fredag 29 augusti 2008

Har varit på I(K)T-pedagog referensmöte i huvudstaden!



Sitter på Arlanda och väntar på flighten som är 55 minuter försenad efter en givande dag med I(K)T-pedagog referensgruppen som Seija Eriksson på Myndigheten för Skolutveckling, IT för pedagoger har samlat.
Jätte givande dag med många nya uppslag och idéer!
Återkommer med en mer sansad sammanfattning inom kort.
Men kolla in Hagaskolan i Umeå och Nacka kommun e-utvecklare

torsdag 28 augusti 2008

Vad händer när alla elever har egen laptop?

Mark Warschauer, professor i lärande vid University of California, Irvine, har länge intresserat sig för hur IT-utvecklingen i samhället påverkar skolan. Förra sommaren gav han ut boken Laptops and Literacy: Learning in the Wireless Classroom.
skriver Stefan Pålsson IT för pedagoger.

Mark Warschauer som studerat de stor amerikanske satsningarna på en lapptopp per elev (One 2one) menar att det finns mycket lära från dessa satsningar.
I sin bok beskriver ha hur elevernas lärande kan utvecklas med modern teknik. Intressant eftersom Falkenbergsprojektet med en dator per elev också fokuserar på samma sak, som Fredrik tar upp i sin blog.

Undertecknad skall få komma dit och höra IRL om deras reflktioner och tankar kringprojektet snart, den 4:e september närmare bestämt. Återkommer igen om det då.

Warschauer menar vidare att det är viktigt att engagera föräldrarna och förklar varför dessa satsningar behövs och med stor öppenhet visa hur man arbetar.
De nya tillgångarna ställer dock helt nya krav på lärarna som behöver kompetensutveckling och stöd för att våga gå vidare. Även detta känns igen i min egen vardag och något som jag slagits för i kommunen länge...

Undersökningen visar även att eleverna får lättar att del av analysera och bearbeta information. Eleverna skriver dessutom fler och längre texter när de får tillgång till IT. Men de nya kanskaperna (kunskaper och färdigheter) som eleverna tar till sig kan inte mätas på traditionellt sätt utan kräver nya vägar till utvärdering och bedömning. Dvs att den nya tekniken driver även det pedagogiska arbetet framåt! Warschauer menar att det kan krävas en prestationbaserad bedömning. Den nya tekniken där eleverna tar in den mesta fakta utanför skolan verkar dock inte som många trott ta död på skolan som läroanstalt, tvärtom krävs skolan för att eleverna skall kunna lära koppla samman det de lärt sig.

Pålsson skriver även att
Under det senaste året har Warschauer och hans kolleger tittat närmare på hur ett community center i ett låginkomstområde kan ge ungdomar hjälp och stöd i sitt lärande. De preliminära slutsatserna är att mentorskap och personlig vägledning kan underlätta det informella lärandet och koppla samman det med det formella. Istället för att överbrygga den digitala klyftan genom hårdvara, gäller det att integrera tekniken i det dagliga livet - både i skolan och på fritiden.
Intressant läsning som vanligt från Stefan och skoj att vi kanske kan lägga Fjärila-projektet bakom oss och kostatera att det antagligen var för tidigt...

Blogged with the Flock Browser

Ni börjar bli många! Yees!!


Bilden visar statistik från min blogg de senaste dagarna.
Med denna takt passeras snart 4000 laddningar!
Dags att fira snart med andra ord!
Skoj!!!

Det har varit mycket om och med Jan Björklund på sista tiden!

Inte minst Ann-Marie, IT-Mamman och Ulf i sin Ledarbloggen har tagit upp ämnet. SR kan inte ens publicerar alla inlägg till deras artikel/program...

Allt började med att sr.se granskade var Bjöklund fått sin information om att det var "Kris i svenska skolan!" Det visade sig att han inte hade riktigt på fötterna, inte salutugent.

Jag med många undrar vad som skall hända.
Borde inte Björklund avgå!

Det finns tom en grupp på Facebook som heter Avgå Jan Björklund ;-)

Rösta till höger och ge din åsikt...

Hon använde sig av Gps och Google Earth för att ta Guld!

Läser i dagens CS.se att Kristin Armstrong i sin träning inför Os använde sig av både Gps och Goole Earth.
Hon hade före loppet fått höra att banan var ovanlig, med många backar.

– När vi cyklade längs banan tänkte jag att det här kan inte stämma, ett tempolopp kan inte ha så här många backar, skriver hon som gästbloggare på Googles Lat Long Blog.

Men hon var på rätt väg, och det var här gps:en kom in i bilden. Med den lyckades hon kartlägga banans höjdprofil. Väl hemma i Idaho exporterade hon informationen och läste in den på Google Earth. Med hjälp av den informationen lyckades hon hitta en liknande bana i sin hemstad.

– Det visade sig vara ovärderlig vid mina förberedelser för mitt guldlopp.

