tisdag 15 februari 2011

Money, it's a hit

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by kolix
Den stora snackisen på årets CES är definitivt mobila betalningar om man får tro de som rapporterar från mässan. Äntligen säger jag. Har under många år retat mig på alla plastkort man måste ha med sig hela tiden. Vore störtskönt om det räckte att man hade med sig mobilen och så kan man identifiera sig, betala mm direkt från denna. Kan knappt vänta faktiskt. Eller för att citera CS idag
Snart kan du äntligen slänga din uppsjö av plastkort i plånboken. Allt från Visakortet till kundkortet på Ikea flyttar in virtuellt i mobilen. Visionen är mycket nära att gå från science fictionartade floskler till att bli verklighet.
Tekniken bakom kallas för NFC och har funnits en längre tid. Att den inte slagit igenom är dels Nokias fel men även bankerna och kortföretagen har hjälpts åt att fördröja det hela. Mest tror jag dock på olika betaltjänster som gör det möjligt att betala via SMS. För även om en del av nuvarande sk "Smart Phones" har chippet och fler antagligen kommer att få är det trots allt så att de flesta mobiler är enklare mobiler för att ringa och SMS:a och därför borde det vara av större intresse att utveckla tjänster för SMS lösningar på kortare sikt.
Mycket riktigt så talas det mycket om Appar men då även om SMS-baserade appar för enklare telefoner. Vi står inför en spännande framtid som alltid.

Nästa snackis är nog att Microsoft betalt krisdrabbade Nokia miljard belopp för att de skall börja använda deras operativsystem. Är det starten på undergången för båda?

Inga kommentarer: