onsdag 7 november 2007

Ibland blir man så trött...

Jag läser i Jan Svärdhagens blogg IT & Etik om något som jag ser riktigt positivt.
Läkartidningen skriver i en artikel om det som jag ibland nämner i mina föreläsningar. Det handlar om att kirurger som spelat en del konsollspel (Xbox, Playstation el motsv.) har större skicklighet och prestation i systematiska videoendoskopiska övningar (Läkartidningen förklara begreppet med följande: Videoendoskopisk kirurgi innebär att kirurgen måste omvandla ett tvådimensionellt synintryck från en TV-monitor till en tredimensionell rörelse i händerna, som befinner sig utanför synfältet.). Det är rätt intressant att vi får såna här intressanta resultat på grund av spelkonsoller vilket alltid annars har omnämnts i pressen i mer negativa ordalag. Så nu är det bara att sätta barnen framför konsollerna och låta dem spela hej vilt. Nej, författaren till studien känner sig nog tvungen att markera att så enkelt är det inte:

Det finns många biverkningar av överdrivet TV-spelande och denna studie visar på intet sätt att TV-spel är en bra »barnvakt« eller god investering för att kunna bli en talangfull kirurg. TV-spel är inte heller ett allena saliggörande mirakel i utbildningen av framtidens kirurger.

Men fortsätter:

Resultaten är dock intressanta och måste placeras i sammanhanget att en ny generation av blivande kirurger med ett nytt förhållningssätt till TV-spel växer fram.


När man läser detta så blir man så trött <suck> när man läser nästa citat från vår utbildningsminister och folkparitledare som enligt Fredrik Svensson på Fredrikbloggen, som svar på en fråga röranderörande statens intresse för att bidra till utveckling av nya läromedel, tex IT baserade. Jan svarade att man var intresserad av den typen av frågor alls och:

"dessutom har ju staten en gång satsat miljarder på IT i skolan och det gav ju bara konsekvensen att barnen numera spelar spel hela tiden..."

Ja vad skall man svara på en sådan sak och nu skall Myndigheten för Skolutveckling läggas ner...

Blogged with Flock

Inga kommentarer: