torsdag 14 juni 2012

IT's always more fun To share with everyone

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by furiousgeorge81
Näst sista skoldagen och eleverna har städat och gjort i ordning omkring sig för att förbereda sig för sommarlov.
Många pedagoger har i dagarna klurat med hur de nu skall kunna dela med sig av alla bilder och filmer som skapats. Så visst detta inlägg kanske skulle kommit tidigare. Men bättre sent än aldrig.
Mina rekommendationer till lärare som vill bränna CD:n och DVD till sin elever som presenter är numera alltid att nej! Dela med dig av bilderna och filmerna och låt dem själva välja vad de vill ha.
Alla de stora giganterna, Google Apple och Microsoft i IT-branschen har lösningar på detta.
För Bilder så rekommenderar jag;

  • Dropbox Photo-mapp. Dvs lägg bilderna i en mapp i denna mapp och dela sedan ut länken till mappen till föräldrarna. Tänker du dig för så behöver du bara göra det en gång sedan är det bara att byta bilder i mappen när du vill...
  • Picasa eller Flickr-album som är öppna för dem som har länken

För film finns enligt min mening bara en tjänst och den heter

  • Youtube. Vad annars ;D Men säger du hur gör vi med de oroliga föräldrarna då. Ja det finns tre vägar. Den enklaste är att bara lägga ut den offentligt sökbar och nå bara för alla. Den diametrala lösningen är att göra den privat för kontot och dela med sig till endast de man själv tillåter, tex ett gemensamt klasskonto men det är bökigt. Medelvägen är att lägga upp den som inte sökbar. Dvs användningsbar för alla som har länken. Utöver det kan du välja med att göra en inbäddningsbar eller inte, stänga av kommentarer, betyg mm men att inte använda denna fantastiska tjänst för att sprida eleverna filmer är nära på tjänstefel ;D

Så sluta lägg ner en massa tid på saker som andra kan göra för dig och njut av ditt fantastiska arbeta att få jobba med det viktigaste för vår framtid. Barnen!

Work smarter not harder som de säger i Nya Zeeland

PS glöm inte att lägga ut ditt material med cc-licens för Sharing is Caring och då slipper vi alla återskapa hjulet varje gång!

Inga kommentarer: