tisdag 31 januari 2012

1984 (who could ask for more)

Denna posten spretar lite men det handlar om information. Hur vi skapar den, vem som äger den och vem som kan sprida den.
Jag är medveten om att företag skall skydda sina intressen men en kommun är inte ett företag. Det är vi som bor i den. De som betalar den skatten som används för att driva kommunens verksamhet. Det finns lagar och riktlinjer dels från kommunal nivå men det finns nationella lagar och de skall gälla före de kommunala. Eller?!?

Först Google har ändrat sina användarvillkor vilket fått en del att gå i taket.  eller i alla fall protestera. Jag menar att det är viktigt att det förs en diskussion om hur men den skall vara nyanserad precis som Joakim Jardenberg skriver i sin bloggpost om detta. Även Janne Svärdhagen kommenterar detta i gårdagens inlägg.
Båda hänvisar till Danny Aerts inlägg på .SE om Googles nya användaravtal för tankarna till Orwells 1984.
Framför allt Joakim listar upp de viktigaste punkterna i sammanhanget. Intressant att nämna är Computer Swedens artikel om hur de nya villkoren krockar med svensk lag (PUL) i Google kan stoppas i Narvik.

Jag och vissa delar av Kommunikationsavdelningen i Lund verkar inte fungera så bra ihop (to put it mildly ;) Senaste episoden handlar om hemsidan. Lund.se är kommunens ansikte utåt. Inget fel med det. Jag tror på transparens och att sharing is caring och därför tror jag inte på LMS typ Fronter its learning Ping Pong mm. Därför dessa plattform låser inne information som inte borde vara inlåst. Om skolorna i Sverige hade visat på allt det fina vi gör öppet och ärligt så hade inte den debatten som idag förs i vissa media och från politiker håll (bl.a. han som inte får nämnas vid namn, och då menar jag inte en fiktiv person utan JB in person ;)
Men för att en hemsida skall kunna användas som informationskanal är en förutsättning att den kan uppdateras på ett enkelt sätt. Så när vi migrerande till en nya gemensam plattform (EPI-server) för att underlätta detta var jag en av beivrarna. Enkelhet att sprida budskapet av många borde ge en bra uppdaterad och levande sidan tänkte jag. Tyvärr har det inte blivit så. Dels för att det idag finns massor av direktiv på kommuner, vilket kanske är bar egentligen men framför allt för att kommunen valt en säkerhetspolicy som inte gör det möjligt för skolorna att arbeta med hemsidan på de verktyg vi valt för att på bästa möjliga sätt ge eleverna den utbildning som de har rätt till. Detta är ju trots allt vår huvuduppgifter, eller?!?
Jag personligen tycker att bild är ett fantastiskt media att sprida information på och man brukar ju säga att en bild säger mer än 1000 ord! Jo det finns möjligheter att lägga in bilder men med sju! klick för varje bild som skall läggas till hemsidan gör det i princip omöjligt att arbeta med. Att det sedan inte finns mycket till interaktion på sidan, att vi inte kan lägga till bloggar eller någon form av interaktivitet på hemsidan blir inte bättre. Inte konstigt att många skolor söker sig till andra vägar för att sprida sitt budskap. Detta ger konstiga signaler enligt min mening.
Tittar man i närområdet så har tex Velling kommuns valt en annan väg där man kan skapa bloggar och interaktion med invånarna. Ystad har en liknande lösning tack vare Joachim Thornström och har byggt upp klass-bloggar till nästan varje klass där föräldrarna ich andra kan följa vad klasserna gör.  Men inte Lund, som skall ha Sveriges bästa skolor enligt det kommunala målet...

fredag 27 januari 2012

How many times do I have to try to tell you

Så här kan man också uttrycka det ;D

torsdag 26 januari 2012

Tell everybody im on my way


Nytt på Spotify är Spotify apps. Dvs en möjlighet att interagera med andra musiksajter. Få tips och idéer om ny musik mm. Skall bli skoj att följa har själva inte hunnit titta så mycket på det men i mailet står det.
Spotify Apps are a bunch of exciting and integrated apps inside Spotify
dessa finns än så länge...


onsdag 25 januari 2012

Do Me Like That

Detta här gillar jag...


