tisdag 29 april 2008

Web 2.0 är här - leve framtiden!

Hi it's me I'm back! ...
...skrev Frank Zappa för en massa års sedan i sin smått legendariska Sheik Yearbouti.
Passar bara på mig. Det var ett tag sedan jag skrev.

I dagarna har det varit Web 2.0 Expo 2008.
Än en gång basunar man ut att den sociala webben är allt. Samma sak på BETT i januari.
Skolan måste, vilket jag skrivit om tidigare, anpassa sig för att nå ut. Ju mer man pratar med oss som arbetar i skolan desstu mer inser man är det är ute på nätet som vi måste ta vår framtid. Det är i web 2.0 produkterna vi kommer att hitta framtiden. Vilka återstår att se men vi måste testa, testa och åter testa och vara kreativa. Våra miljöer får inte låsas upp utan vi behöver tillgång till nätet ofilterat både till innehåll och tekniker.

Moln, Mashups, iPhone, Twitter och pengar är det stora på Web 2.o Expo i år. Open Source är också. Yahoo öppnar upp mer och mer men hur blir det med Pyttemjuks (läs Microsoft) fientliga bud. Vad betyder det för framtiden. Den som lever får se...

I kväll har vi sista avsnittet av Klass 9A att se fram emot och solen lyser. Jag ser ljust på framtiden trots allt.

fredag 18 april 2008

Pedagogik 2.0 - Föreläsning via webben

Har varit på föreläsning på Högskolan i Dalarna. inte fysiskt utan via webben från hemmet!
Både tids och miljöbesparande. Jan Svärdhagen hade många bra idéer som vanligt.
Missade en del pga VAB men det var en upplevelse i sig att vara med...

Pedagogik 2.0
Utvecklingen av Web 2.0 som fokuserar på dialog, nätverk och kolloborativt lärande. Med aktiva användare och möjligheten att ta informationen vidare i andra sammanhang, kan nya dimensioner och funktioner ta form på en webbplats. Den börjar att användas på fler sätt än som var tanken från början. Hur påverkar detta högre utbildning och vad innebär det för den pedagogiska utveckling inom nätbaserat lärande?Föreläsare: Janne Svärdhagen.Har du frågor eller kommentarer under seminariet maila: ikt.pentaplus@gmail.comNär: 15:00-16:00 FöreläsningsstödVar: mms://media.du.se/Fo6 (Windows mediaplayer behövs) och i Föreläsningssal 6, Högskolan Dalarna
pentaplus Debatt och föreläsningar med Pentaplus 2008 - Fredag 18/4 kl. 10:00 - 16:00

Blogged with the Flock Browser

torsdag 17 april 2008

Anställda på IBM väljer Mac framför PC

Blogged with the Flock Browser

tisdag 15 april 2008

Lärarnas lärande, forskningen och undervisningen

Jag saxra vilt från en visionär! Stefan Påhlsson som skriver i sin blogg IT och lärande

För drygt en månad sedan presenterade Kunnskapsdepartementet i Norge en ny undersökning om lärares förhållande till vetenskap och forskning. Den tar upp hur lärare på grundskolan och gymnasiet använder nya rön inom sina ämnen, och om de drar nytta av aktuella forskningsresultat som rör undervisning och lärande. Undersökningen beskriver också hur lärarna värderar betydelsen av att barn och ungdomar lär sig ett vetenskapligt arbetssätt i skolan.
Gymnasielärarna är den lärarkategori som är mest intresserad av integrera aktuell forskning i sin ämnesundervisning. De betonar också värdet av att eleverna verkligen lär sig informationssökning, analys och kritisk granskning. Däremot följer de oftast inte med i utvecklingen inom pedagogik och didaktik, och deras elever får sällan lära sig att arbeta på ett kritiskt och självständigt sätt.
Lärarna på grundskolan intresserar sig i ganska hög grad för vad forskningsläget säger om hur undervisningen bör se ut. De försöker även tillämpa detta i sitt eget arbete. Men de försöker i regel inte integrera aktuell forskning inom ämnena i sin undervisning, eftersom de framför allt fokuserar på grundläggande kunskaper och färdigheter.
Undersökningen visar att en hel del ser det som fullt möjligt att vara en bra lärare utan att vare sig följa med i forskningsutvecklingen inom sina ämnen eller när det gäller konsten att undervisa. De menar att forskningsresultaten helt enkelt är alltför abstrakta för att behandlas i ämnesundervisningen. Och de anser inte att lärandeforskningen tar upp frågor som är relevanta för det dagliga arbetet.
Den höga utvecklingstakten och föränderligheten i samhället ställer höga krav på att lärarna tillägnar sig aktuell forskning kring vad undervisningen ska innehålla och hur den ska gå till. Men vad krävs egentligen för att detta ska fungera? Laila Gustavsson, lärare och forskare på Högskolan Kristianstad, resonerar kring detta i sin avhandling Att bli bättre lärare.
Hennes slutsats är att lärare och forskare måste arbeta tillsammans och dra nytta av varandras kunskaper, insikter och erfarenheter. Inte minst är det viktigt att de börjar resonera kring hur olika sätt att undervisa påverkar elevernas förståelse och lärande. Och det handlar minst lika mycket om innehåll som om själva formen. Det är fortfarande viktigt att fokusera hur undervisning och lärande går till. Men det gäller att inte glömma bort vad eleverna faktiskt ska lära sig!
Lärarnas kunskapsdelning och gemensamma lärande, samt deras användning av aktuell forskning, är med andra ord avgörande för att kunna utveckla undervisningen och förbättra elevernas lärande. Samtidigt sker en ömsesidig befruktning av undervisning och forskning - vilket förstås är lika positivt för båda!

