måndag 16 december 2013

I remember being here, must be a glitch in the matrix

Här är en intressant film där President Obama via en hangout pratar om varför han anser att alla bör lära sig att koda, dvs skriva program för att förstå hur våra datorer fungerar.

Detta är något som organisationen code.org tar fasta på när de ger alla en utmaning. De menar att alla kan lära sig programmering på en timme. En underbar utmaning där kända personer som Bill Gates och mark Zuckerberg lär ut grunderna i programmering. Tycker man sedan att detta är roligt kan man fortsätta, och fortsätta och fortsätta...
Jag anser att alla elever skall få chansen att prova. Vad tycker du?

fredag 13 december 2013

I Wanna Scream And Shout And Lett It All out!

Skulle inte kunna säga det bättre själv ;)

Sluta prata. Just Do! Be a Maker!

Eller hur för
Utbildning är att tända en låga, inte fylla ett kärl. - Sokrates
Trevlig helg

tisdag 10 december 2013

Bang bang, show me and summarize this!

Ett år har snart gått och det börjar bli dags att summera vad man gjort. OK det är inte riktig färdigt ännu. Det finns en massa betyg att sätta och klappar att slå in men i alla fall.
Detta är egentlige inte en summering utan en titt framåt och det är inte jag som skall göra det utan Sugata Mitra som jag tidigare visat på denna blogg. Han summerar det han komit fram till och blickar framåt i sitt prisbelönat tal för TED 2012.

titta - njut - fundera - reagera




måndag 9 december 2013

So this is... PISA?!?

Om nu alla pratar om PISA resultaten. Vet ni alla vad PISA är och vad man kommit fram till?
Denna lilla film kanske kan sprida lite ljus på vad PISA står för och vad man kan läsa ut från resultaten. Tom exempel på uppgifter finns här. Se och lär!

fredag 6 december 2013

Take it from me, the storm will someday end

Image credits: suspiciousminds
Det stormar om svensk skolpolitik. Jag tror att skolan kommer bli ett minst sagt hett ämne i den kommande valrörelsen. Problemet är att politikerna skyller i på varandra i stället för att agera.
Att kasta pajer på varandra leder inte till några framsteg.
Vad som krävs är att alla som har något med skolan att göra tar sitt ansvar och gör något åt situationen. Vi vet från forskningen att det är viktigt med:
  • Välutbildade föräldrar
  • Engagerade lärare
  • Trygghet
  • Heterogena klasser
Varför har vi då fria skolval, en övertro på kateder undervisning, tomma platser på lärarutbildningen, politikers som skyller från sig, lärare som menar att de inte kan ge sina elever en utbildning eftersom de inte är tillräckligt förberedda? osv
Att staten bör ta ett huvudansvar för skolan är väl självklart. Vi är ett litet land och har inte råd med att inte ge alla våra uppväxande barn och ungdomar en så bra utbildning som möjligt. Att vi sedan kan låta våra skattepengar gå till friskolor vars enda mål är att maximera vinsten är så dumt att jag inte ens vill kommentera det. Men alla vi som arbetar i skolan måste också ta vårt ansvar för att våra lektioner blir så bra som möjligt. Det är väl bara att kavla upp ärmarna och börja.
Här passar det att citera JFK

“We choose to go to the moon in this decade and do the other things. Not because they are easy, but because they are hard.”

torsdag 5 december 2013

We 're going up-up-up-up ...


Jag har skrivit om kreativ commons förut så inget nytt på den fronten. Men det är det. Version 4.0 är nu här. Efter två! års utveckling finns den för adoption som de säger på sidan. Som pricken över i:et så finns det numera en omarbetade sida för att välja licens. Den sedan innan förträffliga söktjänsten ccSearch finns kvar liksom hjälp och möjlighet att donera eller på annat sätt bidra...

Vad väntar du på? - Sätt igång!


onsdag 4 december 2013

We're going down down down...


