fredag 29 januari 2010

iPad kommer att revolutionera vår vardag!


Jo jag tror faktiskt det. Men som jag också brukar säga. Mirakel fixar vi medan ni väntar men underverk tar lite längre tid ;)
Vad baserar jag det på. Jo jag tror att det finns en marknad mellan iPhonen och MacBook eller om ni så vill smartphone and computer.
Jag är helt övertygad om att denna plattform kommer att omdefinera hur vi läser och tar till oss information. Som bas för detta har jag bland annat en artikel skriven av William Rankin, där han säger
...the iPad shows the promise to engender ... a change, though much development will have to take place for it to realize its potential. Nonetheless, the innovation it offers in three critical areas is especially compelling: accessibility, participation, and customization. Central to all three of these is the fact that the iPad is not a single-use, standalone device; it’s a powerful, converged platform with robust development tools and capabilities.
För $ 499 får vi alltså en manik som kan ersätta boken och tidningen samt ge dem nya potential med rörliga bilder. Den ger användaren tillgång till Internet, media och möjlighet att interagera med sin omvärld i filer och blogginlägg. Den perfekta elevassistenten som håller eleven/studenten upp to date vad gäller allt som den måste komma ihåg. och då för knapp 3 8000 SEK på dagens kurs.
Revolution? Omdefinering? Yes Mam'!!

iPad + iWork = 21th Century Learning =D

onsdag 27 januari 2010

PIM-resultatet i Lund


Lite firar vi idag. Diagrammet visar hur det ser ut i idag i Lund när det gäller PIM. Med 3112 PIM:ande rektorer och pedagoger i Lunds PIM-examinationsmiljö så känns det bra att veta att 62% av pedagogerna idag är klara med PIM nivå 3.

Snyggt jobbat examinatorer och PIM:are i Lunds kommun!

Inte fullt så skoj att det fortfarande är ca 40% av rektorerna som inte ens lämnat in uppgift 1!

torsdag 21 januari 2010

Learning to Teach for the Future



"I need my teacher to learn 3.0" is an updated video written and performed by the passionate Kevin Honeycutt. Honeycutt is a former educator and current employee at ESSDACK, an educational service center. He spends much of his time researching ways to help teachers feel more comfortable with the technology that so many of their students are using everyday. He uses his own ideas and experiences to help prepare teachers and students for the future.

Så skriver Lauren Grossberg i ett inlägg på Learning Today. En härlig film och sång om hur vi som lärare måste agera nu och i framtiden!

BETT 2010 - Playful Learning

Många intryck fins kvar från förra veckan. Det som fastnade mest var två saker.

Be Creative - Playful Learning - Publicistiskt arbetssätt

Att skolan många gång tyvärr dödar kreativiteten har jag skrivit om många gånger. Sir Ken Robinson talar på ett mycket förtjänstfullt sett och det inlägget hittar ni här "Dödar skolan kreativiteten?"

Stephen Heppell valde Playfull Learning för årets tema på BETT och vad det handlar om kan ni höra i denna film. Kort ser jag det som samma sak som The Fun Theory handlade om och som jag skrev om i "Rolighetstoerin.se - The Fun Theory". Dvs om man ha roligt när man lär sig så blir resultaten så mycket bättre. I grund och botten se till att eleverna har roligt i första hand och innehåll i andra hand för utom det första blir det inget av det andra som fastnar och det är ju det som räknas!




Men publistiskt Arbetsstt då underar ni. Jo Tackvare att vi nu har 74 fungerande MacBook och iMacar på skolan är det dags att börja använda, skapa och publicera podcaster och filmer kring vårt skolaarbete. Jag och Ulf var på en presentation om hur enkelt det verkligen är att med iLife och iWork skapa t.ex. en podcast på 5 min. Har du din presentation färdig är det bara att dra och släppa denna i Gargeband, lägga på några jinglar, tala in det du vill säga och sedan exportera til iTunes. Klart! Vill du se hur du gör. Gå till Apples hemsida!

Exempel på podcasts från BETT hittar ni på denna sidan MISCO där engelska elever har skapat podcast om mässa på mässa och lagt ut.

onsdag 20 januari 2010

I'm not dead - just REALY busy!!!

snow angels by Jody Dickerson
Lite mycket just nu och bloggande har fått stå tillbaka.
Inom kort skall jag återkomma om BETT 2010 och min reflektioner tills dess läs Ulf Tornberg rektor 6-9 Gunnesboskolan på Ledarbloggen
De nya datorerna på Gunnesboskolan och hur vi skall utnyttja dem.
Samt massor av annat som just nu åker runt i mitt huvud. Tills dess kan ni se en del genom att följa del.ico.us till höger Twitter mm.
CU!!!

PS ber om ursäkt för kvaliteten på Upphovsrätt i Bambuser. Första gången och min telefon TOKhängde sig efter ca 15 minuter och sedan försökte jag med datorn via deras hemsida men uppkopplingen i Malmö Högskolan motsvarade ungefär London :(

Ni hittar Mattias föreläsning på Slideshare.net/klang

måndag 4 januari 2010

God Ny Våg!

Tack Joachim för tipset...

Gott nytt MVG-år!

Idag börjar en del att arbeta igen efter julledigheten. (Andra inklusive mig själv har några dagar kvar att njuta ;) Vintern kom till Skåne i år så vi har kunnat njuta av både skid-, pulka och skridskoåkning. Det var ett tag sedan... När det skrivs snöar det igen. Dock inte så mycket som sist då vi fick nästan 50 cm puderfin snö...

Inför den stundande terminen är det många som startar upp 1-1 eller fler datorer projekt med bl.a. Apple som leverantör. Det märker vi inom TänkOM för det är många utbildningar på gång under våren. Skoj!

För er som startar och siktar på de högre valörerna av betyg kommer här ett tips.
Schoolhouse är ett projektprogram som skall hjälpa dig till bättre resultat i studierna. Den följer det väl inarbetade konceptet GTD och verkar lovande. Programmet är gratis och du hittar det via denna länk. Skaparens blogg hittar ni här
Fördelar: Riktigt användbart program för studenter
Nackdelar: Inte riktigt anpassat till Sverige...