fredag 29 april 2011

I Can See Clearly Now

Här är en bra fredagsfilm som på ett mycket pedagogiskt och inspirerande sätt förmedlar världens skapelse och kollektiv inlärning. Njut av solen i helgen. C Ya!



Tack Dr PO för ännu ett tips ;)

torsdag 28 april 2011

So wild, so beautiful and pure

OK det är lite sent men...
här är ett exempel på hur man kan använda modern kommunikationsteknik i undervisningen eller är det kanske så att det är utanför undervisningen. I spelform i alla fall och mycket utmanande. Du hittar uppdraget på urgentevoke.com


EVOKE trailer (a new online game) from Alchemy on Vimeo.

Tack till LoveCat för tipset

onsdag 27 april 2011

Speak to me!

Här har vi en kille som verkligen utnyttjat den nya tekniken till något kreativt. Med hjälp av papper vimeo och QR kod har han gjort en ansökan som borde glädja vilken HR-person som helst.
Läste någonstans att den vanliga CV är död och att vi framtiden kommer att använda oss av bloggar och hemsidor för att "promota" oss. Detta är definitivt ett sätt som sticker ut ;)
Tack till Mashable för tipset


QR CODE - Content-rich Resume from Victor petit on Vimeo.

onsdag 20 april 2011

fredag 15 april 2011

welcome to my life

Denna vecka har det varit temavecka/elevens val på Gunnesboskolan. Alla har fått välja en inriktning som de skall arbeta med likabehandlingsplanen på. Gruppernas redovisningar finns nu samlade på en hemsida och dokumentationsgruppen har filmat det hela.




tisdag 12 april 2011

It's Easy

För de som följer mig på Twitter vet att jag här om dagen förstod att användarvillkoren för Xtranormal hade ändrats. Från att varit en gratis tjänst med acceptabla begränsningar var det nu så att man bara kunde skapa en animering per konto. Så idag hittade Patrik Glad en riktigt bra ersättare. Go Animate finns inte bara i den gratis version, den finns även som skolversion även den gratis. Givetvis finns det även en premium version både för privat bruk och för skola.
Programmet är enkelt att använda och innehåller ett antal figurer, scener och rekvisita. Känner att den är helt rätt för att användas som ett sätt för elever att redovisa på.
Man kan logga in med sitt Google-konto eller Facebook-konto eller skapa ett eget.
Provad på att skapa en enkel med betoning på enkel animation innan idag och jag kan vekrligen stå för att det är enkelt. Flera av våra TÄNK OM deltagare använe sig av den vid dagens redosisning och ahde jätte skoj när de arbetade. Prova!



GoAnimate.com: iPhone by JonasHällebrand

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It's free and fun!





fredag 8 april 2011

Nu lyser ängarna av sommarns alla blommor.

Det är fredag men detta verkar intressant, eller kanske eller jag vet inte ännu, vi får se...
Hittade detta på Christermagister


Nu börjar Skolraset – Sveriges största livegranskning. Tillsammans med våra reportrar kan du vara med och ta reda på vad som gick fel med den svenska skolan.
Det här är vår gemensamma fråga och vår gemensamma möjlighet att syna skolan i sömmarna så att vi kan bli bäst i världen igen.”

Klicka på bilden för att komma till Skolrasets sida och följ diskussionen på Twitter här.

Uppdatering 2011-04-13: Efter alla kritik har nu Aftonbladet ändrat namnet på livegrävningen till Världens bästa skola? läser jag i Resume tack vare britstakston




torsdag 7 april 2011

I wish I cloud fly away!

Som PIM-ansvarig och Mac-användare var det med delade känslor som jag arbetade med uppgift tre. I den ingick att skapa en film baserat på ett pedagogsikt minne med hjälp av Photostory. Ett fantastiskt progam med bara ett fel. Det går inte att titta på filmerna om man inte har Windows installerat och använder sig av Windows Movie Player. Dvs idag stänger man ute mer än en fjärdedel av alla surfare...

Nu har det kommit en ersättare som heter little bird tales läser jag i jaglärmigteknik
Digital storytelling blev med ens mycket enklare och plattformsoberoende!




onsdag 6 april 2011

Once in a Lifetime

Sir Ken Robinson talade om att skolan dödar kreativitet på TED.
Men vad är en kreativ människa? Vad tycker du? Kommentera detta inlägg med dina synpunkter på kreativitet.

