fredag 28 november 2008

Digital kompetens!

Jag blev i förra veckan ombedd att förbereda och spela in ett kort anförande om digital kompetens som en av våra utvecklingsledare skulle använda sig av när han framförde sina tankar om skolan framtiden för nämnden. Han har valt att tala om EU´s åtta nyckelkompetenser för ett livslångt lärande. Jag skulle då dyka upp i hans PowerPoint med en film tänkte han och tala om digital kompetens. En trevlig tanke tyckte jag och tackade ja. Nu är den färdig och jag spetsade till det genom att lägga ut den på Youtube för alla att se och även den församling som skall lyssna på föredraget. Man skall ju leva som man lär. Resultatet har ni här nedan.
Är det något som fattas något som borde strykas?
Kommentera för det finns tid att ändra fram tom den 1 december...
Ha en trevlig helg!



I veckan passerade vi en viktig tidpunkt...

torsdag 27 november 2008

En till en tanke som slog mig.


Idag betalar skolorna i min kommun ca 17 500:- för en bärbar presetanda dator inklusive licenser, service och garanti i tre år. Det är en Fujitsu-Siemens LB S6420 /C2 P8400/2x1GB/DVD/120GB/ WIFI 5300/UMTS för den teknikintresserade.
Efter den tiden tappar denna dator A-status och hämnar i onåd hos IT-avdelningen om den krånglar. Resultat byta till en ny dvs en livslängd på ca 3 år.

En tanke som slog mig är att leasa en MacBook inklusive licenser, service och garanti i tre år kostar 12 600:- för Falkenbergs kommun. Leasing har tills nu varit ett frågetecken i kommunal ekonomi men i och med avtalet mellan Göteborg stad och tre Apple-leverantörer öppnas nu denna möjlighet enligt min mening för kommunal verksamhet.

Nu har jag fått en mail från Apple där de anger 10 980 kronor för 3 år och då ingår för Falkenberg; dator, licenser, service, garanti, utbildning av pedagoger, försäkring inkl allrisk moment, det trådlösa nätet, utbytesdatorer (ca 2%), tekniker på plats för förebyggande service var tredje vecka och slutligen ett mindre antal parallells licenser för specialpedagogiska ändamål. Inte dåligt! It-avdelningen vad säger ni?

Vad är det vi håller på med!


onsdag 26 november 2008

Seglen är uppe och fyllda och de är på väg!

Anders Erenius elever har startat ett religionsarbete om Islam och Judendomen där redovisningarna görs som bloggar.

Grattis elever!

De var tydligen lite avvaktande till att börja med men nu är de igång.

Bara kolla vad de kan åstadkomma.

http://religonbw.blogspot.com/ En fejkad resa! Smart grepp.

http://www.axeldapaxel.blogspot.com/ Han testar att göra video!

Gå in och ge dem uppmuntrande kommentarer och konstruktiv kritik.

tisdag 25 november 2008

Livet går vidare och nya upptäckter är på gång!

Stefan Pålsson skrev häromdagen om att Henry Jenkins skall sluta på MIT. Jenkins har enligt Pålsson framstått som en av de mest framstående Media forskarna och kommer i framtiden att arbeta på University of Southern California. En hel del av sin forskning tar han med sig och nya omgivningar brukar ju ge ny inspiration så vi kan nog förvänta oss massor av nya intressanta rön från hans grupper även i framtiden.
På MIT har han lett många projekt vara av forskarna i projektet New Media Literacies nyligen producerade en video där de kort och koncist presenterar sitt perspektiv på mediautvecklingen och hur kraven på bildning och lärande förändras. Det finns goda skäl att hålla ett öga på vad de gör framöver!
Idag läser jag att även Anders Erenius uppmärksammar detta i sin blog under parollen Vad vi behöver kunna har förändrats. Tur det för det har ju hänt en del i under min livstid...


måndag 24 november 2008

Skolväskan, Word Magnet och en blogg att följa!