View Original Article

Stefan tar har upp en viktig sak för skolan. Vi pedagoger måste ta till oss detta, men även skolans ledning hela vägen upp till vår kära skolminster. Här krävs STORA utbildnings instanser. ÄR det kanske här PIM 2.0 kommer in som jag skrev om den 9:e, se min inlägg här

Nå vi på kommunal nivå behöver hjäl här. Lärarutbildningar och MSU vi måste komma igång frågan är bara hur?!? Men Lailia Gustavssons avhandling visar att det finns krafter som tar detta på alvar. Bra tycker jag!

Blogged with the Flock Browser

måndag 14 april 2008

Intet nytt men viss - Framtidens digitala lärverktyg?

I slutet av februari skrev Stefan Pålsson om att det börjar dyka upp små, bärbara datorer som kör Linux, använder flashminne istället för hårddisk, och som bara kostar ett par tusenlappar. Tillsammans med kostnadsfria Open Source-program och gratistjänster på Nätet kan många av dem säkert fungera alldeles utmärkt i skolan.

Såg dessa Asus EeeBETT i januari. Mycket intressant... (PS jag har lagt en länk till Wikipedia, so what säger somliga av er, visst men i bibliotekskretasr är inte wiki rumren men i datorkretsar är den och nu handlar det om en dator så därför länken...)

Precis vad jag pratade om med en av Lunds Gymnasiechefer om. Detta är precis vad skolan letat efter. Enkla billiga datorer som eleverna kan använda för att komma online där resurserna finns. Kan bli framtidens miniräknare, ni vet de vi fick i skolan. Eleverna ansvarar för sin laptopp och för sin backupp elelr lagring på nätet, de gör de ju redan. Det räcker som sagt med bara Internet och sedan... ja det är vår fantasi som sätter gränserna!

Detta är vad jag tror är framtiden!

View Original Article

Blogged with the Flock Browser

På sydfronter inte mycket att rapportera!

Idag har varit lite av en mellan dag.

Hade ett studiebesök/referensmöte från Bjuv kommun i morse som kom för att höra om vad jag tyckte om Fronter, och jag tyckte, men de verkade nöjda efteråt.

På eftermiddagen hade jag ännu en KickOff med nästa års informatörer/handledare i PIM. 
Tänk vad skoj man har på jobbet. Få träffa en massa trevlig människor och visa dem något som är skoj. :)

Sen är vi väl inte alla stöpta i samma form, men tur är väl det. Men jag är glad för att jag är positiv och ser lösningarna och inte problemen....
Blogged with the Flock Browser

fredag 11 april 2008

We Are The Ones

För 40 år sedan sa en visionär
I Have A Dream
Idag har jag hört en annan man som säga
We Are The Ones
Al Gore´s TED tal finns att se på en intressant blogg om konsten att tala.
Presentation Zen

Snälla ta er tiden och lyssna på Al Gore och sprid budskapet.
We Can Change


Lite längre ner på sidan hittar ni även Dr Martin Luther Kings FANTASTISKA tal.

