lördag 31 oktober 2009

En mycket inflytelserik blogg!


Inte dåligt En IKT-pedagogs Fundringar är en mycket inflytelserik blogg. Endast 2% av Sveriges bloggar är mer inflytelserika. Allt enligt inflytande.se.
Känns riktigt bra att vara där på toppen ;)
Skämt åt sidan men jag är mycket stolt över hur väl det går ur besöks och citerings hänseende. Med tanke på att jag alltid sett detta som mitt anteckningsblock med idéer funderingar och tips mest för mig själv och de som vill läsa.
Så tack alla ni som läser och kommenterar. Det är jätteviktigt för mig att veta att ni finns där...
Dagens citat kommer från @swedishteacher:
#happyhalloween Just pointing out there's nothing happy about dead people...

NIKT och Google Wave!

Omvärldsbloggen tar upp NIKT i senaste inlägget.
Förra året belönades Njurunda/Bredsands skolområden i Sundsvall med Skolforums skolutvecklingspris för sin satsning NIKT – Naturligt användande av IKT. På årets Skolforum höll Helena Westin, IT-ansvarig skolledare, och Heléne Oskarsson, IT-pedagog, en presentation som kort beskrev bakgrunden, syftet med arbetet, hur man går tillväga och gav en glimt av framtiden.
Deras sätt att arbeta aktivt med IKT i skolan är intressant ut många synvinklar. Det som slår mig är att inte alla arbetar på detta sätt. För att IKT skall bli en naturlig del av skolvardagen måste det till att man sprider budskapet vidare genom att belysa de goda exemplen som finns i verksamheten och att någon/några tar tag i att bevaka vad som händer dels i den egna organisationen men även i omvärlden. Denna funktion måste enligt mig vara fristående från den dagliga verksamheten för att fungera. Alltså inte inblandad i vanlig support och systemdrift utan som en pedagogisk ledare inom IKT för hela eller delar av kommunen. Med en budget att dels bedriva funktionell och relevant utbildning av medarbetare i organisationen men även att kunna komma ut och se vad som händer i resten av landet och världen. Utan detta kommer inte skolan att ta ett grepp om potentialen i IKT i skolan. Pedagogerna i Sverige är överlag mycket duktiga och kreativa och förvånansvärt duktiga i att ta till vara det de ser och integrera det nya i verksamheten men de har inte den tid det krävs för att omvärldsbevaka utan det behövs dels på skolorna men även centralt i kommunen personer vars engagemang och kunskap kan ta till vara alla de idéer och funktioner som finns där ute och som kan berika elevernas skolvardag och gör det möjligt att nå en större måluppfyllelse.
Det är i detta sammanhanget som NIKT är så intressant för som Stefan Pålsson skriver.
NIKT är både ett handlingsprogram, en tipsbank, en inspirationskälla och ett förhållningssätt till lärande. Det handlar om att skapa förutsättningar för lärarna på kommunens skolor att utveckla och förändra sin undervisning genom att dra nytta av teknikens möjligheter.
Önskar att fler kommuner/skolor skulle ta Njurunda/Bredsands skolområden i Sundsvall, Nackas, Stenungsunds eller Södertäljes initiativ och anställa IKT-pedagoger som kan hjälpa ledning och pedagoger vidare in i framtiden. Sådana initiativ tas och Staffanstorp kommun har bland annat gjort det genom att anställa en central IT-pedagog i Staffan Thorsen rapporterar Sydsvenskan nu i veckan. Men mer behövs och om nu Sverige skall kunna utnyttja potentialen i det som kommer dvs 1-1, ja jag tror faktiskt att det inom något år är så att huvuddelen av eleverna i alla fall från år 7 kommer ha tillgång till en dator, men då behövs fler stöd funktioner och att man i sina kalkyler räknar in detta. Annars når vi inte till nivå 4 omdefinition och har därmed kastat pengarna i sjön. Som alltid man får vad man betalar för och en bra satsning innehåller alltid väl riktad utbildning som är relevant annars funkar det inte.