Jag skrev innan idag om att det kändes som julafton redan.
Nu har jag hittat din blog Jocke! Känns gött!
Du tipsar där om Skolväskan som ni har i Ystad!
Jättefin resurs som bör användas av alla med massor av bra länkar presenterade på ett trevligt sätt. Tack!

Tack till Henrik Widaeus som har lämnat en kommentar till mitt inlägg "En interaktiv skrivtavla för 625 kronor!!!"
http://wiimote.wikispaces.com/Wiimote+i+klassrummet

Där visar Henrik hur man kan använda en WII-remote skrivtavla, se nedan, för att med hjälp av Word Magnet analysera en text eller skapa en ny utifrån en redan existerande. Tack Henrik för två fina tips!

Google Earth för att öka skrivlusten

Idag är det mådag och en månad kvar till julafton. fast arbetmässigt känns det som det redan är julafton. Jag hittade och skrev för inte så länge sedan om en ny blogg ICT in my classroom som innehåller massvis av tips och idéer för klassrummet.

Nu senast har jag hittat en guide hur man kan använda Google Earth för att inspirera till skrivande genom att göra en virtuell resa och skriva om den. Fantstisk idé! Kreativt!!
Lägg sedan till Classroom 2.0 så blir det nästan för mycket att ta in på en gång...

Jag har även testat att dela min presentation från skolforum och Bibliotek -IKT på Gunnesboskolan via SlideShare. Den första har redan visats 16 gånger och det utan att jag gjort reklam.

Men man kan också göra hela presentation en via denna sidan. Se ett exempel nedan.

Web2.0 and the Future
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: edayz08 vet)


Nu är ni 11 som visar att ni följer denna blogg genom att klicka på "Följer denna blogg" till höger...

fredag 21 november 2008

Minns ni anrika LIFE magasin?


LIFE magasin skapade på sin tid fotografikonsten. Deras arkiv är en källa för inspiration och njutning.
Nu finns den tillgänglig för oss alla. De har nämligen tillsammans med Google skapat en söktjänst på deras bildarkiv. LIFE photogalleri hosted by Google

Tack till IT-mamman för tipset

onsdag 19 november 2008

Kommentera direkt på webben...

...och samla dina och dina kompisars/elever/kollegors/ bokmärken tilsammans och dessutom kunna kommunicera.
Jo det går dessutom kan man online i real tid bygga upp dokument tillsammans och kommentera dem på Diigo.com
Hur Coolt som helst!

CLASSROOM 2.0

Jag har hittat en fantastik resurs.
http://www.classroom20.com/
På denna sida har man skapat en Ning-resurs om Classroom 2.0 och att använda Web 2.0 i klssrummet.
Gå in och kolla! Sign up Sverige så kan vi skapa undergrupper för oss eller delta i andras!
Jag får genast många idéer för framtidens klassrum...

Kolla in "Tour of Web 2.0" webcast video när ni väl är där... ligger till vänster.


tisdag 18 november 2008

Google Voice Search i iPhone


Google har gjort en fantastisk applikation till iPhone.
Lyft telefonen till örat och säg vad du söker så får du ett svar direkt från Googel!
Hur coolt som helst. Ända set becken är att man skall tala engelska helst med amerikansk brytning...
Låt säga att du behöver en karta. Lyft telefonen och säg Map och vips du har en karta på stället. Eller om du är sugen på pizza i en främmande stad. Säg Pizza så känner telefonen av var du är och ger förslag. Klicka på "vägen dit" så får du dessutom en vägbeskrivning...
Se introduktionsfilmen här nedan!

I Ekavador gör dom det!...

och i Peru och i en massas andra uländer gör dom det...
De satsar på den största resursen de har.