Astrid Pettersson sa i sin analys igår att hon trodde att mycket av resultatet beror på att läsförståelsen gått ner mest. Naturvetenskap är en disiplin med mycket text och Pettersson sa att uppgifterna i mattedelen var mycket textintensiva. Det betyder inte att vi inte kan bli bättre i matematik men kanske en del av svaret på frågan om vad vi måste göra för att vända trenden.
Det handlar inte om löner eller klassernas storlek. Vi är trots allt bland de länder som satsar mest pengar på skolan. Det handlar om vad vi gör i skolan och vad vi använder våra pengar till?
I och med att vi är en av de mest uppkopplade länderna i världen och att 80% av ungdomarna är ständigt uppkopplade, enligt färsk statistik från bland annat Webbstjärnan, används deras tid till annat än läsning. Jag tror att vi måste öka mängden tid för ren skönlitterär läsning i hemmet. Gör det som en obligatorisk läxa att läsa minst låt säga två böcker i månaden och strunta resten av läxorna men öva lotsad läsning i skolan samtidigt som vi arbetar med de andra målen för olika ämnen.
Sedan behöver vi få hemmen med oss i att hålla hårt om vikten av att lära, gå i skolan, komma i tid och arbeta hårt! Vilket ju inte blir så svårt om man skapar ett meningsfullt innehåll.
Men framför allt så har det fria skolvalet urholkat den likvärdiga skolan. Det är bland de lågpresterande eleverna som det stora tappet finns.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by World Bank Photo Collection

måndag 4 november 2013

Change, change your life, take it all

iWork och iLife är äntligen uppdaterad och fungerar seamless mellan iOS och OSX och GRATIS! Dessutom som krydda på moset kan man dela dokument och skriva samtidigt i dem via webbgränsnittet.
Men ett aber finns det. iLife och iWork dvs; iPhoto, iMovie, Garageband, Pages, Numbers, Keynote, är som sagt gratis för alla som köper en nya Mac eller iOS eller för oss som har dem sedan innan. Men om du har köpte iWork (Pages, Numbers och Keynote) via skiva så finns där en lite men viktig bugg för oss som inte kör med engelska som systemspråk. App-store vill att vi skall betala 149 SEK för vart och ett av programmen. Men lugn det fixar du lätt som man beskriver i bl.a. MacWorld.
Börja med att uppdatera till Mavericks dvs OSX 10.9.

  1. Gå till Äpple > Systeminställningar > Språk. Byt sedan ut Svenska mot Engelska genom att ta bort Svenska. Har du inte Engelska som tvåa lägg till det och ta sedan bort Svenskan. 
  2. Starta nu om din dator och kör uppdatering.
  3. Det kommer då att dyka upp uppdatering av Pages, Numbers och Keynote.
  4. Kör uppdateringen och koppla till ditt eget Apple-ID.
  5. Ändra tillbaka språk som ovan fast baklänges.
  6. Klart!


Njut av ett härligt packet av kreativa App för Apples alla produkter och faktiskt för alla om man kör via iCloud.com på nätet...

torsdag 10 oktober 2013

Och natten står still den finns inte till

cc by nc joha88

Det känns som om svensk skola famlar. Famlar efter ett fokus som inte vår skolminister och därmed skolverket kan fokusera oss mot en väg in i framtiden.
Egentligen är det rätt enkelt enligt mig. Efter numera 5 år som  utbildningskonsult och massor av möten med duktiga pedagoger och skolledare så ser jag ett mönster.
Det är de pedagoger som har eleven verkligen i fokus som lyckas. I grund och botten är det synen på den unga människan och synen på lärandet som är nyckel till om eleverna skall lyckas:
finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet. (Lgr11, Grundläggande värderingar s 3)
Så vad är det som är så svårt då! Ja det är som ett dragkampslag. Så länge de dra i samma takt och samma håll är de svåra att slå men så fort de tappar fokus faller lagets styrka och chans till seger.
Därför är ledare mycket viktig för skolans resultat. En god ledare lyssnar och känner av sin skolas pedagoger OCH elever genom att vara närvarande där lärande händer. Hen ser även till att alla dra åt samma håll genom att visa på olika sätt att driva utvecklingen framåt. Men om hen börjar förvalta sin skola utan att driva framåt så avstannar utvecklingen. Det funkar en stund men sedan börjar det man byggt att vittra i kanterna för att efter ett tag sakta men säkert falla samman.
Det kostar att vara på topp är en gammal klyscha som faktiskt stämmer. Alla utveckling kostar i energi eftersom grundtillståndet enligt fysiken är lägsta möjliga energinivå och att stå stilla är att ta ett steg bakåt som en annan välformulerad klyscha säger.
Så alla ni skoledare därute. Stanna upp (jo faktiskt ;) reflektera om hur du fungerar som ledare.
  • Är du närvarande i skolans lärande? 
  • Vet dina elever vem du är? 
  • Känner dina pedagoger att du vet var ni är på väg? 
OM inte hur kan du förändra din organisation så att du kan fokusera på ditt viktigaste och egentligen enda fokus. Dina elevers lärande för att nå det som Lgr11 säger. Jo jag vet att det finns ekonomiska hinder men dessa måste du överkomma och det går. Du kan anställa andra att göra det rent administrativa och mycket av dina arbetsuppgifter så att du dels kan undervisa elever i någon grundläggande men vikt del av lärandet. Kan vara olika strategier för lärande. Viktigast är att du lära känna dina elever och förtjänar deras respekt för när du har det så får du också dina pedagogers respekt. Sedan finns det en faktor till för att lyckas. Att det är roligt att lära. Kolla gärna in denna film om vikten av det lustfyllda lärandet.