Nå det där med Google Wave då...
Vi är några som fått prova och även om tjänsten fortfarande är i BETA-stadiet så kan man redan nu se att den kommer att vara mycket användbar för utbildningen och den "nya" viktiga beståndsdelen i kursplanerna Kollaboration!
Henrik Wideus gör en mycket bra summering, som alltid, i den potential som finns i Google Wave i sitt inlägg med samma namn. Eller som Henrik summerar det...
Hur hjälper du eleven i processkrivning? 1. Var aktiv i en våg tillsammans med eleven. När du är aktiv och närvarande kommer du att kunna iaktta exakt hur eleven arbetar med sin text, det vill säga i realtid se varje bokstav som tillkommer och försvinner i dokumentet, hur bilder och videoklipp förs in och ut. Du kan också gå in och hjälpa eleven med strukturerande element etcetera. 2. Möjligheten att i efterhand spela upp varje förändring eleven gjort borde kunna ge nya insikter i hur skrivandet går till... var styrkorna finns... (och hur copy and paste fungerar) - Detta är ett, utifrån tidsaspekten, mer troligt scenario. 3. Kollaborativa texter. Detta är det mest spännande området att utforska i wave. Elever i samarbete, som troligtvis kommer att inta olika roller; den strukturerande, den språkligt rättande, den kreative etcera.
Nya användningsområden tillkommer hela tiden och för att vara i BETA-stadie är det en stor potential i detta verktyg.

onsdag 28 oktober 2009

Vissa pedagoger skapar kreativitet!


När jag ser på klippen så känns det nästan som man var där men jag missade årets event. Snyggt jobbar Pelle!! och alla ni andra som var med. Här följer de klipp som Bröderna Gatarski fixade från kvällen... se även de resterande 3 klippen på Bambuser sidan




måndag 26 oktober 2009

Dödar skolan kreativiteten!?

TED är en fantstisk resurs som jag vid flera tillfällen tipsat om. Nu fick jag ett återtips om man nu kan säga så från Anders Erenius och Karlénskan.
Sir Ken Robinson är en fantastisk talare och han höll i juni 2006 ett tal på TED om just skolor och kreativitet. Jag tycket detta tal är så pass bra att det kan ses igen, så njut...

Presentationen på TED sida lyder så här
Sir Ken Robinson is author of Out of Our Minds: Learning to Be Creative, and a leading expert on innovation and human resources. In this talk, he makes an entertaining (and profoundly moving) case for creating an education system that nurtures creativity, rather than undermining it. (Recorded February 2006 in Monterey, CA. Duration: 20:02)


Uppdatering: Läs även Joachims inlägg om filmen på Skolväskans blogg!

söndag 25 oktober 2009

Enkla tips & instruktioner - Mobilen är inne!


Henrik Wideus tipsar via @henrikwidaeus på Twitter och IT-mamman via sin blogg på enkla sätt att använda nätet i skolan med "A Web 2.0 Workout".
Där kan du lärar dig hur du skapar dig en egen avatar, en Wordle, Twitter och mycket mera.

"Did you know" har nu kommit i version 4 och det står klart att mobilen är den nya plattformen för surf och kommunikation...

fredag 23 oktober 2009

En hektisk vecka går mot sitt slut!


Denna vecka är full av behagliga minnen.
Det jag först och främst tänker på är våra nior! De är så otroligt bra!
Helt fantastiska när de är stimulerade till arbete.
Idag var det inlämning till temat "Sex tänkande hattar om sex!" Till detta tema om sex och samlevnad har vi valt att låta eleverna göra en hemsida om allt de vill veta om sex och dela upp det enligt De Bonos tänkande hattar!!!
Redovisningen skall vara kreativ och appellera den unga publiken. Det har gjorts rapporter, artiklar, presentationer och filmer om det som de, eleverna alltså, ser som viktigt att veta.
Till filmerna har vi skapat en kanal på Youtube där vi kommer att publicera dem efter de blivit granskade av pedagogerna. För presentationerna kommer via att lägga ut dem via Slideshare och allt kommer att presenteras på en hemsida för er alla att ta del av när det är klart, håll koll på denna blogg eller Gunnesboskolans hemsida.
Känns som en uppgift på fjärde steget i EVO trappan. Omdefinition! TänkOM:
Intressant att Sydsvenskan idag hade en special artikel om Sexualkunskap som jag tyvärr inte hittar på nätet... de vill se alternativ til lden traditionella om sex och samlevnad. Nå Sydsvenskan gå in och kolla på Gunnesboskolans hemsida för där publicerar vi temat "Sex tänkande hattar om sex" inom kort! Stort tack till MacSupport som lånde oss lite extra datorer för att få ihop det logistiska.

torsdag 22 oktober 2009

Ut med blyertspennan in med datorer!


I kvällens Skolfront får vi träffat sjuåriga Millie som går i ettan och ännu inte fått lära sig skriva med penna. I alla tider har Sveriges sjuåringar lagt ner timmar på att skriva alfabetet. Kan de timmarna vara bortslösade?
I Reportaget träffar vi även Mona Wiklander från Sandviken. Mona fick Guldäpplet 2006. Peter Becker, Datorn i Utbildningen är med i studion efteråt.
Ni kan redan nu gå in på Skolfronts hemsida och titta på klippet i UR Play
Efter programmet eller innan kan ni diskutera i URs forum

"Det närmar sig med skrämmande steg"


Nja då menar jag inte skolavslutningen det är ju ett tag till för årets nior innan grundskolan slutar till sommaren men det är nu bara dagar kvar tills ett historiskt event på Skolforum.
Teachmeet 09 in Stockholm, Sweden på Skolforum den 26/10.
OM du har chansen se till att närvara! det kommer att bli magiskt!
Vad är då Teach Meet, nja ett ställe där lärare möter lärare och tipsar varandra, kolla filmen...


Tyvärr kan jag inte komma eftersom jag då håller en KeyNote på den av Opentext/First Class anordnade mini konferensen på Birka Paradise under namnet "Framtidens Lärande i Praktiken". Ser fram emot detta men att jag missar Teachmeet är lite smolk i bägaren.
Arbetsbeskrivningen är "Inriktningen skall vara mot E-learning 2.0 och framtidens lärande samt vart vi tror att vi är på väg när det gäller IKT i skolan. Den skall naturligtvis vara inspirerande men även utmanande." Jag lovar Nicke jag skall göra mitt bästa...

onsdag 21 oktober 2009

Jag gör vågen till Magic Mouse och en ny iMac!

Igår gick Apple Store ner för underhåll...
För er som inte är så insatta i Apples hemliga kod
  • dels var det tisdag igår. Nyheter släpps nästan bara på tisdagar eftersom de då för störst utrymme i media...
  • När man ser meddelandet till höger så är det dags för nyheter.
Oboy denna gång så lämnade inte Apple många besvikna.
  • Ny iMac 27" med trådlöst tangentbord och nya Magic Mouse som standard, se videon för mer info...
  • Ny trådlös mus, Magic Mouse, med multitouch funktioner
  • Uppdaterad Mac Mini




Man kanske skulle ta och kasta ut den gamla "tjock" TV där uppe och ersätta den med vår platt-TV i vardagsrummet för att sedan placera denna monster till iMac i vardagsrummet som mediacentral, hmm...

Nåja nästa nyhet denna vecka är att jag faktiskt äntligen fick chansen att prova min invite till Google Wave med min givare, tack Mattias. Det var en häftig upplevelse. Hur var det då? Jo lite förvirrande till att börja med men jag är nu helt! övertygad om att detta kommer att förändra vårt sätt att kommunicera totalt. OK Richard jag håller med dig att tekniken är ny och vi måste promota de social media som är "upp and running". Det gör jag och kommer att fortsätta men e-post uppfanns för 40! år sedan och en del har hänt sedan dess...
För er som inte riktigt förstått vad det går ut på så är här en charmig lite film om Google Wave...