I read the news to day oh, boy

Hittade en intressant film i nyhetsflödet eller rättare sagt två. Båda kommer från skolor som jag besökt. En i England Bowes Primary School och en från Nya Zeeland Bucklands Beach Intermediat (BBI). De är intressant av två olika skäl. Bowes har tagit det här med IKT på allvar och gjort det till en icke sak. Dvs man har tillräckligt med enheter så det räcker i alla klasse och man arbetar med det på ett pedagoiskt genomtänkt sätt. Önskar att alla kunde vara där. Skoj också att se Alex fortfarande sköter IKT:n som när jag var där 2009. Tack till Sandra för filmen från  hennes besök i år under BETT



BBI för att det var vår huvudskola tillsamans med Cockel Bay som också nämns i filmen. Denna film handlar mer om den andra vikta delen med 1-1 enligt mig. Dvs eleverna möjlighet och rätt till att vara deltagande i sin undervisning. Att kunna vara med och planera och påverka innehållet. Skoj att se att Ian fortfarande is keeeping fit!
Tyvärr tillåter inte SVTPlay embedd så ni får klicka här i stället så kommer ni direkt till SVTplay och kan se filmen där...


fredag 20 januari 2012

Everyday, everyday, everyday I write the book

Det blev en ny plattform för läroböcker och ett program för att skapa interaktiva böcker!
Gårdagens event handlade om iBooks och iBook Author.
Nu kan vem som helst skapa sin egna läroböcker och här är en liten film hur det fungerar.
Mer info kommer...

fredag 13 januari 2012

They're talkin' bout a revolution

På torsdag skall Apple ha ett event som skall handla om utbildning. Vad som presenteras är som vanligt när det gäller Apple gömt bakom gardiner till sista minuten. Enligt spekulationerna så kommer det att handla om iBooks for Education.
Edudemic är man inne på samma sak och listar tre saker det kan handla om

#1 Digitala läroböcker via iTunes Store - vilket ju verkar rimligt. Läroböcker är dyra tryckta och statiska. Om Apple kan komma på ett sätta att distribuerar dessa till skolorna via iTunes Store så kan mkt pengar och miljö sparas. iPad är en bra plattform att bla läsa från. Hittar man sedan ett sätt för skolor att distrubrera appar blir jag riktigt glad.

#2. Ett nytt sätt att publisera dina egna böcker. Visst vore det häftigt om varje lärare skulle kunna göra sina egna läroböcker och få ut dem via ovannämnda lösning

#3 Ett nytt skrivbord för studneter. Minst troligt ;D
http://popular-science.net/tag/benddesk-ipad

Dessutom hänvisar de till en sida med fakta på vad som framkommit.

Vilket fall blir det skoj att följa vad som kanske kommer att även här revolutionera framtiden...

Trevlig helg!

torsdag 12 januari 2012

You Make Me So Electric...

Har du någon gång funderat varför alla pratar om iPad i skolan? Sluta fundera och titta på det här! WOW!!



Eller det här

Ipad + skitch blir en eportfolio. Dessutom kan man synka till evernote. #linbettThu Jan 12 09:36:38 via Twitter for iPad

In the game of life

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Adam Crowe
Det skrivs och talas en del om det som kallas Gameification. Dvs att använda spel i undervisningen. En av framgångsfaktorerna för datorspelen är att de ger användaren stor kontroll över förloppet men spelet är samtidigt en utmaning, skriver Peter Gärdenfors i sin önskelista till Jan Björklund.
Jag tror definitivt att spel har en framtid i underviningen. Det har otaligt med pedagoger redan visat. Det passar inte alla alltid men det finns definitivt tillfällen där det fungerar utmärkt.
Jan Svärdhagen diskuterar detta i ett inlägg på sin blog Etik & IT där ha ntar upp det faktum att Microsoft har för avsikt att inbädda Kinnetic tekniken i Windows 8 när det kommer. Detta göra det möjligt att med gester och tal interagera med datorer. En intressatn framtid med andra ord.
Är du det minsta intressera av detta bör du vet att Nu är webbplatsen för Gamification i skolan öppen. En webbplats som Terese Raymond på Aprendi står bakom. Christina Löfing IT-mamman är med som en av processledarna. Det är ett mycket intressant initiativ värd att följa och kanske tom delta i ;D
Christina har tagit mycket av sin inspiration från Jane McGonigal och Christina skriver så här i ett inlägg på bloggen
Hennes forskning (McGonagol, red anmärkning) visar på vad som händer runt omkring spel och det hon hävdar är att spelare, eller gamers, är en stark kraft att räkna med i samhället i dag. Om vi vill klara av att lösa världsproblem. Men hur ser det ut i skolan? Möter vi inte ofta dessa gamers med ett ”Kom igen och gör något annat, något vettigt!” Utan att se om de faktiskt gör något vettigt – något som vi inte har en aning om. Något de kan bygga vidare på och som vi kan hjälpa dem vidare med.
Hittar även en intressant film om Googles nya projekt där man kan spela med jorden som grund. Skall bli intressant att följa utvecklingen inom detta område det går fort nu...

måndag 2 januari 2012

To die for...

Det häftigaste med iPhone 4s är Siri men så länge hon bara talar engelska väntar jag. Räknar kallt med att det är klart i och med iPhone 5 i sommar tills dess kan man dock njuta av andras kreativitet ;D

söndag 1 januari 2012

Veckans länkar (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.