måndag 10 november 2008

Vi befinner oss i skilda världar!


Internet har förändrat våra liv för alltid. Den äldre generationen har tagit till sig Internets möjligheter baserat på deras erfarenheter om hur de lärt sig kommunicera. Detta har resulterat i att vi fick web 1.0 och mail men den nya generationen som växt upp med Internet har inte fastnat i det gamla utan tagit till sig de möjligheter att kommunicera på nätet, den så kallade sociala webben, nätverk eller web 2.0 med communities (Bilddagboken, MySpace, Facebook mm), SMS, IM (MSN, AOL, AIM, ICQ mm) där kommunikationen är direkt och gensvaret snabbt. De är vana att alltid vara uppkopplade. Om detta kan vi diskutera men faktum kvarstår att så är det.
Det kan vi läsa om i en relativ färsk delrapport (no 6) i forskningsprojektet InternetExplorers och rapporten är en jämförande analys av två genomförda användarstudier. En sammanfattning finns att läsa på ett blogginlägg på Forum Internet en tankesmedja om interaktivitet.
Jan Svärdhagen skrev redan den 5 november om detta på sin blog IT&Etik. Stefan Pålsson skriver i sin Omvärldsbloggen den 7:e Skilda världar - skilda vägar? Anders Erenius hänvisar idagens inlägg till Computer Sweden om deras artikel om samma sak. Dessutom vaknade jag förrgår till Vetenskaps Radion som tog upp samma ämne. Så det verkar som om Håkan Selg och hans team har tryckt på en ömknapp.
Jag har sagt det innan på denna blog men våra ungdommar använder Internet på ett annat sätt än vi tänkt oss eller kan förställa oss om vi inte deltar på deras spelhalva. För det är dit vi måste ta oss. Inte efter utbilningsdagen i juni nästa år eller när vi får tid utan vi måste ta oss dit nu!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror faktiskt inte att skolan någonsin kommer hinna fatt ungdomarnas användning av Internet. Är inte lika säker på att det är ett måste heller.

Unknown sa...

Peter!
Jag tror nog inte heller att vi någonsin hinner i fatt men vi måste se till att inte hamnar ännu längre efter dem än vi redan är...