tisdag 20 oktober 2009

Framtidens datoranvändning i skolan

Rubriken låter kanske lite pompös men i Lund har vi en lite grupp som fått i uppgift att göra en förstudie om 1-1 i Lund. Gruppen har träffats två gånger och diskussionerna är bra och koncentrerade på funktion och användningen och inte på teknik. Bra!
Samtidigt har det under veckan som gått pågått en vild diskussion om datorns vara eller inte vara i skolan som jag tycker verkar lite bisarr. För inte har vi väl någonsin debaterat pennans var eller inte var. Nej TänkOM:

Ni kan följa debatten på Skolväskans Blogg men jag ger er ett citat från bloggen här..
De första lärarna som var med i projektet var inte ett dugg IT-intresserade, men de var nyfikna på om IT kunde förbättra läsning och skrivande. Det enda de egentligen gör är att de använder Word. Ibland på egen hand. Ibland två och två. Inget hokus pokus. Inte för att lärarna ska slippa undervisa. Utan för att det fungerar!

Efter första året hade de sett följande fördelar:

- Lusten att skriva blir större
- Intresset för läsning ökar
- Det är lättare att samarbeta kring texter
- Texterna blir bättre och mer innehållsrika
- Lättare att skriva för elever med motoriksvårigheter
- Eleverna kan läsa vad de andra skrivit
- Det är lättare att redigera texten i datorn än för hand
- Eleverna lär sig stor bokstav och punkt snabbare
- Det blir naturligt mellanrum mellan orden
- Eleverna lär sig fingersättning naturligt och tidigt
- Läs- och skrivriktning blir automatiskt rätt
- Datorn blir snabbt ett naturligt verktyg i skolarbetet

och läsa mer kommentarer hos Anders Erenius tycker till om IT här och här
och så den tredje filen från Roglighetsteorin...
ni kan också läsa om vad Johanna tycker i frågan om att ha roligt och lärande här...

tisdag 13 oktober 2009

Hur engagerar vi våra elever!

Sagan fortsätter...



Det skall var kul att ha kul - Kalvin, Skånemejeriers kalv...

...på http://www.rolighetsteorin.se finns snart ett nytt exempel. Stay Tuned!

måndag 12 oktober 2009

Rolighetsteorin.se - The fun theory

Här är en film som illustrerar precis vad jag under min år som pedagog hela tiden hävdat. Det skall vara roligt att lära. Människan är av naturen nyfiken om det är roligt...
Se, njut och gå ut och gör svenska skola lite roligare för vår målgrupp! Eleverna!


torsdag 8 oktober 2009

IT ger möten!!

Jag sitter nu på mitt lilla hotelrum precis brevid Essingeleden i Stockholm och tänker på min dag samt går igenom alla inlägg på bloggar jag följer, Facebook och Twittrare.
För er som inte tror på social media kan jag meddela att det inte är försent att hoppa på tåget.
Vi är en grupp som skall träffas imorgon tack vare Skolverket och IT för pedagoger. Referensgruppens medlemmar hittar ni här. @itmamman och @itchristina och jag @joha88 insåg att vi skulle vara uppe i Stockholm dagen innan. Detta kom vi på via Twitter och föreslog en fika på centralen eller nåt... ordet spred sig via Twitter och plöstsligt var vi nio som träffades på Stockholm central för att sedan dra oss till ett mer mötesvänligt ställe... så till slut satt @weconverse, @stefan_palsson, @joachimth och @korlingsord. och vi tre innan nämnda samt Uddevalla Ylva och snackade om allt och ditt och datt. Senare hakade även @joakimvol. Det nästan vibrerade i luften av alla denna positiva anda och nyfikenhet som gruppens meddlemmar utstrålar. Jag känner mig stolt över att känna dessa människor som jag aldrig hade träffat om det inte varit för Twitter, Facebook och bloggen. Tack mina vänner och hjältar för en mycket trevlig kväll.
Att jag sedan kunde överraska min bror även på hans 45 års dag blev pricken över i:et!
Natti natti Sverige...

onsdag 7 oktober 2009

En liten nyhet som betyder väldigt mycket.

by Wysz

Läser i dagens TheAppleBlog att jätten AT&T nu tillåter websamtal via sitt trådlösa mobilnät. Detta är starten på en ny era. Nu kommer det att vara möjligt att ringa med datataxa vilket i förlängningen kommer att ge oss billigare telefonräkningar och kullkasta operatörernas sätt att ta betalt. Idag talar operatörerna enligt min mening ut hutlösa priser på SMS och roamingavtal dvs när man använder sig av andra nätoperatörersnät i tex utlandet.
Det bästa hade varit att vi betalade för den datatrafik som våra tjänster låg bakom för det är i nätoperatörerns värld ingen skillnad mellan telefontrafik och datatrafik. Det är ju bara ettor och nollor...

