Bambuser har äntligen en app för iPhone och jag har testat. Ni hittar resultatet i högermenyn en bit ner...
Fungerar klockrent tycker jag. I alla fall på andra försöket.
Apple har givetvis släppt en julreklam för iPhone och App-Store!
Njut God Jul!!
Våra barn växer upp i en värld där tillgängligheten till information är i det närmaste obegränsad. Att de då ska lära sig årtal för krig, kungars namn, floder i Italien och andra fakta utantill bara för att fylla en läroplan känns väldigt fel. Jag säger inte att de inte ska lära sig dessa saker i skolan, men syftet med att lära ut skall vara för att ge eleverna ett bra bullshitfilter.
Vi är världens mest IT-mogna land.
Vi är det land i världen som har bäst förutsättningar att ta den absoluta tätplatsen i Kreativitetssamhället, som ju nu kommer efter Informationssamhället. Det har Richard Florida redan talat om för oss, men ingen lyssnar.
Enligt Inglehart, Welzel & Foa är svenskarna dessutom i princip världens lyckligaste folk. Läs mer om det HÄR.
Hei!Mer info finns att hitta om du söker på skriva sig till läsning på Google
Ved surfing på "att skriva sig till läsning" oppdaget jeg din interessante blogg, med siste artikkel, der du kommenterte Erica Lövgren og Guldäpplet.
Men så skrev du om "ljudande tangentbord" Det var vel fra TV programmet Skolfront: Ut med pennan-in med datorn? Jeg mener dette kan være nyttig for svakere elever, men ellers er pararbeide bak datorn sentralt for meg. Her får du to elevers "ljudande", de hjelper hverandre, intens muntlig kommunikasjonstrening om hva de skal skrive, og det er gratis. Som studiodiskusjonen til slutt viste, brukte Brickebacken bare gratis begagnade dator+skriver, ingen internetttilkopling. Selvsagt trenger klasser på høgre trin mer avanserte saker men for F - åk2 mener jeg det viktigste er å bli duktig til å skrive og lese. Da får de bedre utbyte av de mer avanserte ting senere.
Her kolliderer jeg ofte med IT teknisk ansvarlige i Sverige. Mange lærere får ikke bruke gratismaskiner fordi IT ansvarlig er redd for ekstra arbeid med å serve disse maskinene. Så sant de ikke er tilkoplet internett og kun brukes som skrivemaskiner blir det sjelden problem. Dersom det blir problem, bare kaster en datorn og henter opp en nygammal fra lageret i kjellaren.
Beste helsing
Arne Trageton
Eleverna var väldigt spända, och det här märktes att de tyckte var jättekul.
Först hade sexorna förberett ramsor där de mindre barnen skulle fylla i ett rim. Sedan blev det frågestund.
- Hur är det att gå i 6:an? undrade någon,
- Ska det bli spännande att börja i 1:an?
- Gillar ni fotboll?
Att kommunicera med skypes videomöte kändes enkelt och inspirerande. Direkt efter mötet funderade 6-åringarna på om de i vår skulle kunna åka till sexornas skola och hälsa på "på riktigt".
Det finns flera fördelar, som jag ser det:
Vi blir inte lika tidsbundna: Det är lättare att lägga in strötider för läraren, det gör inte så mycket att det inte är fem samtal på rad, eftersom man inte behöver vänta ett par timmar i skolan innan föräldern kan komma. Är man hemma kan man utnyttja tiden mellan två samtal till annat. Miljömässigt spar vi in transporter till och från skolan + de utsläpp som då sker.
Tänk på skolor med riksintag, eller där den ena föräldern bor långt borta, plötsligt kan de enkelt vara med!
Nackdelar? De första samtalen vill jag nog träffa vårdnadshavarna ändå, när jag fått en ny klass. Det kan nog vara bra för föräldrarna att få känna in skolans miljö på plats också.
Men jag skulle gärna sedan, när en relation finns etablerad, mycket väl kunna ta en majoritet av samtalen via Skype.
Och tänk så smidigt att använda det till de uppföljningssamtal där man egentligen bara konstaterar att de insatta resurserna har gett resultat!
Japp, jag ska definitivt prova!