Deras Barn!

men vi i Sverige gör det inte. Jo vi satsar gigantiska resurser på våra skolor men ger det resultat.
Ja i viss mån men om vi nu kan se att framtiden finns i datorn, för det är vi nog rätt ense om utom i skolan, så varför kan vi inte göra som de gör i Ekvador, Persu Libien mm
En dator till varje skolbarn
Se filmen om när Nicolas Negroponte talar om OLPC (One Laptop Per Child)



Give One - Get One! OLPC XO till Sverige


Jag har gått och grunnat på en sak ett tag och nu har jag vinklingen. Tack!
Jan Svärdhagen gav mig den idag, precis. Han skriver om att OLPC (One Laptop Per Child) har kommit till Sverige i sin IT & Etik idag. Han menar att detta är årets julklapp. Det borde den vara och precis som Jan gillar jag att projektet heter just Ge en Få en. För det är väl det som julen står för.
OLPC startade av den smått legendariske Nicolas Negroponte som startade MIT Media Lab mm. Vill ni se hur han dels preseneterade idé på TED 2006 eller när man skickade första datorerna så klicka på länkarna nedan.
TED feb 2006 Nicholas Negroponte: The vision behind One Laptop Per Child
TEDdec 2007 Nicholas Negroponte: One Laptop per Child, two years on
Passa även på att se när han redan 1984 gjorde 4 förutsägelser där 3 är sanning idag!

Skolan måste kommunicera men hur?

Idag satsar många kommuner och skolor på dyra IT-system för att kunna förmedla den informationen som man tror att föräldrar och elever vill ha.
Men hur många av oss har frågat elever och föräldrar vad de vill ha?
Richar Gatarski skriver i en artikel i DIU ut ett föräldraperspektiv. Han är intresserad av skolan men ur ett föräldra perspektiv. Hans barn går där men han jobbar inte där. Det är nyttigt att se denna sida av skolan med.
En sak som han tycker vi kunde gjort och det till en kostnad av 0 kronor är att alla lärare börjar blogga om sitt ämne för sina elever och till föräldrarna. Genast har vi en två vägs kommunikation som skolan via hemsidan kan hänvisa vidare till.
Jag tror att hemsidan måste användas mer effektivt och mer levande. Den skall inte vara en envägskommunikation utan en möjlighet till dialog. Därför är bloggen bara för om du skriver något kan din publik reagera och lämna kommentarer. Dessutom är det enkelt att starta driva och underhåller kostar inget.
I vårt uppdrag ingår även skriva IUP och skriftliga omdömmen som elever och föräldrar kan ta del av. I vissa fall även möjlighet att ha en portfolio om man arbetar med det.
All kommunikation med hemmet måste ses som något gott, men till vilket pris och varför skall vi satsa en massa pengar på system som kanske inte används. Jag tänker på tex e-post. Eleverna får idag en e-post av skolan och lagringsutrymme på serverna. Men ärligt talat hur många av er skulle börja använda en e-post som ni vet att ni bara kommer att ha en begränsad tid... Är det inte bättre att eleverna ges möjlighet att koppla sina egna konton till vårt system. Väljer de gmail, Microsoft Live, Yahoo eller motsvarande får de dessutom plats med upp till 50 000 mer lagringsutrymme än vad vi idag har möjlighet att ge dem!
En annan sak som jag länge velat få till är en möjlighet att nå eleverna på ett enkelt sett. De hänger på Bilddagboken (BDB), Facebook, IM (MSN, AIM, ICQ mm). Tänk om man kunde pinga dem där när man vill dem något... Enkelt! Ge eleverna möjlighet att koppla sitt IM-konto, e-postkonto, BDB eller dylikt till deras kontaktkort.
Vet de om att det är den vägen som jag som lärare kommer att meddela dem viktiga saker som har med deras utbildning att göra som kommer de att koppla för de vill lära sig men kanske inte det vi vill att de skall eller när vi vill att de skall men

lära sig, det vill alla barn!
Det ligger i deras natur!


