torsdag 20 augusti 2009

Äntligen har några vaknat

Idag släppte Socialdemokraterna sin Nationella IT-strategi för skolan kl 11.02.
Detta har givetvis uppmärksammats idag. Först ut i mina kanaler var Cecilia via twitter kl 12.36 med Stefan Pålsson och Joachim strax efter.
Intressant läsning tycker jag...
Alla elever ska ha tillgång till modern IT-teknik och lärare som kan använda IT på ett bra sätt. Det kräver Socialdemokraterna idag vid ett stort seminarium där skolpolitiker, lärarorganisationer och företrädare för IT-branschen samlades för att diskutera vilka kunskaper varje elev behöver för framtidens arbetsmarknad.

- Har man inte tillgång till dator och Internet i skolan, och får du inte lära dig hur de moderna verktygen kan användas i din utbildning, får man det väldigt mycket svårare på arbetsmarknaden och inför kommande studier. Här behöver vi tydliggöra vad alla elever ska ha rätt till, säger Marie Granlund som är utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

- Vi vill ha en modern skola för alla elever. Elevernas tillgång till IT och elevernas IT-kunskaper är en central del av detta. Skolorna, kommunerna och staten har ett ansvar, och det bör tydliggöras i en nationell IT-strategi, fortsätter Marie Granlund.

Skolverket konstaterade i våras att skillnaderna mellan olika skolors satsningar på IT är stora, något Björklund i TT kommenterade med att han "inte ligger sömnlös över". Vi menar att det är nödvändigt att alla elever har tillgång till bra teknik och inspirerande lärare som använder tekniken på ett bra sätt för att Sverige ska vara väl rustat för framtiden. Socialdemokraterna kommer därför att arbeta fram ett förslag till nationell IT-strategi. En sådan strategi ska bland annat ta upp:

- elevernas tillgång på digitala hjälpmedel
- en nationell organisation som stödjer skolor och samordnar resurser
- nya kunskapsmål för IT i läroplanerna
- förbättrad lärarutbildning och fortbildning för nu verksamma lärare i informations- och kunskapsteknologi.
- digitalisering av fler läromedel
Nu har jag bara en undran. När skall Jan Björklund & Co vakna?

1 kommentar:

Lena sa...

Det var det vettigaste jag hört från politikerhåll på mycket länge!