torsdag 30 september 2010

...what is IT god for?

För en liten vecka sedan bad jag er läsare att svara på en enkät. 19 av er gjorde det, TACK!
Informationen skulle användas för att skapa bättre kompensatoriska hjälpmedel för elever i grundskolor som använder Apples datorer.

Tack för alla svaren. Resultatet blev enligt följande.

På frågan vilken annan ordbehandlare använder du? svarade de tillfrågade iWorks (dvs Pages min anmärkning), Google Docs samt Everynote.
På frågan om vilken ordbehandlare som ni trodde eleverna använde svarade ni i ordning.

  1. Word (8)
  2. Pages (7)
  3. Openoffice (6)
  4. Works (1)
  5. Google Docs (1)

På frågan annat operativ system svarade ni  i ordning
  1. Windows 7 (5)
  2. Windows (2)
  3. Windows XP (1)
  4. Windows via Parallels (1)
Och sist men inte minst vilket operativsystem som ni trodde eleverna använde i ordning
  1. Mac OSX 10.6 (5)
  2. Windows XP (3)
  3. Windows (1)
  4. Windows via Parallells (1)
  5. Mac OSX 10.5 (1)
  6. Winows 7 (1)
  7. Alla tillgängliga (1)

onsdag 29 september 2010

With a Little Help From My Friends - ett inlägg i debatten om hjälpmedel


Varför upprepa sig. Joachim Tornström har skrivit om att Storytel har skapat en applikation som heter Daisy Reader. Kostnadsfri att ladda hem för personer som är talboksberättigade, med TPB:s samtliga 80.000 titlar att välja bland. Det enda du behöver är en iPhone, iPad eller iPod touch. Eller som Joachim skriver
Den senare kostar lika mycket som en Victor Reader Stream. Vilken hade du valt om du var elev?

tisdag 28 september 2010

Is it getting better?

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Bob.Fornal
Or do you feel the same? Will it make it easier on you now?
Delrapport 3 om Falkenbergs 1-1 satsning finns nu att ladda ner på hemsidan. Intressant läsning för reflektion begrundan.
De första tre åren av Falkenbergs En-till-En-satsning är avslutade och de goda  resultaten har medfört att man fortsätter sin offensiv för att utnyttja datorn i lärandet. Nu har alla elever i år 7-9 i de kommunala grundskolorna personliga laptops och satsningen har även letat sig upp till den kommunala gymnasieskolan där tre program gör en liknande satsning på digitalisering av lärmiljöerna.
Här finns mycket fundera kring och jag återkommer i ämnet men reda nu kan jag utläsa att hela 66% av eleverna anser att de med datorn arbetar mer med sin läxor. 70 % anser att de förbättrat sina betyg och 97 anser att åren med En-till-En har varit bra.
Passa på att se filmen om 1-1 satsningen som ni hittar här

I never thought I needed help before;

I thought that I could get by - by myself.
Now I know I just can't take it any more.
Jag har vid flera tillfällen skrivit om TED på denna blogg. En fantastisk sida för otroligt bra föredrag. Tack vare Anders Erenius och Christer Holger vet jag nu att om man är intresserad av skolutveckling finns det även en fristående underavdelning TEDxNYED.
Från denna sida har jag hittat denna film om hur kraftfullt Internet är för att hjälpa personer i behov av nöd och som bevis på att tillsammans är vi otroligt starka. Tillsammans med frivilliga och gratis tjänster på nätet kan vi hjälpa till när det behövs även om vi inte är på plats. Se, fundera och agera...


måndag 27 september 2010

Hösten närmar sig och jag som inte stakat någon väg...


OK lite överdriven rubrik men en rubrik skall ju vara lite tillspetsade ;)
Anmälde mig precis som talare på Göteborgs första Teachmeet. Ser verkligen fram emot att få närvara på detta historiska event. Skall du på Mötesplats Skola 2010 eller bara råkar vara i Göteborg den 1 november kl 17.30. Gå in och anmäl dig som talare eller bara som deltagare.
Tittade för övrigt på talarlistan till Mötesplats Skola. Det finns ju massor att lyssna på och människor att träffa, skall själv tala på tisdag förmiddag. Ser  som sagt fram emot dessa dagar i Göteborg. Innan dess skall jag till Palma, Mallorca! på ett en dagars gig samt en två dagars gig i Göteborg. Där emellan skall en IKT-strategi införas och En till En bli verklighet för Lunds skolor. Så hösten är späckad med roligheter. Hoppas att vi ses!

tisdag 21 september 2010

we'll have fun fun fun now that daddy...

Det känns som vi alla behöver något att skratta åt efter valresultatet
Här är en fantastisk film om varför det faktiskt ur en aspekt var bättre förr ;)
Uppdatering: klippet är tyvärr borta. Återkommer när jag hittar det igen…

fredag 17 september 2010

This is IT! - NO exempel IKT i klassrummet

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by darkmatter
Om det nu mot förmodan skulle finnas någon där ute som läser denna blogg och fortfarande är skeptisk till vad datorer i skolan skall vara bra till. Se på filmen. Det kan alla ni andra oxå göra.
Det handlar om det som Phun startade och nu visar Algoddo vad de kallar "Barrier Breaker in Science Education". Om det är det vill jag låta vara osagt men det ser verkligen roligt, enkelt och intressant ut.
Trevlig helg

onsdag 15 september 2010

I've seen the future, brother: it is murder.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by darkmatter
Att spå om framtiden är inte det lättaste men här är ett klipp från 1964! som nästan är lite skrämmande exakt i sina förutsikter...



Tack till Nikke Index för tipset...

tisdag 14 september 2010

You live you learn - The child-driven education

Nu har  han varit framme igen, Sugata Mitra numera i Newcastel. Han har fortsatt sina undersökningar om vad som händer om man sätter en dator i händerna på barn och på så sätt lära sig mer om hur barn lär sig.
Denna film kommer från årets TED inspelat i jul 2010.



Om hans resultat stämmer, och det verkar ju så, skulle vi rätt enkelt kunna förändra situationen för miljoner av barn och vår egen framtid här på jorden. Så vad är det som gör att vi inte ännu reagerat?

måndag 13 september 2010

One! - ett inlägg i En till En eller Varsin

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by benefit of hindsight
En till En debatten är igång igen som Johanna Karlén skriver i sin blogg Karlénskans(o)klokord.
Orsaken är en artikel i Sydsvenskan den 11 september. Artikeln tar upp att Lunds skolor skall utrusta eleverna med en dator. Jätteroligt att det uppmärksammas att även Lunds kommun gör en positiv satsning för framtiden, våra barn och elever. Jag önskar att vi kunde koncentrera debatten på det viktiga i satsning. Inte vilken modell av dator utan vilken typ av pedagogik tror vi kommer att ge högsta måluppfyllelse. Att jag och många med mig fortsätter envetet att debattera datorernas fördelar är att vi tror att den nya pedagogik som kan skapas av att ha en egen dator från det att man börjar skolan omdefinerar inlärningen och skapar kunskapre som gör att våra elever kan fortsätta skapa en framtid för oss alla på jorden.
Men givetvis citeras Hans Olsson med att man får välja mellan PC eller Mac. Kostnader för projektet tas upp men sätts som vanligt aldrig i relation till något. Sex miljoner är mkt pengar men om sätter pengar i relation till något konkret så tycker jag att man kan säga så här. Årskostnaden för 1-1 för en vanlig Grundskola F-9, för jag menar att det är minst lika viktigt med datorer till de små, motsvarar kostnaden för en pedagog under ett år. Då räknar jag inte in bara kostnaden för datorn utan även alla kostnader runt omkring, försäkringar, drift underhåll mm. Räknar men in alla dessa kostnader så blir valtet av datorplattform lika oviktigt som det är. Kostnaderna är ungefär den samma.
Så snälla sluta tjabba om vilken dator och vilket operativsystem, det är individuella val. Debattera heller vad det är vi vill kunna göra. Exempel på detta kan ni hitta i massor på denna blogg och de som jag följer. PS glöm inte att gör ditt val! Soffliggare gör ingen glad...
Uppdatering: Även dn.se skriver om detta.