Hopp! Där satt den. Någon som tagit till sig ny teknik och använt den til något riktigt användbart

onsdag 27 augusti 2008

En ny blogg att följa!

Tack vare IT-mamman har jag nu hittat ännu ern intressant blogg att följa
IT-pedagogen
En pedagog under utbildning med IT-utveckling i bagaget. Välkommen!
Det som jag läst än så länge ger mer smak så in och läs!

Tack vare IT-pedagogen har jag numera en uppdaterad Blogglista til höger med den bloggar som jag följer och det senaste inläggets rubrik för var och en. De sorteras dessutom i uppdateringsföljd.
Misstänker att Ann-Marie kommer att ligga i topp...

fredag 22 augusti 2008

Så förblir vi ledande IT-nation

Så står det i dagens Computer Sweden.
Eliza Roszkowska Öberg riksdagsledamot
, skriver om hennes syn på svensk skola och ICT som hon skriver. Hon skriver bl.a.
Tusentals kompetenta ingenjörer examineras varje år i Indien och Kina. Kan Sverige konkurrera på världsarenan när det gäller it-kompetens, innovation, forskning och utveckling?
Vad bör regeringen göra? Hur kan Sverige behålla positionen som ledande it-nation? En förutsättning är barn plus dator.
Redan använder många barn och de flesta tonåringar ICT dagligen. Jag använder begreppet ICT, Information and communication technology, eftersom det inte längre handlar bara om datorburken. Internet och mobiltelefoner, kommunikationen, har blivit kärnan för användning av modern teknik.

Intressant läsning. Undertecknat har lagt in en kommentar till Eliza. Hoppas att hon läser lär och tar upp! Så att fokusen når det som är viktigt och inte som den är nu.... inget viktigt.
Jag skriver
Tack Eliza för att någon uppmärksammar detta och tack för att du använder ICT eller IKT som det nog heter på svenska. I den svenska debatten blir det för mycket fokus på tekniken.
Det är precis som du säger att vi är på väg att bli som strutsen som gömmer huvudet i sand och inte ser att vi håller bli framsprugna. Ann-Marie Körling, Fredrik Svensson, undertecknad och många fler ber nämligen ett svenskt mål för skolan som innehåller IKT och satsningar på hårdvara men framför allt mjukvara och personer som kan driva. Jag tror inte på att göra IKT till ett skolämne. Det är en viktig sak men skall vara en del av all undervisning som du mycket riktigt påpekar.
England har visioner och politeiker som statsar och förstår at IKT är framtiden och att om vi inte följer de ungas väg kommer vi att bli i från sprugna. Idag förs debatten på en för låg nivå. "Förbjud mobiltelefoner i skolan!" "Filtrera bort det "farliga"!" är rubrik man läser istället för att ta tillvara dessa fantastiska resurser som mobilerna och Internet är.Ge eleverna hjälp och kunskaper och guida dem fram till guldklimparna!
Barn+Dator+IKT-pedagog=ledande it-nation skulle jag vilja att vi skriver istället och att ni i riksdagen samlas om en framtid vision om skolan som gör sverige ledande inom IKT för då kan vi se fram emot en ljusframtid.

torsdag 21 augusti 2008

Öppna digitala lärresurser utmanar läroböcker

Jag läser i IT och lärande:
Idag har Chicago Tribune en intressant artikel om öppna lärresurser som bland annat handlar om R.Preston McAfee, ekonomiprofessor vid California Institute of Technology och verksam i ledningsgruppen på Yahoo! Research. Han blev trött på att sätta upp absurt dyra böcker på sina kurslistor, och skrev därför en introduktion till ekonomisk analys som släppts under en Creative Commons-licens (CC).

Jag hoppas att läroboksförlagen inte fortsätter i skovbolagens väg utan hittar nya infallsvinklar. För CC är framtiden tror jag. Vi kan nämligen alla lära av varandra och ingen besitter den enda sanningen. Världen är inte svart och vit den är färgad!

En kemisk Mashup med mer värde

Läser i Richard Gatarskis skolmarknad om en intressant Mashup nämligen


Här har man blandat Kemi, Youtube och några forskare från Nottingham University och fått fram det periodiska systemet men med filmer.


Cool blandning. Tack Richard för tipset...

The "Mojave Experiment"


Jag vet att det låter lite som något från Arkiv-X eller så men någon på Pyttemjuk (Microsoft) har kokat ihop ett litet test, The "Mojave Experiment" där man antagligen försöker vända den negativa trenaden för Vista. Intressant koppling till Indianerna... hmmm
Idé är rolig och kreativ men det känns som att det är lite sent.
Lanseringen och arbetet runt och med media när det gäller Vista får nog ses som ett skolexempel på hur man inte skall göra. Fjärran från Apples sätt att arbeta. Kolla in mängden positiva omdömmen om MAc OSX och/eller iPhone kontra Vista...

onsdag 20 augusti 2008

Face Your Manga


Efter tips av IT-mamman gjorde jag ett försök till att Manga mig med hjälp av FaceYourManga. Ni ser reslutatet här brevid. Kul tjänst, även om det är på Italienska, fast man klurar ut det ändå och lär sig en massa nya ord på köpet...
PS om någon kan klura ut hur man går över till t.ex. engelska så berätta gärna för undertecknad!

lördag 16 augusti 2008

Nu kan du alltid nå ditt musikbibliotek var du än är!