måndag 23 september 2013

Surf's Up

På dagens Telenor Surf Academy gick jag igenom följande.

08:45-09:30 Presentationsteknik (Jonas Hällebrand, TÄNK OM)
• Så bygger vi dagens presentation (Prezi)
• Goda råd för en bra presentation



10:30 -11:30 Sociala medier (Jonas Hällebrand, TÄNK OM)
• Om källkritik – vad är sant och falskt på nätet? Hur kollar man källan?
• Om upphovsrätt – vad får man göra med bild och text? Creative commons.



12:30- 13:45 IT-verktyg i skolarbetet (Jonas Hällebrand, TÄNK OM)
• Internet och IT som verktyg i skolan
• Hur kan man använda sociala medier i undervisningen?



Länk till mentimeter https://www.mentimeter.com

14:00-14:45 Söka på nätet – idag och imorgon (Karl Sandstedt Google)
• Bra söktips!
• Hur ser framtidens internet ut?
Karl visade följande
Google apps





Google Trends
Chrome Experiments

Lycka till med era Prezis och ert uppdrag!

fredag 24 maj 2013

When you see that girl comin', back up...

Hur gör du med backup! För det enda vi vet är att det inte är en fråga om att utan när en hårddisk går sönder. Har du då inte gjort backup på din data så är den för alltid borta...
Själv har jag använt mig av TimeMachine som är inbyggt iMac OSX och en Time Capsule som backup enhet. Fungerar smidigt och enkelt med endast en hake. Den fungerar bara när jag är hemma...
En tjänst som fungerar överallt vore ju great och jag har hört gott om t.ex. Crashplan. Men som sagt hur gör du ge mig en kommentar...

Eleverna på Gunnesboskolan använder sig av Dropbox för att säkra sina filer. Annars används Youtube för filmer och Google Drive.

onsdag 22 maj 2013

Back in the classroom, open your books

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by nerxs
Jag var på #pedagogiskpub i Lund igår och blev inspirerad. Temat var Lustfyllt Lärande.
Så idag funderade jag på hur jag kan förändra en vanlig Fysik lektion som skal handla om Magnetism samt ett läxförhör... jag menar hur skoj är det då?

Tja efter lite funderande kom jag fram till att jag vänder på det. Låter eleverna komponera frågor som de tycker skall finnas med på ett läxförhör om elektricitet. Ut över det tittade vi på en film om Magnetism och så fick de gör ett enkelt försök att skapa en elektromagnet. Redovisa på era bloggar. Allt under 70 min. Gick mycket bra. Jag hade tid att guida de elever som behövde extra stöd. De elever som är studiemotiverade jobbade på med frenesi och alla var sysselsatta.
Mina instruktioner hittar ni på årskursbloggen, ni kan sortera med taggarn 7A och Fysik. Elevernas resultat hittar ni på elevbloggarna till 7A till vänster. Inget stort steg för mänskligheten men ett litet i rätt riktning tycker jag. Tack och hej....

tisdag 21 maj 2013

It's time to love again...

