fredag 7 november 2008

Vi behöver en vision med IT i Sveriges skolor NU!

Ander Erenius Tycker Till Om IT i Skolvardagen med
I Computer Sweden (CS) 7/11-08 kan man läsa att "IT står emot varselvågen". Det är bara 0,8 procent av varslen som härrör från IT-branchen.
I sig är väl detta ingen jätteöverraskning. IT är fortfarande hett och nytt. Men märk väl branchens tidning (CS) har funnits sedan 1983.

Observera att vår läroplan LpO94, som oftast tilltalas den nya,
kom för 14 år sedan!

IT är en STOR del av vår vardag och inget tyder på att det kommer att minska, se bl.a. mitt inlägg om mobilt Internet. Därför måste vi i skolan också ta till oss de nya möjligheterna med IT.

Men vi behöver också en vision ett mål att sträva mot från centralt håll.

I England har man insett detta från central nivå och där statsas och formuleras visioner!
Stefan Pålsson skriver på KK-stiftelsen - Framtidens lärande om Ett digitaliserat arbetsliv kräver digital kompetens. Där han hänvisar till en engelsk organistation, e-skills UK,
...som drivs gemensamt av de brittiska arbetsgivarna inom IT- och telekomsektorn. Syftet är att arbeta för att digitala kunskaper och färdigheter ska ges en större plats i skolans undervisning, på universitetet och i kompetensutvecklingen i arbetslivet.

De har producerat en massa material redan och ett antal filmer om vad de vill. Denna tar bara 5 minuter men är väl värd en titt från er.


Tycker lilla jag som fortfarande inte fått fram pengar för att resa till BETT09...

4 kommentarer:

Unknown sa...

Ja det behöver vi! Känner att det är så mycket mera som regeringen/riksdagen kan göra för att främja användningen av IT i undervisningen. Var är visionerna om att göra den svenska skolan till en av världens bästa i IT användning? Med bakgrund från norsk skola, ser jag stor skillnad i hur man fokuserar på att använda IT i undervisningen. De norska myndigheterna har i längre tid fokuserad på att främja IT-användningen bland annat med att utforma planer om hur man bör (och vissa gånger ska) använda IT i undervisningen. SKÄRPNING Sverige!

Anonym sa...

OK Jonas...

Du och jag Lunds centralstation, gångtunneln, i helgen. Hur länge behöver man showa för att få ihop 8000 kr x 2?

/Joachim

Unknown sa...

Stig kan bara hålla med

Joakim LOL det tar nog tyvärr alltför lång tid men tack för tanken...

Anonym sa...

Absolut, blir mörkrädd när jag följer bristen på debatt i svensk skolpolitik. Det enda som Herr björklund fokuserar på är ordning och reda, suck...
Skolforum 2008 var säkert bra men var fanns möjligheten att diskutera skolfrågorna och följa debatten på nätet? Var fanns visionen om hur sverige ska bli världens bästa skola? I en tidningsbilaga i DN, WoW.. andas 80-tal... Tänk om ...
Jämför med http://k12onlineconference.org/

Var finss den samlade debatten kring dessa frågor nätet, har du några tips?