Under Skolforum talade jag med de stora lärplattform leverantörerna om detta utan att få så mycket respons utom från en. Unikum. Jonas Ryberg var inne på exakt samma sak, men så säljer han en enkel produkt som specialiserat sig mot IUP och elevdokumentation med Portfolio.
Kvarstår dock att kanske är bättre att satsa på mindre enheter som man kan bygga ihop till en fungerande enhet. Genom att använda sig av hemsidan som portal. Bloggar för kommunikation med elever och föräldrar om det daglig lärande och vad som är på gång. En eller flera verktyg för IUP, Portfolio/elevdokumentation/skirflitga omdömmen, närvaro där det finns stora möjligheter att anpassa kopplingarna till och från eleverna föräldrarna. Om de gör delaktiga i skapandet av kontona så blir det också mindra adminsitration av dessa för kommunen och ansvaret hamnar hos föräldrarna. Hmm kanske en idé vad säger ni?

måndag 17 november 2008

Ni MÅSTE se denna film!

I'm totally blown away by Sir Ken Robinson and his talk "Do Schools i Kill Creativity?"

Jag ka ninte säga det på något annat sätt ni måste unna er 20 minuter och lyssna på detta föredrag om varför vi måste ändra vår skola från grunden! och förresten, tänk vad det är bra med IKT så att vi alla kan få uppleva alla dessa fina fantastiska tal hemma eller på jobbet.

I have a dream!

Alla borde titta på dessa framträdanden från TED



Förresten nu är ni 8 som har klickat på länken "Följer denna blogg"
Tackar och bugar välkomna!

fredag 14 november 2008

Fråga Fredrik har en poäng!

Idébok för föräldrar av Fredrik Härén med undertiteln att bevara din barns kreativitet och behålla din egen. OM den pratar Fredrik Härlén i bonusmaterialet till sitt Sommerprogram som finns att ladda ner på iTunes. Gör gärna det ladda ner Sommarprogrammen och lyssna, det finns väldigt många bra program där...
I avslutningen av programmet säger Fredrik något mycket tänk värt. Hela boken handlar om varför barn slutar med att vara kreativa och det är på det temat som Fredrik säger att istället för att svara på barnets fråga om tex "Är himlen hård?" första ställa frågan "Vad tycker du?" och sedan låta dem ge sin syn. Först där efter så kan man säga "OK men vet du vad, forskarna tror att himmeln är..."

En tänk värd tanke tycker jag...

Nu är ni 6 som visar att ni läser denna blogg regelbundet. Ni andra som gör det får också jättegärna klicka på "Följ den här bloggen" i menyn till höger under gadgeten, det heter faktiskt så, Bloggintresserade. Då kan jag och alla andra se att ni följer min lilla blogg.

torsdag 13 november 2008

Professor Wikipedia

En underfundig och rolig video hänsvisa Peter till på sin blogg Webbpedagogik idag.
Den kan kanske vara lite stötande för vissa men väl värd en titt...

Alla böcker i världen med fri tillgång för alla!

Låter som en utopi. Men det finns faktiskt en person som är på väg att lyckas med detta. Brewster Kahle som under rubriken "A digital library, free to the world" talar om hur gör och hur långt de faktiskt redan kommit!
Här kan ni se hans föredrag som publiceras genom TED (Technology, Entertainment, Design) som de själva säger "ideas worth spreading" genom att publicera olika föredrag värda att se och inspireras av och det finns många att lyssna på...




Ni som anser att ni läser denna blogg regelbundet får jättegärna klicka på "Följ den här bloggen" i menyn till höger under gadgeten, det heter faktiskt så, Bloggintresserade. Då kan jag och alla andra se att ni följer min lilla blogg.

onsdag 12 november 2008

Att ha eller inte ha

Det är Frökens Funderingar för idag, eller egentligen igår.
Detta inlägg handlar om Västnytts inslag igår om att 53 skolor inte har och bara 8 skolor i Västsverige har filter som blockerar sidor på Internet för eleverna. Även TextTV tog upp det igår.