Nu är det snart dags. Den 1 juni stänger Google sin RSS-läsare Google Reader. Det är alltså hög tid att fundera på ett alternativ. Själv läser jag alltid mina RSS-flöden via Flipboard men denna tjänst använder sig av Google Reader för att visa flödet. Så för säkerhets skull så har jag hittat en online-funktion som påminner om Google Reader. Den heter The Old Reader och är mycket lik ;D
Att flytta är busenkelt. Börja med att exportera data från ditt Google Reader konto med hjälp av Google Takeout. Detta gör du under Inställningar och sedan fliken Importera/Exportera. Välj tjänsten Takeout. Gör du detta på morgonen svensk tid går det rätt fort även om du har många länkar.


Google tillverkar en fil på ditt innehåll som komprimerat laddas ner till din dator. I Mac OSX packas detta arkiv upp av sig själv, i Windows måste du göra det manuellt genom att klicka på .zip-filen. Gå sedan till The Old Reader och skapa ett konto t.ex. med ditt Google-inlogg. Nu är det bara att importera dina flöden genom att be The Old Reader att lägga upp dessa med hjälp av filen subscriptions.xml som ligger i den mappen du laddade ner och packade upp i föregåenden moment. Den mappen heter hallebrand@gmail.com-takeout hos mig och själva filen ligger i undermappen Reader.
Lycka till!.

En bra förklaring ger Tommy på sin blogg här

tisdag 23 april 2013

Questions, I've got some questions

Answergarden är ett enkelt verktyg för respons i klassrummet. Fick följande respons på min Tweet från @DrLundahl s föreläsning på #SETT2013
Så jag tänkte att jag startar en egen Answergarden så kan vi prova och se vad som händer...


Vad skulle du fråga din klass med en answergarden... at AnswerGarden.ch.


In och kommentera ;D

tisdag 16 april 2013

jag har SETT på moln från båda sidor nu

Det är inte många timmar kvar innan SETT slår upp portarna för i år. Många är ni som sitter på tåget eller packar väskan för att åka dit. Det kommer att bli många möten, många diskussioner och många väckta idéer hoppas jag. Själv så kommer jag att åka upp torsdag morgon för att vara med under andra dagen och tom avsluta med att tala på sista passet med start 15.15. Känns lite pirrigt men skall bli skoj att träffa alla positiva drivkrafter därute i skolsverige.

I dag har Skolverket släppt sin rapport om hur läget ser ut i landets skolor när det handlar om IT i skolan. Det är en intressant läsning som baseras på enkäter som är ställda till elever, lärare och rektorer men man har också genomfört ett antal intervjuer med ett antal av dessa. Detta är den andra rapporten som Skolverket publicerat, den tidigare genomfördes 2008 och mycket har hänt sedan dess.
Jan Svärdhagen gör en bra summering så läs den och rapporten.

Som många har märkt har det inte varit så mycket uppdateringar på denna blogg under de senaste månaderna. Men som jag skrivit innan så komemr jag att utnyttja detta forum för längre reflektioner då och då när det passar och sedan utnyttja twitter och facebook som mina reflektionskanaler.
På twitter hittar ni mig som @joha88 och som jonas.hallebrand.
Vi ses i vimlet och i molnet...

Attribution Some rights reserved by d.boyd

onsdag 13 mars 2013

we live in a bubble baby

Har funderat på detta en tid nu.
Vi tycker att vi är så uppdaterade (ja i alla fall en del av oss;) Vi följer bloggar och twitterflöden, kommenterar och lägger ut på Facebook, Instagram, Tadaa mm men är vi verkligen så uppdaterade? ÄR det inte så att vi bara följer de som tycker som vi. För i så fall är det illa. Vi får ingen ny input vi får ingen som motsäger vad vi säger. Skeptiker är jobbiga men så nödvändiga för att hålla en blanserad bild av verkligheten och för att vässa argumenten. Redan Julius Caesar visst detta. För det var väl han som sa "håll din vänner nära men dina fiender närmare"...
Här nedan är en bild av den svenska Twitter-bubblan (twittercensus) och analyserar man den ser man att mkt lite spiller över mellan de olika grupperna.


Precis så skriver även Tobias Brandel i sitt inlägg på Svd 12 mars.
Vad skal vi göra åt det då? Enkelt. Vidga era vyer. Se vad som händer på andra platser och expandera era nätverk så mycket det går. Fler synpunkter är alltid bra även om det ibland kan var lite irriterande..

PS vet att jag har varit dålig på att uppdatera på sista tiden men det har inte funnits ork eller intresse. Kanske kommer det mer av den varan framöver. Den som lever får se ;D