fredag 10 september 2010

Count On Me - Resurser för matematik och naturvetenskap på nätet

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Old Shoe Woman, Flickr.com
Count on me through thick and thin 
A friendship that will never end
Så sjunger Whitney Houston i låten med samma titel som rubriken. Borde passa bra med ämnens matematik och naturvetenskap men tyvärr är dessa på tok för under representerade i det vi kallar omdefiniering elelr 21th Century Skills. Konstigt egentligen när man betänker att de flesta av våra skolors IT-ansvariga är MaNo lärare.
Därför blev jag så glad när jag hittade Tech Science and Math där David R Wetzel, Ph.D. skriver om web 2.0 resurser som kan stärka inlärning i matematik och naturvetenskap.
han summerar vikten av en förändring inom ämnena med
The National Council of Teachers of Mathematics, Principles and Standards of School Mathematics (2000) states it quite well (also applicable to teaching and learning science):

  • “some math becomes more important because technology requires it”
  • “some math becomes less important because technology replaces it”
  • “some math becomes possible because technology allows it”
David fortsätter med att rada upp ett antal web 2.0 resurser på det så kallade "nätet" som han menar förstärker inlärningen i matematik och naturvetenskap. Han menar vidare att det är viktigt för eleverna att förstå de grundläggande idéerna och det gör man bäst genom att modeller och att simulera verkligheten.
Exemple på sådana resurser hittar ni på

  • National Library of Virtual Manipulatives (NLVM) - denna interaktiva websida tillhandahåller just dessa typer av verktyg i matematik för olika åldrar. På engelska men i alla fall 
  • FOSS Web - erbjuder verktyg som hjälper eleverna (K-8) att undersöka naturvetenskapliga modeller och idéer.
Faktainsamling är ju en viktigt del av alla naturvetenskap undersökning. och ju mindre tid detta tar desstu mer tid finns för förståelse. Exempel på sådana är t.ex.
  • Obsurvey - som ger möjlighet till undersökningar utan begränsingar och eleverna kan sedan embedda sin resultat i bloggar och websidor.
  • Google Forms - erbjuder möjlighet att enkelt skapa frågeformulär och undersökning. Även här finns det inga begränsningar i antalet svarare eller frågor.
När det sedan gäller att presentera sina upptäckter eller det man vill förmedla till eleverna finns det bra presentation verktyg på marknaden.
  • Google Presentations - erbjuder import av Power Point presentationer som sedan kan redigeras online
  • Glogster - erbjuder eleverna möjlighet att skapa interaktiva affischer (posters) för att dela med sig av sina upptäckter.
  • Slideshare - erbjuder möjlighet att laedda upp dina presentaitoner gjorda i på marknaden vanliga presentationsprogram som Keynote. Power Point Impress mm
Till slut exempel på mindmapping tjänster som ju är outstanding när det gäller att sortera och organisera ens upptäckter och för förståelse för hur olika värden och information hänger samman.
  • Mind42 - erbjuder samarbete i realtid mellan lever i och utanför själva undervisningstillfället. Det krävs ingen installation och det fungerar på alla OS whenever whereever whatever. Eleverna kan skapa mind maps med färg, bilder, länkar och olika typer av text.
  • Wise Mapping - använder diagram för att visa på hur text, idéer, uppgifter och andra element hänger samman runt vald nyckelbegrepp. Du och dina elever kan använda det för att genera visualisera, strukturera och klassificera, organisera tankar, ta fram lösningsstrategier och besluts underlag.
Detta är bara några exempel på resurser på "nätet" som kan ge eleverna en ny uppsättning nycklar för att förstå matematik och naturvetenskap. Ni får gärna hjälpa till att utveckla listan med hjälp av kommentarer till inlägget.