Med ett enklet IM-program SimplifyMedia kan du var du än finns nå ditt musikbibliotek. Om det är på jobbdatorn eller iPhone eller...
Hur Coolt som helst!

Man behöver aldrig fundera på var musiken finns du når den så fort du har tillgång till Internet...

Att man sedan kan få information om artisten, text och dela med sig av sin musik till vänner är bara ett plus ;-)

fredag 15 augusti 2008

Lärare ska aldrig acceptera dålig teknik

Jag läser i IT för pedagoger...
I avhandlingen visar jag på vikten av att skapa en utbildningsinfrastruktur snarare än en lärplattform, eftersom den förra ökar flexibiliteten och gör det möjligt för olika applikationer och produkter att samverka med varandra.
- Det inneboende problemet med färdiga lärplattformar är att läraren använder dem för att planera sin undervisning, men den undervisning som planeras där begränsas eftersom arbetet sker på tillverkarens villkor snarare än lärarens. Tillverkaren kan nämligen inte förutsäga den pedagogiska processen fullt ut, det går inte att på förhand bestämma en undervisningssituation in i minsta detalj, och då faller strukturen som de här systemen vilar på.

En intressant och bra infallsvinkel tycker jag.
Läs hela artikeln...

Nu är det fredag!

och då kan jag ju publicera en film till idag.
Nästan nytt rekord med antal blogginlägg på en dag
Hittade följande film i sommar och tyckte den var lite rolig. Framför allt för er som undrar vad IT-support gör...


IT Guy Vs Dumb Employees - Watch more free videos

Kolla in placeringen på blogarer

Redo för en titt i framtiden del 4

I den sista delen av detta koncept får vi träffa två kompisar. De var med i förra men då som passiva aktörer...
Här får de reda på att en av dem måste fixa en present till sin systerdotter och det snabbt. Med hjälp av interaktion från hans syster får han tillgång till data från dotterns surfande och rfid-skann av hennes leksaker i rummet för att få fram lämpliga leksaker till henne...
Hur coolt som helst!

En viss Steve Jobs för ett större IT-företag finns på skärmen som faktiskt är en helt interaktiv väggtavla som styrs av gester...
Framtiden, jag vill dit nu! Tänk att få arbeta med sådant... WOW!!

Njut av det hela för det är en spännande framtid som står och väntar...



Aurora (Part 4) from Adaptive Path on Vimeo.

Redo för en titt i framtiden del 3

Nu till del tre där vi får möte ännu ett par som är ute på shopping. Med sin kamera identifierar de en sak de vill köpa och kan få andra köpares omdömme om denna vara. Helt och håller med en mobil...



Aurora (Part 3) from Adaptive Path on Vimeo.

Redo för en titt i framtiden del 2

Här är del 2 av konceptet Aurora från Mozilla Labs.
I denna film får vi följa ett par på semster som använder 3D webb i en mobil och interagerar för att få ut det mesta av sin resa...


Aurora (Part 2) from Adaptive Path on Vimeo.

Redo för en titt i framtiden del 1 av 4

Hittade en artikel och film nu i sommar. Minns dock inte var.
En mycket intressant titt in i framtiden...

Här i första avsnittet om Aurora från Mozilla Labs får följa en kvinna som interagerar med en kollega via webben. De delar med sig av det de ser och talar med varandra undertiden...
MYCKET INTERSSANT


Aurora (Part 1) from Adaptive Path on Vimeo.

torsdag 14 augusti 2008

Hi IT's Me I'm Back

Som Frank Zappa sa en gång på en skiva för alldeles för länge sedan.
Jag har inte gått och trillat av pin eller slutat skriva bara haft en skön avkopplande semester.
Halvt bedövad efter två arbetsdagar med skola och IKT och PIM vill jag mest bara påminna om min existens. Ser att det varit en ständig ström av läsare även under sommaren en del har tom skrivit kommentare. Tack det uppskattas mycket och till er som inte provat. Det är jätte roligt ;-)
Har egentligen inget att säga ännu. Min tankar är alldelse för ostrukturerade ännu och som sagt bedövningen har inte släppt efter att ha börjat...
Återkommer inom kort, för idéer finns och uppslag till fler inlägg. Har i alla fall tagit mig genom mailskörden (486st) men har artklar och blogg inlägg kvar (284)... varav Ann-Marie står för 91 st hur hinner hon med...
Yours truly