torsdag 16 augusti 2007

Skolstart efter en härlig sommar!

Efter en underbar sommar i Thailand med familjen är det nu dax att börja ännu en termin.

I inboxen fanns ca 800 mail som väntade. OK 60% var SPAM som snabbt förpassades till det runda arkivet. Av resten var det faktiskt inte mer än ca 50 som behövde behandlas av mig.

Det hade hänt en del under sommaren. Apple hade minsann inte legat på lat sidan. Helt nya iMac med ny design, och nya upplagor av iLife och iWork.

När det gäller den första så tycker jag att den nya iMacen är mycket snygg. Tydligen har den dessutom bättre prestanda till längre pris. Värt att notera är dessutom att Steve Job's tryckte flera gånger på att den var lättare att återvinna än sin föregångare i och med att man lämnat plasten till förmån för aluminium och glas.

iWork blir bara bättre och bättre. Det nya i år är Numbers. Apples svar till Excel. De har haft tid på sig att fundera ut vad som krävs och som vanligt har de hitta att en vinnande lösning. Nu kommer det att rocka även under tråkiga ekonomimöten. För vilka snygga kalkyler man kan göra! :-)

I Omvärldsbloggen i dag skriver Stefan Påhlsson om den danska medier forskaren Jens Jørgen Hansens konstateranden kring IT-användningen i den danska skolan. Han, Hansen alltså, påpekade att IT fortfarande är ett exotiskt inslag och att det krävs en hel del arbete för att utvecklingen ska kunna ta fart.

Digitala lärresurser som Det digitale skolebibliotek går istället ut på att lära eleverna att lära: att söka, bedöma och bearbeta information samt att presentera det som de har lärt sig. Det här innebär en stor didaktisk utmaning för läraren och ställer helt andra kognitiva krav på eleverna. Både undervisningen och lärandet måste finna nya former.

Jens Jørgen Hansen menar att det är nödvändigt att eleverna har en egen dator och att lärarna lär sig att hantera de nya möjligheter som öppnar sig på ett genomtänkt sätt. När nätet används som undervisningsmaterial finns det ingen ram eller något bestämt förlopp att förlita sig till. Läraren måste själv avgöra hur undervisningen ska läggas upp och hur eleverna ska ges stöd och hjälp under resans gång. Och det är ingen enkel uppgift.

Dessutom skriver han att den danska regeringen satsar målmedvetet på att lansera e-learning på bred front i det danska samhället för att sätta fart på utvecklingen av medborgarnas digitala kompetens. När skall våra regering komma fram till att det behövs i Sverige också. OK vi har PIM men det behövs så mycket mer...

1 kommentar:

Unknown sa...

haha har du ej laggt ner det hela med imac jonas?