Gå sedan ut och njut av våren som kommit till vårt land och hopas att även generationer framöver skall kunna få vara med om att se naturen blomma...
Trevlig helg

På min iPhone: Jens Lekman A Postcard to Nina, Vampyr Weekend A-Punk, U2 All I Want Is You

torsdag 10 april 2008

Världen är överskattad! Betyg: 7/10

Jan Svärdhagen tar upp ett blogg inlägg från Infotologys blogg om en, som Jan skriver,

en helt underbar betraktelse av användaren "Aeshenkarnos" som rescencerar världen som vi känner som IRL. På Infonrtology kan vi läsa:

Han tycker Outside är överskattat, ger spelet 7/10 och hoppas på förbättringar i framtida versioner.

Vi måste kanske fundera över vår egen värld och att den inte alltid heller är 100% perfekt vare sig vad gäller storyn i våra liv såväl som miljön vi lever i. Att bara ta en sådan betraktelsevinkel att utifrån en datorspelmiljö betrakta världen som vilken miljö som helst, animerad, renderad eller realistisk. Spelet om världen kallar han "Outside" och vi kan läsa några rader nedan om Outside:

"That aside, how does Outside actually rate? The physics system is note-perfect (often at the expense of playability), the graphics are beyond comparison, the rendering of objects is absolutely beautiful at any distance, and the player's ability to interact with objects is really limited only by other players' tolerance. The real fundamental problem with the game is that there is nothing to do."

Läs hela betraktelsen eller rescensionen på: The Myth of the Media Myth: Games and Non-Gamers | MetaFilter:
Blogged with the

onsdag 9 april 2008

PIM 2.0!

Jag läser med stort nöje en för mig ny blogg, webconverse av Richard Gatarski.
Det inlägg som jag hänvisar till tar upp en intressant vinkling av PIM, och som jag skriver i en kommentar till blogg inlägget

Håller med./..!
Världen är ju inte svart och vit som kidzen tror... men det är nog dags för ett PIM 2.0 frågan är bara av vem. Svaret är dock enkelt, nämligen alla vi som arbetar med PIM eller är på vägen in i PIM, heller hur.Om myndigheten hostar så fyller vi på med erfarenheter och kunskaper en framför allt med kanskaper.
Vad är det vi väntar på!


Känns lite konstigt att citera sig själv men det gick...

Nå ni på myndigheten är det inte dags för ett PIM 2.0 med både en fortsättning för pedagoger och skolledare som vi bygger tillsammans. Vilken resurs...

tisdag 8 april 2008

Nu är den äntligen på väg


Jag stal mig några minuter nu på morgonen och gick ut i trädgården.
Visst är de vakra, de första vår blommorna.
Nu känns det mycket bättre!