Här nedan kan ni se en av musikvärldens mest kreativa musikskapare både när det gäller musiken och bilderna till den och i Lunds Stadspark finns just nu härligt kreativ exempel på grönt klotter ;)
Foto: Maya Isaksson, Sydsvenskan

Jag älskar i alla fall kreativa människor och hoppas att fler elever får behålla lusten att prova något nytt i framtiden.



tisdag 5 april 2011

They don't really care about us

Ayla Löving i frågetagen. Bild Ung&Dum
Igår var det rundabordssamtal med ungdomar om IT och skola på YBC som jag skrev om igår. Som en resume om vad som sagt skrev Maja Dahl på Ung&Dum samt Emma Rosén en av intiativtagarna på YBC en pressrelease som jag fick på mail och numera finns på min Dropbox. Texten finns så klart även på Ung&Dums blogg. En utskrift i PDF form av #dafs finns även den på min Dropbox.
Många är de som bloggat om detta...
Jag plockar lite om vad jag fastnar för i pressmeddelandet.
Eleverna ville att IT ska integreras med undervisningen och användas i alla ämnen. Problemet med detta menade många av eleverna, är lärarnas bristande kunskap. De upplevde att lärare generellt inte förstår tekniken tillräckligt bra och att de skulle behöva utbildas i IT för att över huvud taget kunna utbilda elever med hjälp av det. 
Vad är en lärare? Är det någon som ska stå i mitten och kunna allting eller är det någon som ska kunna coacha och vägleda eleven till kunskap? Jag tror att lärarna måste våga vara sårbara och erkänna att de inte kan allt, på så sätt kan de lära sig tillsammans med oss elever. Förklarade Ayla Löfving en av eleverna som deltog i samtalet. 
Samtalet avslutades med att eleverna fick ge sin syn på hur de tycker att IT ska in i skolan. De lyfte att det är svårt för regeringen att öronmärka pengar och tvinga skolor till förändring, men att det borde från politiskt håll finnas en tydlig vision för hur IT ska bli en naturlig del av skolan så som det är i resten av samhället. 
Precis som Maja skriver i sitt bloginlägg visar diskussionen, som jag förstår det från avstånd, att maktbalansen i klassrummet ändrats för pedagogen från att vara allvetaren till att vara den som vägleder och låter eleverna vara med i kunskapandet.

Skoj om det är så men det fanns även röster från elever som pekar på en mycket traditionell inställning till skola och lärande. Inte så konstigt och en av orsakerna till att skoldebatten snabbt blir infekterad, läs även Fredriks inlägg med samma undermening. Alla har en åsikt om skolan och ut vidare kunskap i hur vi lär oss är vi ju oftast att våra barn skall få en bra utbildningen och att eftersom vi inte kan mer så baserar vårt tyckande på den skola vi själv gick i. Inte minst vår skolminister visar det klart och tydligt i sin ståndpunkt. Det är denna bild av skola som skrämmer mig. Jag gick i en för mig bra skola eller skolor snarare efter om vi flyttade en del under min grundskoletid. Jag har haft förmånen att inte bara gå i svensk skola utan även skolor både i USA, Canada och Ecolé internationelle Geneve. Alla mycket bra och jag är nöjd med min skoltid men jag blir rädd när jag kommer till skolor som fungerar och utbildar på samma sätt som när jag gick i skolan för 33-42 år sedan. Det har ju hänt en del i världen sedan dess och skolan måste följa med världen för att kunna behålla sin plats i samhället. Vi får bara inte hamna i en sits där skolan som institution tappar alla attraktionskraft. Så, ja pedagoger ta kontrollen över skolan men inte #merkateder.

Uppdatering
Här är filmen från samtalet...

Rundabordssamtal kring IT i skola och utbildning from YBC on Vimeo.


måndag 4 april 2011

I'm learning to fly!

Glädjes och förundras över hur många kreativa personer som finns i svensk skola. Idag var det dags för Rundabordsamtal med ungdomar på YBC i Nacka. Emma Rosén (@emmaemelie) och gänget på YBC hade bjudit in till samtal med ungdomar. Du kan följa frågorna och en del svar via #dafs på twitter.
Anna-Karin Hatt kunde tyvärr inte delta idag men gör det via sin stadssekreterare och Twitter.
Det finns även en artikel på Newsmill om dagen.

fredag 1 april 2011

There's no need to watch the bridges

Nej definitivt (med tanke på rubriken ;). Använd dem som finns!
Grymt inpirerad av gårdagens fantastiska TeachMeet Syd och alla dessa tips från duktiga pedagoger i Skåne. För er som inte var där kan ni nu titta på den inspelade sändningen via Bambuser. Kolla gärna igenom Twitterföldet med hashtag #tmsyd2011 och Todaysmeet.com/tmsyd2011 för länkar och mer tips.
Tack til alla som var där. Tack till alla ni som arrangerade och alla ni som liksom jag talade igår.
Till hösten kommer det ett nytt och då är vi i Helsingborg.

Be there or be square