Grattis Västsverige
, säger jag, som har så vidsynta ledare att ni inte behöver ha filter.

Om filter eller inte har jag skrivit om förr i denna blog och ni som följer den vet mycket väl att jag INTE tycker att filter är något att ha i maskinerna utan skall finnas i huvudet på eleverna. Detta tycker också Fröken!
Hon passar på att hänvisa till en bra artikel av Stig-Roland RaskLeda med IT som jag hoppas att alla skolledare läser.
Ni som läser detta och inte är skolledare gå till er/era skolledare och se till att de läser Internet utmanar och provocerar!

Ni som anser att ni läser denna blogg regelbundet får jättegärna klicka på "Följ den här bloggen" i menyn till höger under gadgeten, det heter faktiskt så, Bloggintresserade. Då kan jag och alla andra se att ni följer min lilla blogg som förövrigt passerade 7000 visningar med rågen igår. Tack för det och tack för alla kommentarer och inspierarande tillrop!

tisdag 11 november 2008

Det är dags att samarbeta!


Med hjälp av vinnaren av juryns speciella pris vid Guld Äpplet 2008, Johan Lindwert har vi alla möjlighet att göra vår lärar gärning enklare genom att samarbeta.
Om 1 av 20 lärare gör och lägger upp 5 filmer på Teacher On Demand så har vi en skatt på 30 000 filmer som våra elever kan lärar av!

Att ni sedan egentligen har skapat en stor del av er PIM 5:a på vägen får man se som en Bonus.

Anmäl er nu och börja skapa!

måndag 10 november 2008

Årets Guld Äpple till Annnas burkar och Framtidensklassrum


Äntligen har Anna Kalla fått en del av den uppmärksamhet som hon skall ha efter många år av fantastiskt arbeta med Annas burkar. Hon har i år tildelats årets Guld Äpple på Skolforum.
Här presenteras Anna i en film från Youtube

Årets särskilda pris går till Johan Lindwert för hans arbete med Framtidens klassrum och Teacher On Demand



Ett stort Grattis till pristagarna för en välförtjänt utmärkelse!

På hemsidan Framtidens klassrum kan vi bland annat läsa och höra om att i Falkenberg har man idag 130 klassrum utrustade för framtidensklassrum.

Vad krävs? Ja egentligen bara en projektor och högtalare...

Det är för mig obegripligt att inte alla klassrum i sverige är utrustade med detta. Det är en totalkostnad för klassrummet på ca 7-9000 kr. Fördelat per år blir det under 3000 kronor och per arbetsdag för barnen knappt 15 kronor eller 50 öre per barn i en normal högstadieklass!
På vår skola har vi lyckats få til l4 sådana klassrum. Jag gissar på att det kanske finns ytterliggar kanske och då räknar jga rätt högt 10-20 sådana klassrum till i Lund, Året skolkommun!

Det är dags att ge alla elever tillgång till ett bra aktuellt läromedel til en kostnad som av ca två klassuppsättningar av en vanlig geografibok!

Skärpning Sveriges rektorer och lärare.
Tänk framåt!
Tänk utanför boxen!

Vi befinner oss i skilda världar!


Internet har förändrat våra liv för alltid. Den äldre generationen har tagit till sig Internets möjligheter baserat på deras erfarenheter om hur de lärt sig kommunicera. Detta har resulterat i att vi fick web 1.0 och mail men den nya generationen som växt upp med Internet har inte fastnat i det gamla utan tagit till sig de möjligheter att kommunicera på nätet, den så kallade sociala webben, nätverk eller web 2.0 med communities (Bilddagboken, MySpace, Facebook mm), SMS, IM (MSN, AOL, AIM, ICQ mm) där kommunikationen är direkt och gensvaret snabbt. De är vana att alltid vara uppkopplade. Om detta kan vi diskutera men faktum kvarstår att så är det.
Det kan vi läsa om i en relativ färsk delrapport (no 6) i forskningsprojektet InternetExplorers och rapporten är en jämförande analys av två genomförda användarstudier. En sammanfattning finns att läsa på ett blogginlägg på Forum Internet en tankesmedja om interaktivitet.
Jan Svärdhagen skrev redan den 5 november om detta på sin blog IT&Etik. Stefan Pålsson skriver i sin Omvärldsbloggen den 7:e Skilda världar - skilda vägar? Anders Erenius hänvisar idagens inlägg till Computer Sweden om deras artikel om samma sak. Dessutom vaknade jag förrgår till Vetenskaps Radion som tog upp samma ämne. Så det verkar som om Håkan Selg och hans team har tryckt på en ömknapp.
Jag har sagt det innan på denna blog men våra ungdommar använder Internet på ett annat sätt än vi tänkt oss eller kan förställa oss om vi inte deltar på deras spelhalva. För det är dit vi måste ta oss. Inte efter utbilningsdagen i juni nästa år eller när vi får tid utan vi måste ta oss dit nu!

fredag 7 november 2008

Vi behöver en vision med IT i Sveriges skolor NU!

Ander Erenius Tycker Till Om IT i Skolvardagen med
I Computer Sweden (CS) 7/11-08 kan man läsa att "IT står emot varselvågen". Det är bara 0,8 procent av varslen som härrör från IT-branchen.
I sig är väl detta ingen jätteöverraskning. IT är fortfarande hett och nytt. Men märk väl branchens tidning (CS) har funnits sedan 1983.

Observera att vår läroplan LpO94, som oftast tilltalas den nya,
kom för 14 år sedan!

IT är en STOR del av vår vardag och inget tyder på att det kommer att minska, se bl.a. mitt inlägg om mobilt Internet. Därför måste vi i skolan också ta till oss de nya möjligheterna med IT.

Men vi behöver också en vision ett mål att sträva mot från centralt håll.

I England har man insett detta från central nivå och där statsas och formuleras visioner!
Stefan Pålsson skriver på KK-stiftelsen - Framtidens lärande om Ett digitaliserat arbetsliv kräver digital kompetens. Där han hänvisar till en engelsk organistation, e-skills UK,
...som drivs gemensamt av de brittiska arbetsgivarna inom IT- och telekomsektorn. Syftet är att arbeta för att digitala kunskaper och färdigheter ska ges en större plats i skolans undervisning, på universitetet och i kompetensutvecklingen i arbetslivet.

De har producerat en massa material redan och ett antal filmer om vad de vill. Denna tar bara 5 minuter men är väl värd en titt från er.


Tycker lilla jag som fortfarande inte fått fram pengar för att resa till BETT09...

onsdag 5 november 2008

Hitta annonser nära dig!

OK detta kanske inte har så mycket med skola att göra men...
den är Cool ändå. Kolla in http://www.annonskartan.se/

Den mobila webben kommer att förändra vårt liv för alltid!

Jag läser idag om hur man kan använda den mobila webben i Richard Gatarskis blogg webconverse.
Han ger exempel på hur HM ger kunderna möjlighet att skriva in PLU-koden till ett plagg de vill ha men som inte finns ideras storlek, i en framtid via kameran direkt, för att sedan se i vilka affärer det plagget finns i rätt storlek... Coolt
De visade också en rätt avancerad iPhone-appidé för IKEA. Där man går runt i varuhuset, shoppar parallellt i phonen, ritar ett rum, får inspiration, hittar varorna, med mera. Till sist, utifrån vinkatalogen från Allt Om Mat. Appen fanns på riktigt, Sofia demonstrerade den live genom att koppla iPhonen till projektorn. Hon sökte i katalogen (på land och prisvärdhet), plockade fram några viner och vi såg kvalité, etc. (Det visade sig sedan efter presentationen att appen kördes på en Nokia men det såg ut som den kördes på iPhone hälsar Richard i efterhand)
Som sagt med de mobila enheterna vi redan idag har och tillgång till ett 3g-nät med fast taxa finns det otroliga möjlighter som alla tjänar på om man ser dem.
Richard tar även upp ett tänk värt exempel från Sofia Svantesson VD och grundare v Ocean Observations där hon gav ett exempel på hur operatörerna skulle kunna tjäna pengar och hur vi konsumenter skulle tjäna tid och information
Tex att i stället för att få SMS typ “välkommen till Tyskland, här kostar det skjortan att använda sin mobil” så kan det bli “välkommen, här är tre länkar till intressanta grejor”.

Den som lever får se...

tisdag 4 november 2008

Woices - Lämna ett Eko efter dig på kartan!

En rolig sida, woices.com, som jag fått del av från ICT in My ClassRoom.
Man kan lämna Ekon efter sig på kartan och lyssna på vad andra lämnat...

Ett magiskt nummer passerade i revy...

Rolig ordbok


skriver Seija i It för pedagoger. Det är en wiki för den IT-pedagog referens grupp som Seija driver och som jag ingår i..

Denna "ordbok" som heter wordia ger användarna möjlighet att med en video definera ord som har betydelse för dem...

Skoj approach tycker jag och säger som Seija
Finns det fler likande sajter?

Comics för klassrummet!


Erica talade om att skriva sig till språket på Skolforum och alla sätt som leder till målet är ju bra.
På sidan Comics kan man med hjälp av några foton och en story snabbt göra en seriestrip. Samma funktion finns på våra Mac:ar med programmet Comic Life från plasq
Jag tror att ju fler sätt vi ger eleverna att redovisa desto större inlärning för de kommer att finna en glädje i att skapa och i glädjen finns nyckeln till framgång!

ICT in My Classroom!


Tack vare IT-pedagogen har jag hittat en fantastisk blogg från God Old England.
Ted Barlett skriver om sina funderingar om IKT i sitt klassrum.
Mycket intressant läsning vill jag säga.
Ni hittar hans tankar på ICT in My Classroom

måndag 3 november 2008

Jag ser dem komma över skolgården!



I höstsolens sken ser jag dem hasta över skolgården med datorn i famnen.
Som om det var ett barn.
Jag vet att vi är lyckligt lottade på vår skola med en ledning som ser möjligheterna och inte problemen . Som pedagoger har vi fått ett fantastisk grund att bygga på med både pedagogiska idéer som fått förankrats och en infrastrukutur att bygga på men...
Tyvärr så har vi inte nått fram ännu.
  • Det finns inte en projektor i varje klassrum (199:-/mån)
  • Det finns inte en dator till varje lärare (300:-/mån)
  • Det finns inte en dator till varje elev (300:-/mån)
men de hastar likväl över skolgården med datorena i sin famn som om det var ett barn...
tänk om de kunde få var sin...

Blå tårar - Jag fick ett mail....


Jag fick ett mail från Robert Klavus!
Ha skriver om ett projekt som han startat i sann web 2.0 anda där han helt enklt kommer att publicera sin nya roman kapitel för kapitel på weben!
Blå Tårar heter den och utspelar sig i en skola under sex veckor inför skolavslutning. Det är en berättelse om möten och hur det kan påverka oss som människor, en berättelse med många oväntade vändningar. Den berör väldigt stark utanförskap och mobbing. Bl.a. har en av huvudpersonerna en sjukdom som gör att hon luktar, stinker, fisk och har levt i ett starkt utanförskap i hela sitt liv.
Det är en berättelse som vänder sig till lärare, föräldrar och folk som jobbar med ungdomar men även en berättelse för ungdomar att läsa.

From denna vecka kommer han att börja publicera kapitel för kapitel och då inte bara som text utan både på video, mp3 så det låter ju riktigt lovande...
Det första finns som aptitretar sedan en tid och ni hittar den här