måndag 7 april 2008

Vissa människor tänker ofta rätt

Jag läser Ann-Marie Körlings krönika i Lärarnas tidning med samma intresse som alltid.
Denna gång handlar den om Nationella Prov!
Något som tydligen ger många lärare i Sverige stora skälvan.
Jo jag har också rättat nationella prov. I mitt fall började jag lite innan de flesta eftersom jag då arbetade på Lindeborgskolan 1994 - 1997 tillsammans med Karl-Bertil Hake. Karl-Bertil ingick bland "hangarounds" till PRIM-gruppen, de som skriver proven i matematik, antgligen för att han är med i SMaL, Sveriges största matematiklärarförening. Idag är han lektor på Malmö Högskola, lärarutbildningen.
Sedan fortsatte jag att rätta Nationella Prov i Matematik varje år tills jag slutade med matteundervisningen ifjor, så jag tycker att jag rättat en del prov, och jag jo jag saknar det ibland, undervisningen alltså kanske inte proven så mycket.
OK visst tyckte jag det var lite jobbigt i början för det kändes som ett extra moment utöver "kursen". När jag 1997 började i Lund insåg jag att varför kan provet inte bara vara en del av undervisningen också. En del av det fakta insamlandet som jag redan gjorde inför uppgiften att ge mina elever dels ett skriftligt omdömme, jo Jan Björklund vissa av oss har gjort det länge, dels att sedan sätt betyg på deras kunskaper i år 8 och år 9. Jag insåg att detta var ju en jätte resurs. Att på ett så utförligt sätt belysa vilka kunskaper mina elever hade gjorde faktiskt slutbetyget i nian en njutning att sätta. För jag visste verkligen vad de kunde och vad betyget stog för. Det var så skönt at sätta de VG och MVG som jag fått äran att sätta under åren för jag visst att de var välförtjänta och att elevens kunskaper motsvarade vad som förväntade sig. MEn någon återkoppling eller feedback framåt bidrog det aldrig till. Men precis som Ann-Marie säger i sin krönika.
De nationella proven är omfattande utvärderingar av vad vi gör i skolan. Jag saknar den viktiga återkopplingen som visar vad vi lyckats med och vad vi måste utveckla. För vad betyder resultaten om vi inte tittar närmare på dem?
Ann-Marie har tur med en Grundskolechef som visar det sig i nästa stycke i krönikan
Så äntligen! Grundskolechefen i min kommun kallar till möte där frågorna jag längtat efter tas upp: HUR syns de nationella proven i skolan? VAD gör vi med resultaten? HUR ser återkopplingen ut till lärarna före årskurs fem? Frågorna är märkvärdigt nya. De innebär också en förskjutning från elevprestation till läraruppdrag.
I min kommun får tjänstemännen inne på skolkansliet
, inte pedagogerna på fältet, i uppgift att skapa ett diagnostiskt test för år 1 eleverna i gynasiet. Men hallå som jag och min IKT-pedagogkollega, som också varti mattelärare, varför skall skolan göra om det arbetet igen. Ni har ju de Nationella Proven från i våras. Det verakde inte som någon tänkt den tanken ens. OK att det som skolkansliet har tillgång till är slut summeringen, betyget på hela provet men med lite fantasi skulle det väl inte vara så svårt att rapportera in alla matriserna via ett web-gränsnitt och så har vi tillgång till den informationen även i gymnasiet och eleverna slipper att göra om samma sak mindre än tre månader senare... snacka om resursslöseri och då har jag inte tagit hänsyn till att några tjänste män utan eller med lite pedagogisk verksamhet skall ta fram diagnostiskprov...

Nej tacka vet jag människor som Ann-Marie som ser det positiva i vardagen och inte låter sig nerslås av något så fjuttigt som ett nationellt prov. För de skall ses som en resurs inte något som står i vägen. Men då skall det också finnas en återkoppling till verksamheten både framåt och backåt. Hur skall vi annars lära oss av våra misstag och stärkas av våra framsteg!

fredag 4 april 2008

IKT i SO-undervisingen

Jag stötte på en uppgift för våra nior idag. De fick följande i uppgift att lösa under 40 minuter
Gå till följande adress på nätet:

http://www.scb.se/templates/tableOrChart____43016.asp#top
Sök dig till befolkningspyramider som visar Sveriges utveckling under de senaste 200 åren. Förklara pyramiden utseende ur så många aspekter som möjligt för åren 1915, 1933, 1946, 1975 och 2005.

Försök lösa uppgiften, lämna sedan in ditt svar som kommentar här nedan. ...

Lycka till

Eleverna skulle lämna in en skriven digital fil som Jan Rasmussen sedan rättar digitalt och ger omdömme på. Själva uppgiften hämtade direkt från vår läroplattform, inga papper.

En klockren uppgift som inte går att lösas utan IKT eller i alla fall inte lika smidigt varken för eleverna eller läraren och utan att några träd går åt...

Youtube - är en fantatisk resurs om man vill!

och det vill man!!!

I alla fall jag.

Varför är vi i skola så snabba att förbjuda saker. Detta har både Ann-Marie Körling och Fredrik vid flera tillfällen tagit upp i sina bloggar. Det kan vara mobiltelefoner eller klädstilar men även resurser på Internet. Antagligen är det för vår okunskap och att det är enklare att förbjuda än att ha is i magen och lust att undersöka och experimentera. Släpp loss istället och testa.

Youtube är tyvärr inte tillåtet på flera skolor inte facebook eller msn heller för
vi vet inte vad eleverna gör där

som en kollega sa. Men om vi utgår från att våra elever är människor som är villiga att lära så hamnar allt i en annan dager. Ge dem ansvaret för sin inlärning då kommer det att börja hända saker.

