tisdag 14 december 2010

Can you meet me halfway, right at the borderline?

Igår var det premiär för TeachMeet – Gunnesboskolan. Ja kanske lite pretentiöst att kalla det för just TeachMeet men det finns en baktanken, mer om det senare. Igår hade vi nämligen det sista pedagogiska forumet för terminen och i år är det IKT som prioriteras. Totalt tio namn på talarlistan med ämnen från bloggar till GIMP, skoj.

Först ut var Pernilla Vesterlund som berättade om deras arbete med Finboken och 1-1 i år 7 som jag skrev om igår. Där de kombinerar en form av digitalportfolio i Ma NO och teknik med arbtesuppgifter och nya redovisningsformer. Bl.a. genom att laborera i matematik med Geogebra

Näste talare var Monica Carlsson som pratade om DN.skola  och hur enkelt det är att skapa hemsidor inom DN.skola och hur man som lärare kan se vad eleverna gör och även kommentera deras arbete. Det enda som krävs är att eleven taggar sin sida med lärarnamnen som skall kunna se dem. Enkelt och smart.

Liza talade om hur hon i SvA använder Internet och bloggar och kurser i its learning för redovisning för sina elever. Smidigt eftersom eleverna och hon alltid har tillgång till materialet och inget försvinner. Liza slog även ett slag för Webbstjärnan.SE

Mikael Larsson berättade om hur han arbetat med Svensk Engelska under terminen. De har i en tre stegs raket arbetat med tre böcker. Ondskan, Låte den rätte komma in och Sandor/Ida. Först har man läst en av böckerna. För att därefter sett alla tre filmerna och analyserat dem skriftligen. Eleverna fick sedan välja en av historierna som de arbetat fram manus och sedan filmatiserat. Eleverna arbetade mycket energiskt framför allt med filmatiseringen.

Jens talade om Google Sketchup och hur han använder den i slöjden för att skissa med eleverna innan själva arbetet med träet. Fungerar väldigt bra framför allt med de elever som inte kan se i 3D på papper.

Monica Carlsson tog podiet igen för att tala om hur man kan skapa korsord i Excel och om Pixton för att skapa serier. Även Svenska Reflektioner en blogg i svenska tog hon upp och av slutade med ett slag för Multimediabyrån som fräschats upp mycket sedan vi gick PIM.

Även Mikael tog chansen att återta podiet och talade om GIMP. Ett fototprogram i klass med Photoshop enligt Mikael men med fördelen att det är gratis... hjälp finns att få på Multimediabyrån.

Tänk vad tiden går fort när man har roligt. Och så det där med baktanken då. Jo den 31 mars kommer TeachMeet till Skåne och Malmö på riktigt. Var och hur vet vi inte ännu men det kommer så håll ut till dess.

Rubriken kommer från Meet me halfway – Black Eye Peas

Uppdatering. Läs  om Johanna reflektioner på Judith & Johanna bloggar och Lundabor håll utkik efter Frukostklubben, mer info inom kort...

2 kommentarer:

Anders Erenius sa...

Heja heja heja!!!
Härligt. Synd att jag missade det denna gång men det kommer väl snart en uppföljare antar jag!?

Unknown sa...

Tackar. Man kan inte vara överallt Anders ;)
If U scratch my back I'll...