. "Samtidigt kommer tillverkarna på grund av de små marginaler som de ultrabilliga bärbara datorerna ger att lansera dessa som en extradator och inte som en dator som ersätter en dyrare."

Det är just som en extra bärbar dator och som skoldator som IDC ser en framtid för den här typen av ultrabilliga produkter. Analysföretaget definierar en ultra low-cost notebooks som en notebook under 500 USD med en skärm större än 7" diagonalt, ett operativsystem som understödjer tredjepartsprogram, ett tangentbord och trådlös bredbandskommunikation.

IDC räknar med att marknaden för denna kategori datorer utvecklas från cirka en halv miljon sålda enheter 2007 till fler än 9 miljoner sålda enheter 2012. Men på grund av de låga genomsnittspriserna blir den globala omsättningen mindre än 3 miljarder USD år 2012.

IDC tror att de här ultrabilliga datorerna kommer att stå för mindre än 5% av konsumentmarknaden år 2012 men över en tredjedel av skolmarknaden samma år.

Inga kommentarer: