Det stämmer att man lär så länge man har elever. Någon sa en gång
sån länge man har en lever ...
sån länge man har en lever ...
Inte att man lär sig allt man måste vet i framtiden.
En helt annan modell än den vi växte upp med...
Dessutom har den ett viktigt budskap: samhället digitaliseras snabbt men utbildningssektorn halkar efter. Den ligger till och med efter kolgruvorna! Alltså är det angeläget att börja tänka - och handla! - för att få fart på utvecklingen.
som Stefan Pålsson skriver i Framtidens lärande.
Se filmen och diskutera, mycket intressant Stefan avlutar med
Men kanske kan den fungera som en möjlig katalysator för debatten som även når in till beslutsfattarna? Och den har ju ett mycket tänkvärt innehåll!
Titta på videon - och börja diskutera!
En IKT-pedagogs Fundringar om söka, värdera, använda - digital kompetens som skolan behöver
Jonas Hällebrand, IKT-pedagog från Gunnesboskolan i Lund, berättar konkret och vardagligt om det pedagogiska samarbetet mellan lärare och bibliotekarier. Hur kan man arbeta med informationsökning samt dra nytta av samordningen kring skolans material och resurser?
Undersökningar visar att de anställda surfar bort flera timmar i veckan. Allt fler arbetsplatser börjar filtrera bort privatsajter. "Vi spärrar en herrans massa adresser och fildelningsprotokoll", säger Smittskyddsinstitutets it-chef Mikael Strålfors.
Just nu genomför Sony BMG en unik kampanj på Bilddagboken med syfte att marknadsföra Amanda Jensens debutskiva.
Fantastiska möjligheter ligger och väntar på de företag som är lyhörda nog att använda dem på ett smart sätt. Och risken att göra bort sig väntar på de övriga ;-)
Idag disputerade Fredrik Paulsson på en intressant avhandling om lärplattformar och lärobjekt vid KTH i Stockholm: Modularization of the Learning Architecture: Supporting Learning Theories by Learning Technologies. Fakultetsopponent var Miguel-Angel Sicilia, som sedan flera år tillbaka forskar och undervisar kring lärandeteknologi och den semantiska webben vid Alcaláuniversitetet i Spanien. Fredrik är verksam vid Institutionen för interaktiva medier och lärande, Umeå universitet, och har länge arbetat med en rad konkreta projekt inom det här området. På senare tid har han framför allt ägnat sig åt söktjänsten Spindeln och EU-projektet MELT, som gör det enklare för lärare och elever att hitta digitala lärresurser som kan användas i undervisningen. Hans utgångspunkt är att de båda begreppen lärplattform och lärobjekt har sina rötter i ett behaviouristiskt perspektiv på undervisning som numera ofta upplevs som alltför fyrkantigt och förenklat. Därför förespråkar han istället ett mer modulärt och flexibelt synsätt, så att det blir möjligt att skapa digitala lärmiljöer som kan anpassas till den konkreta lärandesituationen. Lärprocessen kan inte förutses som ett visst antal givna steg som följer på varandra, utan beror helt och hållet på de villkor som gäller i olika situationer. I avhandlingen skisserar han ett ramverk för en virtuell lärandemiljö som kan anpassas till olika lärandesituationer och -perspektiv. Ramverket kan även kombineras med den pågående utvecklingen mot en mer semantisk och intelligent webb. Här är målet att tjänster, baserade på metadata, kan ta hänsyn till användarnas olika önskemål och behov.
En stor del av arbetet mot den semantiska webben, ibland kallad Webb 3.0, sker inom det så kallade Dublin Core-initiativet. Här tar man fram den metadatastandard som ligger till grund för de nya webbtjänsterna, och just nu diskuterar man bland annat hur Fredrik Paulssons forskning kan användas för tjänster som rör utbildning och lärande.
Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen!Håller med Stefan om att det låter mycket intressant även om det är lite väl teoretiskt fortfarande, för mig i alla fall, men möjligheten att anpassa innehåll till deltagaren är ju helt i Vygotskijs anda...
Sveriges blivande lärare ska bli bättre på informationsteknik. Högskoleminister Lars Leijonborg lyfter nu it-kompetens som ett prioriterat område när lärarutbildningen görs om.
Som någon sa i en blogg jag läste men inte minns vem...
Han fortsatte med att säga
... vad har jag gjort för att förtjäna Jan Björklund?
I en annan blogg som jag med stort nöje läser, Ulf Tornberg är nämligen rektor på min skola eller rättare på en av mina skolor. Han är dock en ledare som jag har stor respekt för. I sin blogg Ledarbloggen skriver han igår om Klass 9A...
Trots det kan jag ge programmet ett berättigande, eftersom det ju faktiskt fokuserar ett väldigt väsentligt ämne; lärande. Problemet med serien är att "vanliga" människor inte har så lätt att skilja det ena (vettigheterna) från det andra (flosklerna), och därmed blir det en ganska snedvriden bild. Också en ganska "lättköpt" bild, som är alltför tillrättalagd rent dramaturgiskt och som därmed är rent av manipulativ. Lättköpt och farligt, i alla fall när tunga politiker (läs: Ilmar Reepalu) tolkar regisserade scener som verklighet.View Original Article
Politiker borde förstå att skolan är mer komplex än så, både i Malmö och i Lunds stad.
All forskning inom området visar på att vid en satsning på skolbibliotek får man en stor inlärning
(min översättning från engelskan)
“The library to me is a grand bridge – taking me out of the world of information to birth of knowledge", Richard Jonas, Australian Poet