Samtidigt är det skoj att konstatera att årets Nobelpris i Fysik går till bl.a. fiberoptikens fader Charles Kao och för hans revolutionerande upptäckt som gett oss grunden till våra fiberoptiknätverk vi alla använder dagligen...

tisdag 6 oktober 2009

De nya kursplaneutkasten finns ute för synpunkter!


Skolverket har släppt de första utkasten till nya kursplaner för Grundskolan, Specialskolan och Sameskolan. Du hittar dem på Skolverkets hemsida inklusive en läsanvisning.
Skolverket har valt att fokusera på Syfte, Mål med förmågor och centralt innehåll för de olika årskurserna.
Gå in och läs igenom för det är nu som vi möjlighet att påverka!
När du läst igenom kan du gå in på diskussionsforumet och diskutera de olika ämnena
och sedan gå in på webbenkäten för varje ämne.

fredag 2 oktober 2009

Obama i Köpenhamn och USA får en Nationel IT-strategi

Känns lite konstigt idag. Så nära men ändå så långt borta. President Barack Obama är idag i Köpenhamn bara några kilometer bort...

Stefan Pålsson skriver idag om om en ny IT-strategi som USA skall utveckla
Det handlar om ett arbete inriktat på fyra nyckelområden:
  1. Lärande. Alla amerikaner, även nyanlända invandrare och handikappade, ska ha snabb och enkel tillgång till digitala lärresurser av hög kvalitet som gör det möjligt för dem att lära och utvecklas genom livets alla skeden.
  2. Bedömning. Det gäller att utveckla system, tjänster och metoder som både mäter viktiga kunskaper och färdigheter och visar vilken undervisning och vilket stöd som krävs för att prestationerna ska kunna förbättras.
  3. Undervisning. Teknikutvecklingen skapar ständigt nya möjligheter att undervisa och det är viktigt att utforska hur IT och pedagogik kan förenas på bästa sätt.
  4. Produktivitet. Ineffektiva lösningar och arbetssätt måste ersättas av mer rationella och effektiva IT-baserade alternativ för att undvika slöseri med offentliga medel.
Tanken är att försöka samla in så många erfarenheter och idéer som möjligt, och därför är man angelägna om att få konkreta exempel och förslag inom de fyra nyckelområdena.
I början av nästa år kommer utbildningsdepartementet att presentera en preliminär version av planen för synpunkter och diskussion. Det ska bli intressant att se vad den innehåller!

I den mindre skalan kallar Lunds kommun till arbetsgrupp för Framtidens datoranvändning inom skolan på tisdag. Tanken är att arbetsgruppen skall komma fram till vad för funktioner som en elevdator måste kunna om Lund går in i 1-1. Oops lerjätten rör sig ;)
..men samtidigt har vi en policy om att inte använda oss av extern leasing., endast intern leasing dvs förvaltningen köper in och sedan betalar enhetern/skolorna av per månad. Det vi missar är en lite men mycket viktig sak nämligen försäkringen. Kommunens försäkring har en självrisk på 2 basbelopp (83 600 SEK)!!! om vi extern leasar så får vi samma maskiner med samma funktionallitet som idag men med försäkringar som har en självrisk på 1-2000 SEK och eftersom om vi talar 1-1 för elever år 7-gy i Lund talar vi om 10 000 maskiner. Det är stora belopp och det krävs ingen Einstein för att förstå att försäkringarna kommer att utnyttjas och då blir det stor skillnad ekonomisk. EN sådan policy måste ändras!!