Hur kom jag då in på detta jo jag lekte lite med min iPhone i precis och gick in på Youtube via telefonen. På de bäst rankade sidorna hittade jag detta klipp från Johnny Cash. Ett härligt kllipp från hans video till Hurt på "The Man Comes Around" Hans sista skiva. Denna video är ett värdigt avslut känns det och eftersom det är fredag och slutet på en arbetsvecka känns det rätt att visa den här. Om ni går in på iTunes och söker på Hurt dycker det upp en skiva till som heter Vol 1. av gruppen Hurt. Väl värt en genomlyssning. Ner till höger finner ni de senaste inköpen av mig på iTunes där jag vill ta upp Markus Krunegård Markusevangeliet. Jättebra tycker jag. Väldigt likt Jacob Hellman som faktiskt var i Lund och spelade i helgen som gick. Skoj att han är ute och rör sig igen..
Nåja här kommer Jonny Cash

torsdag 3 april 2008

Sagor med Smartboard

Läser på Multimediabyrån om Christina Kvarnemo som anser att det bästa sättet att lära sig något är att experimentera och samarbeta. Under det senaste året har hon och eleverna i andra klass på Nästegårdsskolan i Kvänum hjälpts åt att utforska Smartboardens potential. Denna dag tillverkar de sagor med handritade bakgrunder, digitala karaktärer, texter och inspelat tal.

Läs mer på Multimediabyrån
, jätte rolig läsning.

Jag tror verkligen att SmartBoards har en plats bland de mindre barnen kanske även de större men det då finns en annan aspekt att ta hänsyn till. Pengar.
Jag tror nämligen inte att SmartBoard löser alla problem och att det räcker att satsa på SmartBoard för det gör det inte.
Dessutom tycker jag personligen att de är lite dyra... en Smart Boars på 2-4 bärbara datorer och det är också något som pedagoger behöver...

tisdag 1 april 2008

Framgång med IT går det?

Efter att ha jobbat inom kommun under 14 år och i Lund de senast 7 åren, med inriktning "mot" kommunen i sin helhet de sista 1,5 år på halvtid så är jag den första att hålla med om att implentera i verksamheten tar tid.

Under SVIT dagarna nu ivår så talade Kurt Lundgren dels om detta men tog också upp på några gemensamma drag hos företag som framgångsrikt använder IT:
  • Dialog inom verksamheten
  • Fokus på verksamheten, arbetsmetoder etc
  • Inslag av ”lärande organisationer”
  • Processyn
  • IT i kärnverksamheten
  • Ledningen vet vad de vill – och kan kommunicera det
  • Långsiktighet – inga projekt
  • Värdeskapande nätverk (med stark användardialog)
Detta kan jämföras med den lista över viktiga faktorer i det “pedagogiska och sociala klimatatet” i framgångsrika skolor (utan koppling till IT) som pedagogforskaren Lennart Grosin pekar på i Skolklimat, prestation och anpassning i 21 mellan och högstadieskolor.

Hans lista har påfallande likheter. Dessa skolor utmärks av:
  • tydligt och demokratiskt men kraftfullt ledarskap från rektors sida som framför allt inriktas på skolans kunskaps-mål;
  • att lärarna görs delaktiga i utformandet av skolans kultur och struktur;
  • samarbete mellan lärare om mål och innehåll i undervisning och fostran;
  • höga förväntningar på eleverna med utgångspunkt från att alla är läraktiga samt att skolans och undervisningens kvalitet, inte elevernas bakgrund, är avgörande för deras resultat;
  • uppmuntran och belöning för bra arbete;
  • koncentration till ett begränsat antal teman under lektionerna;
  • flexibilitet med avseende på undervisningsmetoder. Interaktiv klassrumsundervisning tillsammans med individualisering där hänsyn tas till elevers ursprung och kunskapsnivå;
  • tydliga normer beträffande rättigheter och skyldigheter i det sociala umgänget i skolan;
  • ordning och reda samt bestämda men måttfulla sanktioner mot dåligt uppförande;
  • positivt intresse för eleverna från lärarnas sida
  • att lärarna uppträdde som förebilder och auktoriteter
  • regelbunden utvärdering
  • samarbete med föräldrar rörande den enskilde eleven.
Samtliga faktorer kan ses som uttryck för antingen de kulturella karaktäristiska eller strukturella åtgärdsmönster som kännetecknar enskilda framgångsrika skolor
, påpekar Lennart Grosin på SVIT-bloggen sida...

Nå hur kunde ajg då ta mig sit till stockholm ohc tillbaka med pressad ekonomi och tidschema. Ja det behövde jag inte för Kurt Lundgren kunde jag se på streaming video via SVIT-bloggen. Tänk vad IT kan vara bra!
Mer sådant! Då kan ju hela Sverige vara med och delta i dikussionen via webb 2.0 verktyg som blogg och Wiki